Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
2465
View
53
Reply

Ibu Bapa Lari Entah Ke Mana, Apa Nasib Anak Usia 9 Bulan Tanpa Sebarang Dokumen Ni?

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-9-2021 07:53 AM | Show all posts |Read mode
"Kami simpati nasib dan masa depan bayi ini. Apatah lagi kedua ibu bapa kandungnya sudah melarikan diri tanpa membayar sewa rumah," ujar Sahril Salleh, 47, dan isteri, Siti Norzamzirah Abu Bakar, 47.


Pasangan itu yang tinggal di Kampung Jenderam Hilir, Dengkil di sini, mendakwa membantu memelihara bayi itu, Aniq Syazwan, sembilan bulan, sejak dilahirkan.


Sahril berkata, mereka mengambil Aniq Syazwan sebagai anak angkat berikutan pasangan warga Indonesia itu mendakwa mereka tidak mampu membesarkan bayi itu atas faktor kesempitan hidup.




Foto: Harian Metro




"Kami pernah meminta ibu bayi itu tampil membantu menyelesaikan masalah urusan permohonan dokumen pengenalan kanak-kanak itu secara sah melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).


"Kali terakhir berhubung dengan ibu bayi ini bernama Imelda adalah pada Julai lalu. Ketika itu kami menyuarakan cadangan kepada wanita itu supaya membuat dokumen pengenalan diri Aniq Syazwan.


"Kami bagaimanapun terkejut apabila pemilik rumah didiami pasangan itu memaklumkan ibu bapa Aniq Syazwan sudah lari meninggalkan rumah tanpa membayar sewa," katanya tadi.


Malah menurutnya, majikan bapa bayi itu mendakwa lelaki terbabit sudah sebulan tidak hadir ke tempat kerja.


"Kami bimbang sekiranya Aniq Syazwan tidak memiliki dokumen pengenalan diri dan menyukarkan bayi malang ini untuk menempuh alam persekolahan.


"Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung ibu bapa bayi itu boleh menghubunginya di talian 012-6768513," katanya.-CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Susah2 bela anak indon, bila dpt ic mak kandung datang claim... Penattt
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 08:41 AM
Susah2 bela anak indon, bila dpt ic mak kandung datang claim... Penattt

iols setuju dgn pendapat sis...bila anak dah senang nanti baru mengaku mak bapak kandung...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
adoi ai kesian kt budak tu
mak bapak pun .. smp hati buat nasib anak cmtu
mcmn la masa depan dia ni nnt{:freak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya rabbi... ada mak ayah cabut lari tinggal baby macam tu je???
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:22 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 12:41 AM
Susah2 bela anak indon, bila dpt ic mak kandung datang claim... Penattt

Eii baca pun dah sakit hati..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Husbaby dia nampak muda dan kacak jugak kan.

Baik hati pasangan ni.
Semoga Allah murahkan rezeki to them.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:33 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 08:41 AM
Susah2 bela anak indon, bila dpt ic mak kandung datang claim... Penattt

Indon memenag mcm tu, dia tinggal ank dgn org yang mampu supaya ank dia senang masa akan datang.. byk sinetron indon mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:34 AM | Show all posts
ntah ape ape indon ni, buat sampah kat malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
nononcrux replied at 15-9-2021 09:33 AM
Indon memenag mcm tu, dia tinggal ank dgn org yang mampu supaya ank dia senang masa akan datang..  ...

Aaa dasar sgt... Tau buat anak ja, hati kering sungguh depa kan, sangup tingai mcm tu saja, pastu yg ibubapak angkat la yg gigih nak dpt kan taraf warga negara utk anak indon
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
kakakko replied at 15-9-2021 09:22 AM
Eii baca pun dah sakit hati..

Itu la matlamat
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:39 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 09:37 AM
Aaa dasar sgt... Tau buat anak ja, hati kering sungguh depa kan, sangup tingai mcm tu saja, pastu  ...

ye, lg satu keturunan indon ni bangsa yang suka memunya harta. berlagak dia lain mcm hahah
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Pasangan ni dah ada anak ke sebelum anak angkat.
Baby ni bila dapat citizenship jadi bernilai pada bioparents. Study, job, faedah bumi, beli rumah macam2 la org nak manipulate
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
nononcrux replied at 15-9-2021 09:39 AM
ye, lg satu keturunan indon ni bangsa yang suka memunya harta. berlagak dia lain mcm hahah

Yg dpt kawen suami org tenpatan lgi lah menyombong, x dak teruih logat indon, cuma bila jumpa set2 dia kuar habis semua
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:03 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 09:59 AM
Yg dpt kawen suami org tenpatan lgi lah menyombong, x dak teruih logat indon, cuma bila jumpa set2 ...

kan, aku perati je indon pr ni..bangsa dorang suka beza-beza kasta.. tak relax kalau kaya kau layan mcam raja, yg biasa biasa boo lyn..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kunyah cikedis je lah tengok sketsa ni.. taraf warganegara tu timbang kilo je bagi kat semua org..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:17 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 09:37 AM
Aaa dasar sgt... Tau buat anak ja, hati kering sungguh depa kan, sangup tingai mcm tu saja, pastu  ...

uols ada pengalaman ke..mcm mencik sgt je..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:50 AM | Show all posts

Itulah dia.. Indon dah lama stay Malaysia. Banyak akal dah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 11:00 AM | Show all posts
manehnya replied at 15-9-2021 08:41 AM
Susah2 bela anak indon, bila dpt ic mak kandung datang claim... Penattt

indon dan claim tiada berpisah

cuba jad mat pit...dia nak claim tak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bkn ini mmg taktik indon ke nak anak dpt warganegara? Dulu lagi warga forum sebut konon2 mak pak ilang.. walhal ada je sebenarnya.. silap2 yg berlakun dpt bayaran
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list