CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 27826|Reply: 99

TELUR ASIN

[Copy link]
Post time 11-8-2005 07:29 PM | Show all posts |Read mode
Sample Text

Assalamualaikum And salam sejahtera to all forumers:,

Bulan puasa kian menjelang...telur asin adalah antara makanan yg tak dapat dipisahkan ngan org kita ketika sahur atau buka puasa....Jadi kakak2/Puan2 Chef sekalian... ada tak resepi telur asin?

Utk versi Mesia diminta jasa baik K.Liza, Ninozz, K.Crank,K.Bop,K.Han,K.Tajmah or sesapa lagi:bodek:

Utk versi UK diminta jasa baik K.Noor lah sapa lagik:bodek:

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 3-8-2006 05:15 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2005 07:34 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 11-8-2005 19:29:
Sample Text

Assalamualaikum And salam sejahtera to all forumers:,

Bulan puasa kian menjelang...telur asin adalah antara makanan yg tak dapat dipisahkan ngan org kita ketika ...


Assalamualaikum Inai,

Teman kecik kecik dulu....
Ada gak TRY buat telor masin.
Ikut entah saper punyer resepi.......:lol :lol :lol

Teman ambik telor itik dan di kambus dgn garam.
Selepas bbrp ari............teman rebus.
Alhamdullilah...........jadi ler TELOR MASIN.

Kah kah kah kah kah :cak:

Wsalam
p/s terkenang di masa dulu.......(R.Azmi)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-8-2005 07:40 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at  11:34 AM:


Assalamualaikum Inai,

Teman kecik kecik dulu....
Ada gak TRY buat telor masin.
Ikut entah saper punyer resepi.......:lol :lol :lol

Teman ambik telor itik dan di kambus dgn garam.
Se ...


Pernah dengar yg telur asin ni kena guna garam special skit...garam apa ek:stp: yg serbuk warna hitam tu apa pulak:stp: Explain la betui2 camna nak buat Nice oi..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 07:54 PM | Show all posts
Originally posted by inai at 11-8-2005 19:40:


Pernah dengar yg telur asin ni kena guna garam special skit...garam apa ek:stp: yg serbuk warna hitam tu apa pulak:stp: Explain la betui2 camna nak buat Nice oi..


Assalamualaikum Inai.

Serbuk warna hitam itu adalah sekam padi yg telah di bakar.
Memula deme campurkan garam dgn tanah.
Lepaih tu di balut telor tersebut dgn tanah tersebut.
Then, di golek plak dgn sekam padi yg telah di bakar.(agar tidak pecah bila di hantar ke kedai2)

Waallahua'lam
Reply

Use magic Report

thasya This user has been deleted
Post time 11-8-2005 08:02 PM | Show all posts
my gramama used to recycle the black thingy yg menyaluti telur yg kita beli at pasar. she'll save those dan balut benda tu pula kat telur biasa...after a week or so, jadilah telur asin.

one of my fav recipe utk makan dgn bubur or even plain rice is:

bawang besar potong dadu
garlic potong kecil
cili api atau cili ijau hiris halus
telur asin yg belum direbus

panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan garlic...dah separuh layu masukkan cili. pastu pecahkan telur dan hancur2 buat mcm scramble egg. takes some effort to break the yolk sbb yolk dia memang bulat keras walaupun telur tu masih mentah. masak sampai telur masak. yummy :mll:

[archived]

[ Last edited by  maisya at 3-11-2008 10:06 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-8-2005 08:02 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at  11:54 AM:


Assalamualaikum Inai.

Serbuk warna hitam itu adalah sekam padi yg telah di bakar.
Memula deme campurkan garam dgn tanah.
Lepaih tu di balut telor tersebut dgn tanah tersebut.
Then, di  ...


W'salam,
Oh gitu...tujuannya utk elak dari pecah jelah...maknanya kalau takde sekam tu still boleh jadilah telur asin?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-8-2005 08:06 PM | Show all posts
Inai..kat umah akak ni mmg tengah buat telur masin..hok buat bulan lepas baru je abis..Ahad baru ni baru beli telur itik lagi..wat asin..lagi 3 minggu boleh lah makan..

tak perlu guna garam special..garam tesco hok murah sekali tu akak pakai..akak buat ikut stail mak akak

caranya:

basuh telur itik tu bersih2 tapi mak akak buat dia jemur sket telur tu lepas basuh tak tahu utk apa akak buat kat sini tak ada pun jemur2..alhamdulillah jadi gak..

masakkan air dan buh garam hingga masin rebing sehingga mendidih kemudian sejukkan...maaf akak tak pernah sukat garam ( % garam)..next time akak sukat..Insya'Allah

masukkan telur kedlm balang kaca/plastik..masukkan air garam tadi..biarkan selama sebulan..(akak suka selepas 3 minggu aje rasa masin sket2 je)
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 08:16 PM | Show all posts
Assalamualaikum Inai,

Tu dier....................
Dah ada pelbagai resepi yg di beri.
Hanya tunggu miker jer utk membuat nya.

Buat jangan tak buat......Inai.
ILMU tuh.....................sila AMALkan. :cak:

Wsalam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2005 08:32 PM | Show all posts
oleh kerana kak liza dah pun bermaustatin/tinggal kat Terengganu lebih 20 tahun so sikit sebanyak cara masakan Terengganu ada juga mempengaruhi masakan kak liza...

aceli kak liza memang banyak kali dah buat telur masin..
caranya pun samalah saperti Noormasri [maklumlah Noor pun orang Terengganu...:cak:]
memang kak liza pun tak sukat garam..pakai agak jer...
tempuh rendam telur tu pun sekitar 3 - 4 minggu..

teringat zaman anak dara dulu..
punya giler makan telur masin sampaikan kak liza buat sambal tumis telur masin + kentang goreng ...;)
mujur tak naik darah tinggi..Alhamdulillah...:pray:
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2005 09:22 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 11-8-2005 08:06 PM:
Inai..kat umah akak ni mmg tengah buat telur masin..hok buat bulan lepas baru je abis..Ahad baru ni baru beli telur itik lagi..wat asin..lagi 3 minggu boleh lah makan..
...



Hai Inai, kak hannah tak pernah lagi buat telur masin sendiri... tapi selalu tgk arwah emak mmg selalu rajin buat... dan cara dia sama serupa macam cara noormasri... garam pun guna garam biasa.  Cuma dia suka simpan / rendam telur tu dlm pasu... sekali buat mmg banyak...

Kak hannah tak buat sebab anak2 tak makan sgt... kalau rebusi 5 biji pun kdg2 tak habis...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2005 07:26 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 11-8-2005 20:32:
oleh kerana kak liza dah pun bermaustatin/tinggal kat Terengganu lebih 20 tahun so sikit sebanyak cara masakan Terengganu ada juga mempengaruhi masakan kak liza...
...


Assalamualaikum Kak Liza,

Teman jarang makan telor masin.
Especially waktu bulan poser.

Waktu tersebut teman buat style oghe Klate.
Daging kering masin.

Bley simpan dalam balang n makan skit skit dgn nasik.
Wowwwwwwwwww..............melelih air liur haku! :cak:

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2005 03:05 PM | Show all posts
mak shida buat telur masin guna telur ayam. kecik sikit le kan. sebab kita orang beli telur ayam murah. mak punya style, mak guna garam kasar. tak de suka2. garam tu mak shida larutkan dlm air. kiranya masak garam le ni. kemudian kasi sejuk air garam tu. kalo tak sejuk, karang masak pulak telur tu. taruk dlm balang kaca besar dengan telur.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2005 09:54 PM | Show all posts
K.Noor,K.Liza,K.Han,Tasya,Shida...thanks alot for your reply...rupanya senang jelah buat telur asin ni....

Satu lagi soklan:- Balang tu kena tutup ke? dgn ape ?:stp:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-8-2005 09:56 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 11-8-2005 08:16 PM
Assalamualaikum Inai,

Tu dier....................
Dah ada pelbagai resepi yg di beri.
Hanya tunggu miker jer utk membuat nya.

Buat jangan tak buat......Inai.
ILMU tuh................... ...


W'salam,
Insya Allah...akan diamalkan ilmu yg diberi...mmmm nampaknya kena tunggu Syaaban masuk dululah...Ramadhan baru:kunyah:
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2005 12:26 AM | Show all posts
Originally posted by inai at 12-8-2005 09:54 PM
K.Noor,K.Liza,K.Han,Tasya,Shida...thanks alot for your reply...rupanya senang jelah buat telur asin ni....

Satu lagi soklan:- Balang tu kena tutup ke? dgn ape ?:stp:


Balang kan biasanya mesti ada penutup..tutup ketat2 dgn penutupnya..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2005 03:03 AM | Show all posts
boleh ker buat telur asin dgn telur ayam yg warna putih tu? bukan apa, mana wa nak cekau telur itik kat sini? :stp:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2005 12:53 PM | Show all posts
tecit
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2005 12:45 AM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 12-8-2005 07:26 AM


Assalamualaikum Kak Liza,

Teman jarang makan telor masin.
Especially waktu bulan poser.

Waktu tersebut teman buat style oghe Klate.
Daging kering masin.

Bley simpan dalam balang n ...


Daging kering masin tu mcm ikan masin jugak ke? Ada resipi tak? Teringin pulak nak cuba.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2005 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 12-8-2005 07:26 AM


Assalamualaikum Kak Liza,

Teman jarang makan telor masin.
Especially waktu bulan poser.

Waktu tersebut teman buat style oghe Klate.
Daging kering masin.

Bley simpan dalam balang n ...

waalaikumusalam Mr Niceghost...

sedap nampaknya bunyi daging kering masin...:mll:

apa kata perturunkan resepi ni...
dapat jugak imu resepi baru ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2005 04:28 PM | Show all posts
Tak sangka Kak Liza pun turut berminat. Yalah dlm beberapa bulan lagi kita akan berpuasa. Best jugak kalau bersahur dgn daging kering masin tu. Lagipun kat sini summer. Panas terik. Bolehlah jemur daging buat daging kering kot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

7-5-2024 02:27 PM GMT+8 , Processed in 0.068671 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list