CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: honam

[Tempatan] Harga diesel di Malaysia masih paling rendah dalam dunia walaupun berlaku kenaikan

  [Copy link]
Post time 10-6-2024 11:33 PM | Show all posts
anilza10 replied at 10-6-2024 07:34 PM
Alasan utk elak seludup??.. dh tau kene seludup byk2 apsal tak tingkatkan penguatkuasaan... Tak kene ...

dulu dorang kutuk najib dan paklah
sekarang lepas 20 tahun baru dorang sedar

orang yang bodoh tu memang lambat nak paham
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2024 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg le
rendah. dh kita pun pengeluar minyak. takkan nk sama tinggi dgn negara yg import minyak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
tp mcm betul juga dia buat naik harga diesel ni sbb nk elak ketirisan subsidi ni. pastu dia bagi pula bantuan budu madanonn 200 ringgek kpd yg layak.

pasni sila bg bantuan kaw2 kpd m40 juga ya. jgn duk bg b40 je. kdg2 yg ngaku b40 bukan layak dpt bantuan pun mentang2 xde slip gaji. amik bntuan anak sendiri pakai merc/ bellfire/ alpat. x malu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Penghspusan subsidi ni mmg dah lama plan.. Cepat atau lambat je nk laksanakan.. So ak mmg da ready pun dr zmn pak lah ke najib... Tp yg menyampahnya.. Geng2 madanon ni ms zmn pm2 dulu bukan main jd hero tamil.. Subsidi x blh di hapus kan.. Hak rakyat... Mcm2 la dia ckp sambil guling2 kat jln... Nk jd penyelamat rakyat... Dapat kat dia je... Trus dia hilang ingatan.. Subsidi kn tarik.. Siap ckp sedekah lagi..hina sungguh.. Klu btul ikhlas jujur... Ms zaman najib dia dah setuju dgn method ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
ok je subsidi diesel ditarik sebab xnak bagi seludup. tapi, macam sikit nya bantuan bersasar tu. bagijela rebat tunai berapa banyak yang dia pakai (rakyat msia sahaja). bukan rm200 camtu je.

lagi satu, nanti kalau buat dekat petrol tapi bersasar ke b40 je ataupun limited rm500 sebulan je memang nak kena paknon ni!

cuma tula, orang x suka sebab dulu kata lain paknon ni skang kata lain.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:26 AM | Show all posts
dari segi positif geng2 4x4 yang bawak macam pelesit tu akan slow down. minyak diesel mahal so better bawak berhemah atau parking kat porch rumah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-6-2024 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 11-6-2024 06:02 AM
Penghspusan subsidi ni mmg dah lama plan.. Cepat atau lambat je nk laksanakan.. So ak mmg da ready p ...

Setuju….

Yg sialnya, geng2 lombu bahalol yg self- claim terpaling educated bukan main munafik sesekor menggelupur nak cover malu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
xy_daen replied at 9-6-2024 11:35 PM
Belah mana jadi Kerajaan pun skrip sama je..

Padan muka T20 PH dapat hadiah kenaikan harga bah ...

Sebab yg buat skrip tue org yg sama, yg keje kerajaan dkt situ jgk. Hahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
tom2 replied at 11-6-2024 07:19 AM
ok je subsidi diesel ditarik sebab xnak bagi seludup. tapi, macam sikit nya bantuan bersasar tu. bag ...

Stail kerajaan mmg gitu, mula² bagi sikit nnt tiap kali bajet naik lg skit. Bila dekat PRU dia naik lg byk siap bgtau dia faham 'denyut nadi' rakyat B40 & M40.

Skrip sama jer. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya.. nak implement subsidi bersasar nie..semua benda x ready Lagi.. iols Bg cth adik iols bwh peniaga kecik.buat contract sawit.. lory trip daily.purata usage rm2k plus2.. bila harga terkini..Akan meroket jadi rm3k hampir 4k plus.. apply budi.. rm200 sajo.. lebihan penggunaan sapa nak tanggung.. harga sawit tang Tu la jgk.. fleet card utk Lori perdagangan x ready pun Lagi..adik 1 sorang Baru dpt kelulusan kpdnkk. Card X issue Lagi..skrg jenuh lak plak nak mengumpul resit2 utk claim nanti.. ramai driver lorry marah.. nak implement buat la.. tapi biar semua mekanisme da ready..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
And paling geli Hati Guna script kurangkan penyeludupan..kenapa X Guna script rafizi dulu.. nak kurangkan penyeludupan tingkatkan penguatkuasaan..apa kaitan dengan subsidi plak.. skrg kata..walaupun subsidi bersasar tetapi Kita harga termurah.. so sbb harga termurah Adakah org Akan stop seludup? Masalah penyeludupan ni..mmg masalah penguatkuasa.. masalah stesen minyak jgk.. ptt tindakan lebih tegas kepada penguasaha yg bersekongkol dgn penjenayah nie
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 12:21 PM | Show all posts
Samerosie replied at 10-6-2024 02:13 PM
  • Budi MySubsidi Diesel (SKDS):
  • Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) khas untuk sektor pen ...

  • Yg no 1, 2 & 3. Wlpn dah dapat subsisdi tapi masih naikkan harga. Alasan mcm2.
    Yg itu pun harus di pantau. Sblm nk naik ni byk benda kena kaji. Tambang Bas, Caj delivery lori per KM utk semua industri.
    Sebelum kenaikan.
    Reply

    Use magic Report

    Post time 11-6-2024 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
    Kalau nak elak ketirisan penyeludupan better naikkan jd 10 hinggit. Biar da2 negara hujung kita terkebil2 nak isi minyak masa masuk mesia. Utk rakyat bg le extra jumlah subsidies & semua yg ada kenderaan diesel dpt. Baru okay
    Reply

    Use magic Report

    Post time 13-6-2024 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
    BawangCaramel replied at 11-6-2024 09:49 AM

    sad but true....
    Reply

    Use magic Report


    ADVERTISEMENT


    Post time 15-6-2024 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
    Kasi up sket thread nih
    Reply

    Use magic Report

    Post time 15-6-2024 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
    Harga diesel plg rndh.harga brg2 plak cane?
    Reply

    Use magic Report

    Post time 16-6-2024 03:15 PM | Show all posts
    gomen skrg ni mmg terpaling bengap...
    dulu segala murah sebab gomen DULU bagi subsidi..
    gomen DULU pandai jana income...
    tiris atau tidak keadaan rakyat tak seteruk gini...
    sekarang bunuh gaduh..dll meningkat..
    bila duit x brp nak ada..bini memekak..sembelih
    Reply

    Use magic Report

    Post time 16-6-2024 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
    Pejuang2 harga minyak murah dolu2 semua dah arwah

    Hari ini saya jadi PM .. Esok minyak turun 1.50 pun dah arwah
    Reply

    Use magic Report

    You have to log in before you can reply Login | Register

    Points Rules

     

    ADVERTISEMENT


    Forum Hot Topic

     

    ADVERTISEMENT


     


    ADVERTISEMENT
    Follow Us

    ADVERTISEMENT


    Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

    16-7-2024 11:49 PM GMT+8 , Processed in 0.493775 second(s), 43 queries .

    Powered by Discuz! X3.4

    Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

    Quick Reply To Top Return to the list