kadang2..instead of rojakkan je menu..kita bleh gak pilih menu ikut konsep
cth:
konsep menu raya kampung
konsep menu raya utara
konsep menu raya fusion
konsep menu raya masakan gerai...
pastu bleh lah pilih menu accordingly.. janji cukup syarat hidangan - ada main dish, side dish manis n pedas, ade dessert, ade air panas/sejuk...me bagi cth konsep menu raya utara:
always start dgn ape yg spesel kat your kg bila raya..senang nak develop the idea
utara pemes dgn laksa n mihun sup.so yg ni mesti ada..pastu kalau nasik mesti ada nasik minyak/tomato/daging..mesti satu basah pastu satu lagi kering sket. nasi takyah byk sgt lauk, just to complement nasik tu aje dah gud enuf
pastu side dish masakan raya lak - pilih yg ori utara je lah, tp kalau ghajin buat je lah ape yg patut then side dish lain manis/pedas utk tumpang2 buah-buah mesti ade, dessert mesti ade, air sediakan both panas n sejuk utk bubur n rojak tu..guna mangkuk polisterin yg paling kecik pun tak pa
Menu Raya ala Utara
Laksa Utara
atau Meehoon Sup Utara * nasi daging utara dgn daging rebus ayam goreng berempah [optional] Dalcha sayuran air asam tomato [ yg ni mesti buat kaw kaww punya] atau
nasi tomato/minyak dgn Ayam masak tomato/ros/merah Daging Rendang Kicap Acar Timun/pulang hari Dalcha [optional] * nasi himpit/ketupat nasi dgn kuah kacang ketupat palas berkacang/pulut hitam dgn gulai kering/rendang * cucur udang utara dgn kuah kacang [tumpang kuah nasi himpit] * bubur gandum aneka rampai atau bubur pulut hitam * 1 puding [sago gula melaka ke, puding pelangi ke, puding laici ke, pusing kastad ke, any puding yg rasanya berkrim sket - buh dlm container microwave kecik2 tu] 1 agar-agar [make it plain sket, agar2 ros buh selasih sket ke, agar2 cermin ke, agar2 kosong taruk buah2 dalm dia ke] 1 jenis kuih [ yg kita terer buat - kek batik ke, kuih talam ke] * hirisan buah-buahan manis - ciku, anggur,oren rojak petis buah-buahan * biskut2 raya kek2 raya * air panas - kopi/teh air kordial berais [sejenis pun dah cukup, buat la fruit punch pastu letak hirisan lemon utk membangkitkan selera] cendul pulut
yg lain tu pandai2 lah pomen sendiri yer..tuko2 je lah ikut keadaan
[ Last edited by ninoZ at 7-10-2008 05:57 PM ] |