CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8851|Reply: 0

[Terengganu] Kunafa, baklava jadi pilihan pencuci mulut

[Copy link]
Post time 28-3-2024 06:22 PM | Show all posts |Read mode
Kunafa, baklava jadi pilihan pencuci mulut


Zatul Iffah Zolkiply
zatuliffah@hmetro.com.my



KUALA TERENGGANU 27 MAC 2024. Anas Mahrous, 22 yang menjual Kunafa dan baklava di Bazar Ramadan Taman Syahbandar. Manisan tradisional dari Timur Tengah itu yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat tempatan itu ‘setia menanti’ penggemarnya yang berkunjung ke bazar berkenaan. manisan itu dibuat menggunakan barangan berkualiti mengikut resipi asal dari Syria. NSTP/GHAZALI KORI




Kuala Terengganu: Selain pelbagai jenis kuih tradisional yang muncul ketika Ramadan, pencuci mulut dari Timur Tengah seperti kunafa dan baklava antara yang dijual di Bazar Ramadan.

Di Bazar Ramadan Dataran Shahbandar, manisan tradisional yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat tempatan itu 'setia menanti' penggemarnya yang berkunjung ke bazar berkenaan.

Pemilik Abud Kunafa, Mohd Fairuz Gullam Khadir berkata, kunafa dan baklava itu dibuat di kilang di Ampang, Selangor dan dihantar ke Kuala Terengganu setiap hari.

Katanya, manisan itu dibuat menggunakan barangan berkualiti mengikut resipi asal dari Syria.

"Salah seorang pekerja pernah bekerja di sebuah kedai manisan di Syria, jadi pengalaman yang diperoleh itu diturunkan kepada pekerja yang lain.

"Ini kali pertama jenama Abud Kunafa berada di Terengganu khususnya di Kuala Terengganu dan sambutan diterima setakat ini sangat menggalakkan," katanya ketika dihubungi di sini.

Mohd Fairuz berkata, terdapat tiga jenis kunafa dijualnya iaitu kunafa cheese berharga RM15 sebiji, kunafa cream (RM12) dan kunafa coklat (RM7).

Katanya, baklava pula dijual dengan dua bentuk iaitu sarang burung dan bunga mawar dengan empat perisa iaitu pistachio, gajus, coklat dan coklat putih.

"Baklava pula dijual dengan harga RM20 bagi 10 biji dengan kunafa cheese antara yang paling laris jualannya.

"Setiap hari kita buat tiga dulang untuk kunafa cheese dan dua dulang bagi kunafa cream dan kunafa coklat serta satu dulang bagi setiap jenis baklava," katanya.



Disiarkan pada: Mac 28, 2024 @ 6:01pm






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-4-2024 11:58 PM GMT+8 , Processed in 0.464471 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list