Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
753
View
24
Reply

Macam mana nak baiki bahasa inggeris

[Copy link]

Author: kakigunting       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2021 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum forumer semua
Ada tak apa2 tips untuk improve english kita..aku rasa macam takde keyakinan nak bercakap english..aku takut salah..lepastu grammar aku teruk aku rasa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 01:49 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 14-9-2021 01:51 AM

masuk tuisyen pantas british council.
or..
ambil app free kat sini https://www.britishcouncil.me/en/english/apps/grammar
or..
belajar sendiri sini https://www.youtube.com/channel/UCPTAW5CwrqhiSxS1eCPp3-w

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 14-9-2021 01:49 AM
masuk tuisyen pantas british council.
or..
ambil app free kat sini https://www.britishcouncil.me/e ...

Baru pi riki2 website yang awk bagi. Thank you membantu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 12:13 PM | Show all posts
Simplest way and berkesan, nyanyi lagu omputeh , baca paper omputeh, tgk citer  omputeh and cakap omputeh kat umah or mana mana...manglish ke singlish ke takpe bedal je janji u praktis..and lain lain yg lebih proper like wesite etc...but above is always the easiest and enjoyable
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 14-9-2021 12:13 PM
Simplest way and berkesan, nyanyi lagu omputeh , baca paper omputeh, tgk citer  omputeh and cakap om ...

Terima kasih beri suggestion. Insya allah akan start praktis cara ni. Sometimes kalau tengok movie spain ke korea ke, rasa nak tukar je subs dari english ke malay. Tapi paksa diri juga la untuk tak tukar...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain dari yang di shared kat atas tu.. Cuba practice reading depan cermin.. Carry a book then practice baca.. Kalau tak tau nak sebut certain word, Google that word and listen to how it's pronounced..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Follow chanel cikgu rachael : https://youtube.com/c/CikguRachael

Penerangan dalam bahasa melayu, mudah faham.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau keje tu try cakap english la..meols kat opis memang spikim jah..grammar nak tunggang terbalik takde sapa kesah k yang penting kompiden dan orang paham kita nak cakap apa..untuk rekod kelig meols multinational tahap nak gossip pon spikim jugak
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tupai at 17-9-2021 04:01 PM

I ada staff dulu masa intv i dh notice die x leh ckp english tp die paham english...result spm die english A1, tp maybe die x konfiden nk berckp ntah la. i still hire her tp dgn syarat die kena improvekan communication in english sbb bidang kitrg mmg kena berckp & menulis in english. Tp after months still xde improvement, menulis proper english pun ke laut, berckp langsung x boleh.... then agak nye die pun tau die x boleh nk catch up, die resign....I pun memula x terer english jgk tp sbb enviroment mmg communicate in english so lama2 dh terbiasa & i suka baca novel english & layan drama bersiri english without subtitle. I suka fokus the way pelakon2 tu berckp & pronounciation dorang...hasil die skrg, i boleh menulis report berpages in english with my own words & buat paperwork/proposal sampai kdg2 i susah nk menulis in malay. Lg satu try amalkan berfikir in english bukan fikir in malay then translate to english. My daily convo pun mostly in english sbb kwn2 i ramai non malay. Kebetulan my bosses sblm2 ni british so mmg indirectly i jd fluent. So as org putih ckp, practise makes perfect gittew. Selamat mencuba!!!
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
1.baca novel omputih..kalau mls nk beli baca la yg on9..english yg simple sajork takde bombastik pun..ala novel yg bercinta cintun la tapi hihi
2.dgr lagu omputih..uols dgr dan hadam la..try hafal lirik ke apa..i rasa org malaysia busuk2 pun tau la spikim..tunggang terbalik pun lantak..uols blh tgk founder noir punya english..bapak teruk merangkap rangkap tp sheols gigih yach..
3.berfikir dlm bhs omputih mcm hakak tupai ckp itu.
4. kena selalu bercakap jgk la kat umah..

tu jer la kot..blh belajar kt utube..sokay la tunggang terbalik

kdg2 spikim lg senang dr nk buat ayat bm..i selalu pening2 nk explain kt org bila bercakap
gud luck ok
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp je dlm english wpun tunggang langgang masa mula2. Kekangan yg paling besar ialah rasa malu. Ramai je x nk speaking sb rasa malu takut salah. Mmg akan salah pun. Tp bila rasa malu tu dah hilang, lama2 akan tiba frasa utk improve. Budak cina opis aku selamba je speaking dgn staf2 melayu wpun staf melayu ckp dgn dia melayu. Lama2 staf melayu automatik speaking dgn dia juga sb tgk dia asyik speaking je. Wpun staf melayu kekadang speaking tunggang langgang tp yg bagusnya semangat nk speaking tu ada. Kdg2 meeting dgn big2 bos head2 department pun 80% speaking. Selang2 je ckp melayu bila tang merapu. Yg lain2 tu english. Report semua english.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 04:04 PM | Show all posts
Even I can say I fluent berckp in English tp kdg2 tu grammar I ke laut jgk.....kdg2 ade je org dok perbetulkan grammar I, I was like ok je tanpa rasa malu..tp lepas tu I ingat la apa kesalahan I. Indirectly it helps me to improve. Haaa camtu la cara2 I makes myslef better. Kalau nk belajar buang rasa malu...its okay kita salah sbb English bukan our native language pun janji kita berckp dgn konfiden & org faham apa kita cuba sampaikan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 09:08 PM | Show all posts
Perpustakaan Awam Selangor ada buat online kelas Bahasa Inggeris. RM 10 per hour. Selain English ada banyak lagi kelas bahasa yang diorang ada. Rasanya join venture dengan Pusat Bahasa Uitm. Boleh jugak belajar bahasa Inggeris by reading English newspaper macam The Star ke atau News Strait Times. Yang paling penting kena berlatih to communicate. Screenshot 2021-09-17 210532.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 16-9-2021 12:31 PM
kalau keje tu try cakap english la..meols kat opis memang spikim jah..grammar nak tunggang terbalik  ...

Macam mana nak improve further. Sampai Ada slang UK / US kalau boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 17-9-2021 04:04 PM
Even I can say I fluent berckp in English tp kdg2 tu grammar I ke laut jgk.....kdg2 ade je org dok p ...

Most of the time tak de siapa nak betulkan grammar Kita kan.asal  boleh paham orang layan je.

Macam mana nak improve kalau situasi macam Tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 22-9-2021 01:58 PM
Macam mana nak improve further. Sampai Ada slang UK / US kalau boleh.


Slang ni depends dgn pergaulan, utk i la. Most of msian slang american. Like myself mmg slang american since i penah study kt us dedulu. Tp bile start keje with uk based co, bosses semua brits so i indirectly slang tertukar ke british. Tp i prefer msian style punye english
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 22-9-2021 01:59 PM
Most of the time tak de siapa nak betulkan grammar Kita kan.asal  boleh paham orang layan je.

M ...

Grammar kalau nk improve on our own kena mcm kalau u mmg fluent in english (meaning tht u can confidently converse in english in full & org faham ape yg u sampaikan) tp grammar kureng...selalu u akan dpt detect english sentence u x berapa betul sbb bunyi x sedap. So u kena study grammar from basic, x susah pun sbb u mmg faham english...sekejap je u dh expert. I still ada buku grammar basic utk rujukan sbb kdg2 i confused jgk either grammar i betul ke tidak. Pastu nk kayakan vocab nk bg ayat lebih bombastic, i suka check synonym then find the right & sedap word to use. Kalau tgk drama/movie omputih sila letak subtitle in english...sambil2 betulkan pronounciation  u boleh belajar lenggok bahasa dorang
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 22-9-2021 01:58 PM
Macam mana nak improve further. Sampai Ada slang UK / US kalau boleh.

kalau sampai nak slang tu macam susah sikit kot kalau environment kita ramai malaysian..walau bagus mana pon spoken english tetap slang malaysian jua (proper english bukan manglish)

biasakan diri guna english yang betul masa bercakap..jangan guna 'lah' 'kan' 'kwa' 'maa' ..dengar radio english, lagu2 movie drama dan belajar camne dorang sebut
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu akak kerja dgn company cina dan Australian boleh la aku spiking tambah2 Australian company tu mewajibkan ckp B.I...

Sekarang kerja dgn sorang dato' Melayu yg terlibat dgn politicians ...so kitaorang spiking Melayu jela hari2...tambah2 dia terlibat bnyk dgn  Majlis...dgn segala YB..MB....lagila semua report dlm BM..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 22-9-2021 02:05 PM
Slang ni depends dgn pergaulan, utk i la. Most of msian slang american. Like myself mmg slang am ...

I biasa tengok consultant dari singapore kalau speaking mesti ada slang british / american. Tak kira lah chinese, malay or even indian. Dengar macam cakap dengan mat salleh. Impress betul. Nak gak jadi macam tu. Haha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list