CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 9150|Reply: 63

[Tempatan] Harga diesel di Malaysia masih paling rendah dalam dunia walaupun berlaku kenaikan

  [Copy link]
Post time 9-6-2024 09:43 PM | Show all posts |Read mode
Edited by honam at 9-6-2024 09:45 PM

[backcolor=oklch(1 0 0)]
[backcolor=oklch(1 0 0)]PUTRAJAYA: Menteri Kewangan Kedua mendedahkan bahawa harga runcit diesel di Malaysia adalah yang terendah di dunia disebabkan oleh subsidi kerajaan.
[backcolor=oklch(1 0 0)]Beliau menjelaskan dalam sidang akhbar yang diadakan oleh Kementerian Kewangan hari ini bahawa dahulunya, harga jualan diesel dibahagikan kepada empat harga yang berbeza berdasarkan subsidi, iaitu yang termurah ialah RM1.65 per liter untuk nelayan; RM1.88 per liter untuk pengangkutan awam darat; RM2.15 per liter untuk kenderaan komersial dan persendirian; dan harga pasaran komersial yang tidak disubsidi, yang mencapai RM3.60 per liter pada awal tahun ini.
[backcolor=oklch(1 0 0)]Beliau menekankan bahawa perbandingan, harga di negara-negara jiran adalah lebih tinggi, dengan Thailand pada kira-kira RM4 per liter, Indonesia pada RM4.50 per liter, dan Singapura hampir RM9 per liter.
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Ini telah menyebabkan diesel diselundupkan ke negara-negara jiran dan dialihkan secara haram ke sektor yang tidak layak untuk subsidi diesel."
[backcolor=oklch(1 0 0)]
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Walaupun bilangan kenderaan diesel tidak meningkat secara ketara, jumlah diesel yang disubsidi meningkat dengan dramatik daripada 6.1 bilion liter pada tahun 2019 kepada 10.8 bilion liter pada tahun 2023."
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Ini menunjukkan kehilangan subsidi dan bahawa ia tidak mencapai kumpulan sasaran secara efektif."
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Ini juga apa yang sering kita dengar semasa Ops Tiris, yang baru-baru ini menyaksikan Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup merampas kuantiti besar barangan atau kenderaan yang diubah suai."
[backcolor=oklch(1 0 0)]Beliau berkata bahawa situasi ini telah menyebabkan kerajaan kehilangan berbilion ringgit dan melemahkan keupayaannya untuk melindungi kepentingan rakyat.
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Subsidi diesel telah meningkat sepuluh kali ganda daripada RM1.4 bilion pada tahun 2019 kepada lebih dari RM14.3 bilion menjelang tahun 2023."
[backcolor=oklch(1 0 0)]"Ini bukan sahaja kerugian bagi negara dan kerajaan, tetapi juga kerugian bagi rakyat."
[backcolor=oklch(1 0 0)]Oleh itu, katanya, melalui subsidi yang disasarkan, penyeludupan tidak lagi akan menjadi aktiviti yang menguntungkan dan dapat dikurangkan secara ketara.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2024 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam pernah dengar saja.. Dejavu kot
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2024 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Noted.


Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2024 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Belah mana jadi Kerajaan pun skrip sama je..

Padan muka T20 PH dapat hadiah kenaikan harga bahan api...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 12:59 AM | Show all posts
"Walaupun bilangan kenderaan diesel tidak meningkat secara ketara, jumlah diesel yang disubsidi meningkat dengan dramatik daripada 6.1 bilion liter pada tahun 2019 kepada 10.8 bilion liter pada tahun 2023."

ketirisan besar besaran berlaku setelah UMNO jatuh?

ingatkan lepas umno jatuh, ketirisan makin kurang

bagai tikus membaiki labu
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 01:03 AM | Show all posts
"Subsidi diesel telah meningkat sepuluh kali ganda daripada RM1.4 bilion pada tahun 2019 kepada lebih dari RM14.3 bilion menjelang tahun 2023"

fuyooooohhhh

najib turun je tetibe subsidi diesel naik 10 kali ganda

kegilaan apakah ini wahai saudara mara sekalian?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-6-2024 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Geli..kalau dulu umngok bee end buat..kemain menyalak

Bila dia buat..takpe pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 02:12 AM From the mobile phone | Show all posts
xy_daen replied at 9-6-2024 11:35 PM
Belah mana jadi Kerajaan pun skrip sama je..

Padan muka T20 PH dapat hadiah kenaikan harga bah ...

T20 takde hal.... Pindahkan kos tu kat marhaen bodo PH
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2024 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Yor la. Nko dah boleh sambung isap konek ikon modanon madani terpaling zuhud tuh bersama2 lombu2 bahalol self-claim terpaling educated
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu bukan geng2 madanon benci ke ayat2 ni....last2 menjadi ayat keramat pulok....





SAYA ULAMMMMM!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 08:55 AM | Show all posts
sudah ku bilang jgn terlalu yakin...mulut manis serupa dajjal
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama tak dengar ayat masih terendah berbanding negara lain...dipersilakan macai-macai bodoh PH kasi troll
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 09:06 AM | Show all posts
anjayyy....


bile nak turun minyak???

munafikun...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 09:07 AM | Show all posts
nanti kos penghantaran barag nek... inflasi nek... yg kekal bodoh adlah penyokong "once menang pru..esok minyak turun".... dasar kambing...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 09:08 AM | Show all posts
skrip wajib bila harga minyak naik


harga kereta tak nak buat pulak ya....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Xde modal lain ke nk ckp? Cuba la buat statement ' Padan muka korang sapa suruh pangkah madanon? Lps ni siap la tggu Ron 95 naik rega'.....hahaha org lain order tea O pekat, korang dpt kencing pekat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2024 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Skrg ni tgh trending perkataan PAKAR.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 12:25 PM | Show all posts
Firenzza replied at 10-6-2024 02:10 AM
Xde modal lain ke nk ckp? Cuba la buat statement ' Padan muka korang sapa suruh pangkah madanon? Lps ...

Patutnya yang kena kenaikan ni DAP & PKR je
BN & PAS tak patut terlibat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 12:39 PM | Show all posts
pocongkiutss replied at 9-6-2024 05:09 PM
Geli..kalau dulu umngok bee end buat..kemain menyalak

Bila dia buat..takpe pulak

Sebenarnya bukan isu penyeludupan & T20.
isu sebenarnya Middle-East sana.
Harga minyak pernah naik mendadak pada zaman PakLah & Ismail Sabri.

zaman Pak-Lah = konflik di Iraq
zaman Ismail Sabri = konflik Russia vs Ukraine.



Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
pocongkiutss replied at 10-6-2024 01:09 AM
Geli..kalau dulu umngok bee end buat..kemain menyalak

Bila dia buat..takpe pulak

Dari FB najib:

Masa Najib mansuh subsidi diesel pada Dis 2014, harga naik 3 sen dari RM2.20 ke RM2.23. Dikatakan terkutuk, tidak bertanggungjawab dan memangsakan Rakyat.

Kini korang mansuh subsidi diesel, harga naik RM1.20 dari RM2.15 ke RM3.35 pula, apa nak dikato?

Adakah kenaikan RM1.20 lebih rendah berbanding kenaikan 3 sen?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 01:35 AM GMT+8 , Processed in 0.206665 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list