CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Jamal Abdillah Tarik Diri Bertanding AJL38

  [Copy link]
Post time 20-2-2024 06:03 PM | Show all posts
xnk perform? bkn kali pertama ajl terpaksa replace him
sebab 'sakit' kan kan kan?

just for trivia:

Jamal Abdillah tidak dapat menghadiri ke Juara Lagu ini(AJL1), dan 2 lagu beliau dinyanyikan oleh penyanyi gantian iaitu oleh Rohana Jalil ("Cinta Yang Terbiar") & Azman Abu Hassan ("Perjalananku"). sumber: wiki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2024 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 20-2-2024 06:03 PM
xnk perform? bkn kali pertama ajl terpaksa replace him
sebab 'sakit' kan kan kan?


Masa ni dia  dlm pusat serenti.semua org  maklum dan tau .bukan xnak perform dah mmg x boleh.jadah nk perform?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2024 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 20-2-2024 07:33 PM
Masa ni dia  dlm pusat serenti.semua org  maklum dan tau .bukan xnak perform dah mmg x boleh.jadah ...

Klu xke dlm boleh je perform kn
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 19-2-2024 11:35 AM
Suara m nasir dengan mawi jer yang ada bunyi macam jamal..

Dulu arwah ibnor riza tu kira mcm nk sama ngn tokmal tp tokmal tetap tokmal
Walau ramai yg cuba nk tiru gaya ke apa tetap tak jd gak.
Mcm ank2 dia pun ada tone yg lebih kurang tp kita leh beza dan kenal.

Penyanyi mmg kena ada ciri unik yg tersendiri cth amir masdi awal2 dulu iols mcm terdengar gaya nyanyian dia sama ngn Faizal Tahir.

Tp dh lama2 ni bila dengar lagu kat radio dah tau tu amir masdi.

Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
izat123 replied at 19-2-2024 12:55 PM
Kat news lain ada je tajuk tulis dia tarik diri sebab AJL tak bayar haha. Baik lah dia nyanyi kat ev ...

Ada baca jugak, artis baru maybe tak berani nk bersuara kot
Tokmal jd bintang rtm tahun 1979 dan pastinya lebih awal drpd tu dia dah start nyanyi sbb dulu ada baca dia mmg byk join pertandingan nyanyian kat perak tu sblm masuk bintang rtm tu.
So kira dh dekat 50 tahun nyanyi dah kira legend tak patutla kalau takde bayaran ni bkn taraf pertandingan bintang kecil atau acara nyanyian kat pekan2 kecil.
Ok la juga dia nk join lagi AJL tu rata2 retis lain yg muda2 drpd dia awal2 masa semi dah tak join.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 09:07 AM | Show all posts
so dedulu acik noraniza idris dok bwk backup dancers 4bijik bas tuh sapa yg bayaq??
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-2-2024 09:10 AM | Show all posts
keji nye AJL.. sponsor ko kaut.. pastu jual tiket lagi.. tp retis ko free.. apo. take advantage to the max eh.. yg dah legend2 tu xyah la hadap.. AJL skang pun bukan best sbb lagu yg masuk bkn atas sebab lagu tu mmg famous tp sbb peminat yg undi kaw2... x mesra telinga kebanyakan lagu nye
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 10:40 AM | Show all posts
dah lama tak layan AJL
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2024 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
freyayong replied at 21-2-2024 09:10 AM
keji nye AJL.. sponsor ko kaut.. pastu jual tiket lagi.. tp retis ko free.. apo. take advantage to t ...

Usahkan AJL..muzik2 pun aku dah tak layan..macam ko cakap la,lagu tak mesra rakyat..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DottieDot at 21-2-2024 01:06 PM

Lol AJL ni pun sepesen je dengan mana² anugerah ke program² TV yang lain..
Politik dan connection je pun uolss..

Semua nak kaut untung je..

Paling kesian kat Saari Amri laa, sejak dari awal 90an lagi jadi mangsa diskriminasi pihak TV3 ni..
Satu lagu apa dia pun x pernah menang..
Semua gara² konflik masa dia jadi salah satu juri tuk program TV3 apa ntah..
Pilihan peserta yang dia pilih dan rasa layak tuk menang tapi kena cancel oleh pihak produksi dengan pelbagai alasan, sebab dorang memang dah ada pilihan sendiri dari awal lagi lols

Lagi parah waktu AJL 96..
Lagu ciptaan dia Kemelut Di Muara Kasih nyanyian Ziana yang top gila kat Malaysia masa tu dan Gerimis Mengundang nyanyian kumpulan Slam yang betul² mendunia kat Malaysia dan lagi padu impak dia meletup sampai kat Indo sana..
Boleh pulak kalah dengan Jerat Percintaan yang netizen sendiri masa tu pun tahu tak tahu sangat lagu tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:08 PM | Show all posts
DottieDot replied at 21-2-2024 12:57 PM
Lol AJL ni pun sepesen je dengan mana² anugerah ke program² TV yang lain..
Politik dan connection  ...

Apa pulakk
jerat percintaan famous je masa tu
cuma tembus ke indo
dikalangan umah meleis top je lagu tu ..

diclaimer : iolss bukan ctzoner , just give my fair opinion
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DottieDot at 21-2-2024 01:20 PM
adelea replied at 21-2-2024 01:08 PM
Apa pulakk
jerat percintaan famous je masa tu
cuma tembus ke indo


Famous lepas menang..

Masa ni yang betul² mendunia Kemelut Di Muara Kasih dan Gerimis Mengundang dalam kategori ballad..
Bukannya Jerat Percintaan dan apa ntah lagu lagu satu tu, yang masuk pencalonan juga..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:22 PM | Show all posts
DottieDot replied at 21-2-2024 01:19 PM
Famous lepas menang..

Masa ni yang betul² mendunia Kemelut Di Muara Kasih dan Gerimis Mengundang ...

tak laaa
sheols ni menang bintang rtm before that
since that mmg dah famous


Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 21-2-2024 01:22 PM
tak laaa
sheols ni menang bintang rtm before that
since that mmg dah famous

Adoi, AJL ni dulu kan kononnya pertandingan lagu untuk penulis lirik dan pengubah lagu, bukannya fokus artis..
Dan since u kata Siti famous sebab masa tu dia baru lepas menang Bintang RTM x sampai setahun masuk AJL pulak, buatkan I lagi percaya unsur politik dan connection tuk kesekian kalinya di AJL..
Sebab Joe Flizzow pernah kuar statement, kata yang pihak TV3 ni buat anugerah AJL sekitar 80an dulu sebab nak bersaing dengan Bintang RTM je..
Masa ni Siti baru pas menang Bintang RTM pastu masuk AJL pulak so dah tarik audience Bintang RTM tuk layan AJL.. Padahal lagu² dominant kategori ballad masa tu ciptaan Saari yang ada konflik dengan pihak TV3 sejak sekian lama dah.. Make sense kenapa lagu² dia yang kalah..

Again AJL dulu kononnya pertandingan yang fokus ke lagu (pencipta lirik dan pengubah lagu) bukan penyanyi..

Sekarang ni lebih kepada pertandingan sesama penyanyi..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 19-2-2024 11:24 AM
masih berprestij ke AJL tuh? dulu yelah untuk hargai komposer & pengubah lagu memang betul2 berprest ...

Bala sejak ana rafali juara. Smpai skrg flop. At least x berprestij mcm sblm tu. Pertama kali dlm sejarah org keluar lps keputusan diumumkan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 02:03 PM | Show all posts
DottieDot replied at 21-2-2024 01:30 PM
Adoi, AJL ni dulu kan kononnya pertandingan lagu untuk penulis lirik dan pengubah lagu, bukannya f ...

iols pon tak puas hati jugak tok iti menang masa tu
lagu sheols tubesa saja ...
tapi sheols takde laa x famous and xde la sendu
sheols all out je and rezeki sheols menang ..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2024 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DottieDot at 21-2-2024 02:27 PM
adelea replied at 21-2-2024 02:03 PM
iols pon tak puas hati jugak tok iti menang masa tu
lagu sheols tubesa saja ...
tapi sheols takd ...


Dear, nama dia mula melonjak selepas duet dengan lagu remake Kau Mawarku, dengan 2 By 2..

Kelebihan Siti ni sebab dari awal selain ada kabel/connection kuat sampailah ke laki dia, dia jugak punya team yang function..
Dorang guna betul² momentum dan strategi back to back tuk push Siti selepas AJL tu.
Album 1st dia sendu laa..
Bila nama dia dah betul² melonjak dengan lagu Kau Mawarku, terus keluar album awal 97 tu..
Meletup dengan lagu copy I Love You si Celine Dion, smpi tembus ke Indo..
Hujung tahun tu pulak keluar album versi full Tradisional, genre yang tengah naik gila masa tu..
Kat sini team dia bijak sebab, dorang dah buatkan Siti mulai memonopoli banyak kategori anugerah dengan non stop keluar album tiap tahun (belum masuk bab 2x keluar album dalam masa tempoh setahun tu)..
Pandai ride the hype jugak, apa yang orang dah buat dan trendkan dia pun sibuk nak buat.. Contohnya genre Tradisional, Noraniza Idris yang naikkan..
Dengan bantuan² PR dari abang dan kakak ipar n the geng (wartawan) lagi sangat² membantu perjalanan seni dia..

Nak kata sebab bakat, ramai je lagi yang berbakat tapi x punya keuntungan/kelebihan lain² yang dia ada such as connection semua tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 21-2-2024 02:03 PM
iols pon tak puas hati jugak tok iti menang masa tu
lagu sheols tubesa saja ...
tapi sheols takd ...

Again, masa ni kononnya fokus ke lagu iaitu penulis lirik dan pengubah lagu..
Bukannya penyanyi tu popular atau sendu dear.. Ayakkk

Memang masa tu juri bagi alasan kelakar, kan tetap dibidas orang x logik sebab pertandingan lagu bukannya nyanyian..
Kalau nyanyian pun 2003 baru dorang tambah kategori tuk vokal, tu pun sebab 2002 tu Liza Hanim culture shock kan para juri.. Dan Liza jugak laa yang menang kategori vokal AJL yang julung kali diadakan..

Tapi ramai je faham masa tu, sebab isu konflik sekian lama si Saari Amri dengan pihak produksi TV3 je, kenapa lagu² dia x pernah menang AJL..
Walaupun lirik dan arrangement jugak impak/phenomena melebihi lagu² yang lain..
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam lagi make sense kalau amik Haziq Rosebi perform lagu ni. Mewakili trend penyanyi cover lagu Irama Malaysia pada tahun 2023
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2024 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Afieq ke ganti..alah ..ai nak si budi yg ganti..die versatile
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 03:55 AM GMT+8 , Processed in 0.207738 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list