CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 283724|Reply: 692

MENU SARAPAN PAGI

[Copy link]
Post time 6-12-2006 03:46 AM | Show all posts |Read mode
Boleh tak kakak2 makcik2 chef2 terkenal dkt sini postkan hidangan2 utk breakfast yang menarik utk dishare bersama.
Mcm buat pancake ke, buat special receipi scramble egg ke.. saya budak bujang mahu belajar. terima kasih

btw kalau thread ni dah ada.. mod deletekan aje thread nih yerh.. thanks

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 22-10-2007 09:12 AM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2006 06:30 AM | Show all posts
Originally posted by apalancut at 6-12-2006 03:46 AM
Boleh tak kakak2 makcik2 chef2 terkenal dkt sini postkan hidangan2 utk breakfast yang menarik utk dishare bersama.
Mcm buat pancake ke, buat special receipi scramble egg ke.. saya budak bujang mah ...

Dah lama tak makan Malaysian breakfast:geram:
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2006 10:30 AM | Show all posts
sekarang nie breakfast dah pelbagai..
kalau apalancut nk cuba waffle...kita dah ada resepi waffle/pancake dsb..
kalau nk resepi nasik lemak pun dah ada..
cuma kalau kreatif...boleh letak resepi yang lain dari yang sedia ada..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2006 12:04 PM | Show all posts

cekodok as a breakfast

Hubby nana suka mkn cekodok as a breakfast. cenggitu jugak ngan family members dia. padahal nana n family lak mkn cekodok nih time ptg2 gitu... tea time... pelik gak mula2nya. maklum ler... selama ni dok ngan family je... mana nk tau selera org dr negeri lain ... ekekeke...
Skarang ni kalu dah takde idea nk masak apa utk bf, goreng aje la cekodok ... cekodok bawang + bilis + udang (kalu ada)
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2006 12:41 PM | Show all posts
Originally posted by Adeknana at 6-12-2006 12:04 PM
Hubby nana suka mkn cekodok as a breakfast. cenggitu jugak ngan family members dia. padahal nana n family lak mkn cekodok nih time ptg2 gitu... tea time... pelik gak mula2nya. maklum ler... selama  ...

tak jugak..
kekadang saya pun buat cekodok atau jemput2 nie time bekfast..
belen tuh sampai lah ke petang..hihi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2006 12:58 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 6/12/2006 12:41 PM

tak jugak..
kekadang saya pun buat cekodok atau jemput2 nie time bekfast..
belen tuh sampai lah ke petang..hihi..


ekekek... itu ler... masa mula2 kawin dulu, dihidangkan cekodok pagi2. yg kita ni jakun skit, tak penah buat jemput2 sbg sarap (dia org panggil sarap utk sarapan pun nana rasa jakun ekekek...)
Tapi skarang, buat jemput2 kasi lebih ... bole ler ngap :kunyah: ngap :kunyah: sepagi sehingga lunch tersedia. :bgrin:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-12-2006 01:39 PM | Show all posts
saya pun suka gak makan cekodok tak kira pagi ke petang..tapi problem saya tak reti goreng cekodok kalo goreng dia jadi rangupcam bukan cekodok dah jadi `cookiedok`  .. kenaper eh?? kurang air ker?? selalu makannak sedap  orang tolong goreng...k
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 01:53 PM | Show all posts
Originally posted by liawseng at 8-12-2006 01:39 PM
saya pun suka gak makan cekodok tak kira pagi ke petang..tapi problem saya tak reti goreng cekodok kalo goreng dia jadi rangupcam bukan cekodok dah jadi `cookiedok`  .. kenaper eh?? kurang air ker? ...


kita ada satu thread bertajuk cucur di sini http://forum.cari.com.my/viewthr ... amp;highlight=cucur

Boleh dapatkan resepi & juga tips di thread tersebut. sebarang pertanyaan berkenaan cucur sila diskas di thread tersebut.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-12-2006 01:54 PM | Show all posts
selalu nyer nana bancuh cekodok nih campur telur, pastu taruk baking powder skit, nk bagi dia lembut wpun dah sejuk. kalu air kurang pun bole buat jadi keras @ liat jugak. kalu air byk lak kang leper je cekodok tuh. liewseng bancuh cekodok apa bahannya?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 04:22 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 8-12-2006 01:53 PM


kita ada satu thread bertajuk cucur di sini http://forum.cari.com.my/viewthr ... amp;highlight=cucur

Boleh dapatkan resepi & juga tips di thread tersebut. sebarang pertanya ...


orait mod..sorry tak perasan lak ada thread pasal cucur ... :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2006 04:28 PM | Show all posts

Reply #7 liawseng's post

tegelak sorang 2 dewi depan pc baca ayat baru "cookiedok" ni  ekekek
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 11:15 AM | Show all posts
Menu breakfast yang biasa dibuat masa cuti. (Time keje makan kat opis):

1) Nasi lemak
2) Nasi goreng
3) Mi/Bihun/Kue teow goreng
4) Roti telur (ni selalu buat bila roti banyak tapi dah dekat expired)
5) Pancake cicah ngan sambal tumis ikan bilis@sardin
7) Jemput-jemput bawang
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 11:46 AM | Show all posts
semalam hubby pergi pasar malam.Anak berkenan kat ubi kayu .Hari ni  bekfes ubi kayu rebeu...dah berzaman tak makan ni...sedaaaaaaapppp....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 12:56 PM | Show all posts
Originally posted by hannan6d at 10-1-2007 11:46 AM
semalam hubby pergi pasar malam.Anak berkenan kat ubi kayu .Hari ni  bekfes ubi kayu rebeu...dah berzaman tak makan ni...sedaaaaaaapppp....


Ubi kayu rebus ni anak2 mie suka makan cicah nyiur muda + gula misan ...............
Ari ni buat nasi lemak & cekodok bilis...............
Reply

Use magic Report

nabialishad This user has been deleted
Post time 10-1-2007 01:21 PM | Show all posts
hari-hari bawak bekal g opis..nasi lemak..mihun goreng..nasi goreng..biasa ja rasanya..
so pe kata buat kebab guna roti pita tu+daging burger yg dipotong2 kecik+salad+mayonis..atau roti klu byk buat sosej roll guna roti..atau sadin roll guna roti..semua nih ringkas n mudah dibuat..sedap pulak tu!! anak4 ckup suka makan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 01:50 PM | Show all posts
kasi la resepi roti yg senang dan sedap di mkn n kanak2 pun suka. mcm roti gardeniar tu apa lg yg boleh dibuat selain buat roti telur/sadin. mkn roti lg bagus drpd mkn nasi goreng. mcm sosej roll tu takkan letak sosej semata2 je. x letak cheese ke apa2 lg yg boleh menyedapkan lg rasa sosej roll tu. plssssssssssss... saya memang suka masak pg2 tp dah bosan asik menu yg lebih kurang je. sesekali nak makan yg berbeza sket tp senang nak dibuat le. maklum la pg2 nak cepat. ada masa 1/2 jam je utk buat b'fast.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-1-2007 02:26 PM | Show all posts
time bfast anak2 saya suka makan roti bakar ngan slice of chesse panas2.. mmg sedap le.. :love: ibu dia pun suka.. hehe

sori le.. tak tau apa lagi menu bfast dr roti selain dr makan ngan jem, butter,  bakar n buat roti telur.. :nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by min_elskede at 6-12-2006 07:30 AM

Dah lama tak makan Malaysian breakfast:geram:


Min
Malay breakkie tu nak kata dah lama tak makan tu tidaklah. Tapi memang dah lama tak makan kat kedai mamak pepagi weekend. Kalau kat Mesia dulu, pergi kedai mamak, makan tosai, atau roti chanai atau nasi lemak. Kalau tak pun on the way to work singgah beli karipap atau mee goreng kakak sebelah masjid Jln Othman, PJ. Ada lontong dan mcm-mcm lagi. Yummy......
Reply

Use magic Report

nabialishad This user has been deleted
Post time 10-1-2007 03:48 PM | Show all posts
Originally posted by danisa.net at 10-1-2007 01:50 PM
kasi la resepi roti yg senang dan sedap di mkn n kanak2 pun suka. mcm roti gardeniar tu apa lg yg boleh dibuat selain buat roti telur/sadin. mkn roti lg bagus drpd mkn nasi goreng. mcm sosej roll ...


ntah sesuai ke idak dgn selera..tp kalau nabia ada roti..ada sosej..buat sosej roll salut dgn breadcrumbs..anak4 cukup suka..

yg selalu nabia buat..sosej nya direbus agak2 gebus..jgn la lelama eh..pastu tos..pastu roti tu roll sket dgn roller kayu tu supaya dia nipis..then letak la sosej tu n gulung..'gam' dengan tepung gandum yg dicampur dgn air sket..jgn cair lak..buat mcm agak2 adunan sticky2 gitu..gam tepi sosej roll tu then put aside..

utk home made breadcrumbs yg nabia belajo dlu..roti sekeping ditoast agak2 garing..jgn hitam lak..pastu patah2 kecik2 then blend kering..hancur jdnya..jd sudah breadcrumbs..

sosej roll td celup dlm telur dan digolek2 atas breadcrumbs td..pastu goreng..balik2 agak kekuningan angkat dan biar sejuk sket dan dimakan!! cicah dgn sos cili/tomato..

amcam ok? sama gak klu buat sadin roll..nih yg paling simple rsnya..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2007 03:51 PM | Show all posts
My kakak dulu suka buat lempeng. Makan ngan sambal ikan bilis. Sampai sekarang my anak suka makan lempeng. My son panggil lempeng tu Mama Ita's pancake. Makan gitu je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-4-2024 03:54 AM GMT+8 , Processed in 0.070265 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list