View: 23035|Reply: 232
|
[Borneo]
Masak Cara Borneo
[Copy link]
|
|
Ayam Maharaja Kukus 4jam - makin lama kukus makin bagus sebenar nya ...
Resepi ni Original FC sendiri cipta ...
sebab ikut kan resepi asal nya hanya lumur dengan rempah paket dan kukus ...
Bersihkan ayam.. kalau boleh carik la ayam muda dan berat lebih kurang 1.5kg jer gtu ...yang ni besar ... tak dapat carik yang kecik...
Lumurkan dengan kicap manis ... tujuan nya bagi warna kulit tu tak la pucat sangat d kukus nanti
pastu kita goreng dengan minyak banyak kalau boleh dengan teknik "mandi" kan ayam tu ...
tapi minyak tinggal skit ...
terbalik kan ... jangan lama ... asal kan kulit bertukar ... tu ja ...
siap ... bagi "mandi" terus bawah air paip...
Tujuan ...?
buang semua minyak2 tu ... takmo ada rasa minyak goreng ...
BERSAMBUNG ...
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sambungan ...
Rempah Ayam Maharaja
ni rempah nya dan ada juga d sediakan plastik dan kertas aluminium
Bersambung ...
|
|
|
|
|
|
|
|
sambungan ...Ayam Maharaja
Bahan "campuran" lain nya sebenar nya terpulang pada selera kita ...
selalu nya FC letak :
bawang putih ... cincang halus
3 jenis kulat - cincang halus ( kali ni takde letak sebab lupa nak beli )
lobak masin - rendam sekejap untuk kurangkan masin nya sedikit
halia dah semesti nya ...
sos tiram sesudu ...
minyak bijan sesudu ...
Tumiskan bawang putih dengan minyak bijan ...
masuk kan semua bahan lain ...
dan tumis sekejap ...
dah siap ... letak kan dalam ayam tu ... pastu lebih2 nya curah atas ayam ...
Bersambung ...
|
|
|
|
|
|
|
|
sambungan ... Ayam Maharaja
ikat kan plastik ...
baru lipatkan aluminium foil dan kukus selama paling kurang 4jam ...
Hidangkan terus camni ... tetamu datang atau masa nak makan baru buka ... semerbak aroma nya
Siap!!~
Selamat mencuba ...
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya pernah tengok dokumentari mengenai pemprosesan obor obor ni. Tak ingat di negeri mana. Ingatkan hanya org org cina saja yang makan. Tak pernah nampak dijual disini. |
|
|
|
|
|
|
|
kat Sarawak ni memang proses sendiri "jari" obor2 ni ... d jeruk / masin
kena rendam jap dalam air untuk mengurang kemasinan sblom dapat d makan ...
ada banyak cara ... tapi FC suka cara ni ... masin manis masam pedas semua ada ...
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya umai obor-obor..
Umai kaki ayam pun sedapp |
|
|
|
|
|
|
|
Jom!!~ kongsi resepi
|
|
|
|
|
|
|
|
Wah. Thread memasak. Menu hari ni ya FC. |
|
|
|
|
|
|
|
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 01:31 PM
Ayam Maharaja Kukus 4jam - makin lama kukus makin bagus sebenar nya ...
Resepi ni Original FC sendi ...
Mandi ni dua kali kan? Sekali dengan minyak time goreng. Sekali lagi dengan air. Betul ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Aduhhhh... Mna mau carik obor2 kt semenanjung ni mod. Kerabu2 ni mmg fav. Sbb xyah petik api dapo. Cincang2.. potong2..gaul2..siapp. Kechoq yaq lioq tgk umai tu. Pos mai cni nk rasa! Resepi aym sekoq tu agk intimidating. Sbb sekoq dia sorg2 dlm periuk. |
|
|
|
|
|
|
|
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 02:31 PM
Resepi Ayam tu 3 hari lepas
Jarang nak buat jika tak ada majlis ke apa ... lama sangat nak me ...
Dah namanya pun Emperor Chicken. Mestilah dihidangkan pada hari special ja. Macam chinese style cuisine ni.
Saya belum pernah lagi makan umai obor2. Macam starter jugak kan. Nantilah kalau keadaan dah ok sikit , saya pergi jenguk Borneo market kat Serdang, klu ada umai obor2 ni boleh beli. Sana ada banyak makanan Borneo jual. |
|
|
|
|
|
|
|
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 02:33 PM
ha`ah ...
besi cangkuk untuk angkat ayam tu masa mandi minyak pun dah ilang ntah kemana ...
Saya nak tanya FC, boleh ke kalau goreng ayam tu kita oil bath kan sampai garing? Pastu baru water bath.
Sebab saya rasa ayam sekarang ni kureng la. Macam rasa kayu. Nak cari ayam organik bukan senang. Resipi ni buat pakai ayam organik/ ayam kampung mesti ngam. Naik rasa rempah semua. Klu ayam dulu2 sedap. Mungkin sebab dulu2 tak banyak ubat letak kat ayam. |
|
|
|
|
|
|
|
Saya butang like & favorite sebagai bookmark ya. |
|
|
|
|
|
|
|
rasa nya kenyal2 krup!!~ krup!~ gtu la ...
pos g saner ... kejung kaku dia bila sampai
mesti sepanjang perjalanan tu dia menyumpah2 FC dan Awan
nak wat ni ... kena cukup rasa ... tu jer rahsia nya kan ... cukup2 manis , masin , masam ...pedas ... baru umpphh!!~
|
|
|
|
|
|
|
|
tak perlu rasa nya ...
sebab kita goreng tu ... cuma takmo bagi pucat kulit ayam tu ...
FC geli nak makan ayam kukus yang putih pucatgtu kulit nya ...
nampak kembang2 kan kulit nya putih pucat lepas kena kukus
cara tu FC buat sendiri
sebab tu kena mandikan bawah paip cepat2 ... takmo ada bau "d goreng"
paling best kena cari ayam muda yang blom bertelor ...
berat kalo boleh jangan lebih 1.5kg ...
ha`ah ayam kampung betina yang muda sangat best masak ni ...
satu lagi petua sebenar nya ... ni cara kebetulan ja FC "terbuat"
lepas kukus dalam 4jam tu ...
boleh simpan semalaman dalam petias ... jangan bukak aluminuim foil tu ...
esok nya nak majlis ... kukus lagi dalam sejam gtu ...
sedap tau ...
lebih sedap bila "ayam tu rapuh"
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Negeri & Negara
|