View: 6638|Reply: 19
|
Cara Buat Sagu Gula Melaka, Ini Petua Sagu Jadi Sebiji-Sebiji & Jernih Macam Kristal
[Copy link]
|
|
Cara Buat Sagu Gula Melaka, Ini Petua Sagu Jadi Sebiji-Sebiji & Jernih Macam Kristal
Resepi sagu gula melaka ini salah satu pencuci mulut yang wajib dicuba. Rasa dia sangat berlemak disebabkan oleh gabungan sagu, susu cair dan gula melaka yang sangat lazat!
Boleh guna pelbagai warna untuk membuatkan sagu lebih menarik. Sesuai juga dibuat jualan, pasti dapat menarik perhatian pelanggan.
Cara membuatnya cukup mudah, bahan-bahan yang digunakan juga tidak banyak. Tetapi ada petua yang perlu diikuti supaya sagu menjadi cantik sebiji-sebiji dan jernih elok.
Ikuti saja resipi perkongsian oleh Ida Hidayatul di bawah. Letakkan di dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimakan. Makan sejuk-sejuk lebih sedap!
RESEPI SAGU GULA MELAKA
Bahan-bahan:
2 cawan sagu putih
Air secukupnya
3 keping gula melaka (cairkan)
Susu cair
Cara-cara:
1. Panaskan air dalam kuantiti yang banyak. Apabila air sudah menggelegak, masukkan sagu (tak perlu basuh terlebih dahulu).
2. Kacau sekejap secara perlahan sahaja. Jangan kacau dengan kerap kerana ada jenis sagu cepat hancur. Pastikan guna api sederhana.
3. Apabila biji putih sudah kelihatan hilang, baru tutup api. Letak pewarna merah dalam air jika guna sagu putih.
4. Toskan sagu sambil alirkan di bawah air paip. Basuh sagu sehingga bersih dan ketepikan.
5. Cara buat gula melaka, dalam periuk, panaskan sedikit saja air. Letakkan 3 keping gula melaka dan daun pandan (jika ada). Tunggu sehingga gula cair dan siap.
6. Cara nak letak dalam bekas mudah saja. Letak gula melaka ikut kemanisan yang disukai. Masukkan sagu dan tuang susu cair.
7. Sejukkan dalam peti dan makan sejuk-sejuk. Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Ida Hidayatul
Sumber:https://myresipi.com/resepi-sagu-gula-melaka/
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Edited by dilaOHdila at 26-10-2023 09:13 AM
Favourite nih!!! Sedap benooo... tapi xponah le jadi sagu sebijik2 tuu...selalunya berketoi2 je... teman letak dlm cup kecik2.. ikut dia le situ hahaha.. udah sejuk, terus makan le ngan susu cayo and gula melaka.. nyamaan...
Makan sejuk sejuk syok na mama
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya! I like, makan sejuk sejuk aduh nyaman kat tekak |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih share... nk cuba nnti.. dah berkali buat tapi dok melekat je.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Kaaan... Mama buat pun melekat2 xndak berpisah deme nye... hahahaha Tengok org jual tu lawa bebeno yek.. sebijik2 sagunya..
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih share resepi, nak cuba buat sendiri tapi risau tak menjadi sagu jer |
|
|
|
|
|
|
|
kak dilla pnh buat sekali ritu
nak bagi hilang putih2 kat biji sagu tu kena bilas byk kali gak
cuba guna tapis
|
|
|
|
|
|
|
|
dilaOHdila replied at 24-1-2024 10:19 AM
kak dilla pnh buat sekali ritu
nak bagi hilang putih2 kat biji sagu tu kena bilas byk kali gak
cub ...
terima ksih tips kak dilla... nnti cuba.. puasa pun dah dekat |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
buat kalor2 bior meriah komer |
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih share resepi |
|
|
|
|
|
|
|
kenapa i buat masa lalukan sagu kat air utk bilas lepas dah rebus tu, sagunya hilang bersama arus air? padahal letak kat penapis halus |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
guna tapis tak dear
ai penah buat lalukan dgn penapis paling halus
supaya tak terkluar sagu tuh
|
|
|
|
|
|
|
|
dilaOHdila replied at 3-7-2024 09:10 AM
guna tapis tak dear
ai penah buat lalukan dgn penapis paling halus
supaya tak terkluar sagu tuh
guna penapis paling halus buat tapis kopi tu. tapi sagunya mcm hancur pastu hilang. haha. dua kali buat jadi camtu last2 i beli je. padahal nak buat bukan susah pun |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sagu tu mulus betul tu boleh tembus
nanty try uat lagi
|
|
|
|
|
|
|
| |
|