|
Resipi Daging Paprik Yang Padu, Confirm Tak Makan Dekat Kedai Dah
Kalau tiada idea nak masak apa untuk makan tengah hari atau makan malam, anda boleh cuba resepi paprik daging yang sangat menyelerakan ini.
Resipi perkongsian oleh Puan Murni Rahmat ini juga dikatakan ‘sebiji’ sama seperti makan di kedai masakan Thailand.
Lagi padu jika dimakan bersama telur dadar rangup. Ada dua lauk ini pun dah cukup, tak perlu banyak lauk! Jom lihat resipi penuh di bawah.
RESEPI DAGING GORENG PAPRIK
Bahan-bahan:
Setengah kilogram daging (kalau liat, rebus dulu)
Sebiji bawang holland (potong dadu)
Sebiji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 sudu cili kering (rebus dan kisar)
3 batang serai (potong kasar)
Seinci halia
3 helai daun limau purut
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Kicap manis
Kiub ayam/cukup rasa/perasa
Cara memasak:
1. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili kering yang sudah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Apabila bahan kisar sudah naik bau dan pecah minyak, boleh masukkan serai, halia dan daun limau purut. Kacau sebati.
3. Kemudian, masukkan daging dan biarkan sehingga ia empuk.
4. Tambahkan juga sos cili, sos tomato dan kicap manis. Gaul sehingga sebati.
5. Renehkan sekejap sehingga semua bahan mesra.
6. Akhir sekali, masukkan bawang holland, tomato dan daun saderi. Gaul lagi sehingga rata.
7. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Murni Rahmat
https://myresipi.com/resepi-paprik-daging/
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|