CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6385|Reply: 52

“Memang Patut Direhatkan!” – Ustaz Don Dikecam Lagi, Didakwa Guna Kisah Nabi Adam & Hawa Sebagai Bahan Lawak?

[Copy link]
Post time 10-6-2024 05:02 PM | Show all posts |Read mode




Sejak akhir-akhir ini, nama pendakwah bebas dikenali ramai, Ustaz Don menjadi perhatian netizen di Malaysia selepas berita dirinya akan ‘direhatkan’ dari bersiaran dalam saluran RTM tular akibat didakwa guna kisah hadis palsu.


Belum reda dengan berita tersebut, timbul lagi satu isu dimana tular satu video Ustaz Don atau nama sebenarnya, Don Daniyal didakwa menggunakan kisah Nabi Adam dan Hawa sebagai bahan lawak.





Dalam video tersebut, pendakwah itu membuat satu jenaka mengenai isu dilemma kaum wanita yang tidak tahu makan di mana jika di ajak pasangan.


"Kali terakhir seorang perempuan pilih untuk makan, Siti Hawa, kita semua kelaur daripada syurga, melawak je gurau, kalua tak boleh gurau duduk surau."


Susulan membuat lawak sedemikian, rata-rata netizen berasa kurang senang dan merasakan ia bukanlah satu topik yang sesuai untuk dijadikan bahan jenaka apabila berdakwah.






SUMBER : X/Beautifulnara
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 02:45 PM | Show all posts
Itu sbb meolss hanya dengar ceramah Ustaz Kazim jahh
Jgn lupa tonotn Zim Zim ala KAzim yaachh.. ekekekek
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama iols cancel dia entah aeon years ago, dia kata org Melayu ni hebat sebab tu ada Bani Tamim tu Ta --> Tanah Mim --> Melayu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak paham
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
KamikuP replied at 11-6-2024 02:45 PM
Itu sbb meolss hanya dengar ceramah Ustaz Kazim jahh
Jgn lupa tonotn Zim Zim ala KAzim yaachh.. ekek ...

Bila pilem dia keluaq
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 02:57 PM | Show all posts
netizen malaysia ni dah kena penyakit woke dah...generasi snowflakes tul netizen skrg...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-6-2024 03:06 PM | Show all posts
mcm tu pny joke pun sentap?
lemahhhhhhhhhh

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 04:57 PM | Show all posts
I pun tak faham hubungkaitnya..ustaz terpaksa gelak sendiri utk confirmkan its a joke tak gitu

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Baca la kisah Nabi Adam dan Hawa digoda iblis memakan buah dari pokok yg di larang Allah.
Tp ustaz don seolah menuduh Hawa yg menggoda Nabi Adam utk mkn buah tersebut sehingga keduanya diturunkan Allah ke dunia padahal iblis laknatullah yg menjadi punca, wallahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah gila ka kau lepas beksin? Tetiba buat hal begini? Ka dah lama?

Eh tapi bila dah tengok video, rasa cam ok ja lawak bodo dia. Hu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
cruz2 replied at 11-6-2024 09:59 AM
Baca la kisah Nabi Adam dan Hawa digoda iblis memakan buah dari pokok yg di larang Allah.
Tp ustaz d ...

Masalahnya, Hawa melayan iblis uols. Cer dia tak layan. Musti laen cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:08 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 11-6-2024 06:02 PM
Masalahnya, Hawa melayan iblis uols. Cer dia tak layan. Musti laen cerita.

kalau tak melayan, sahih aku sekarang dok bergentayangan dalam sorga
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
pelik2 ustaz skrg ni, paling dipangkah kazim, dia ni pun blh masuk list.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah lah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustaz don ada haters, ustaz kazim ada haters, ustaz Azhar idrus ada haters....  Ustaz apa yg xde haters ekkk maybe arwah ustaz harun din dan ismail kamus kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 11-6-2024 11:08 AM
uori replied at 11-6-2024 10:08 AM
kalau tak melayan, sahih aku sekarang dok bergentayangan dalam sorga


Iya. Kalau dalam Bible siap cakap pompuan ni Elohim cursed dengan kesakitan yahamatttt bila beranak sebagai balasan dosa sebab si Hawa tu punya pasal.

Rujukan (ayat2 ni pelbagai ikut versi terjemahan Alkitab):
https://alkitab.sabda.org/verse. ... pter=3&verse=16

Tengok la tu. 'Ko akan sakit sangat2 masa melahirkan anak tapi ko akan tetap berahi @ membirah kat laki kau pehtu laki kau berkuasa atas kau' katanya. Aku pun tafaham maksud tersirat ayat ni. Mungkin Elohim nak kata dah takdir kau la pompuaaannnn kena ikut telunjuk jantannnnn. Gituh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Thn ni turn ust don buat hal kena hentam..
Thn lps ust wadi . mcm2 hal dia thn lps, thn ni diam low profile je.
Bagusla depa.. ikut giliran umo
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ustaz dato shamsuri ahmad d best
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedangkan Rasulullah SAW bergurau dlm menyampaikan ajaran.....yg ada seorang nenek tua yg mintak didoakan baginda utk masuk syurga, pastu nabi kata orang tua tak masuk syurga, sedih la nenek tu...last2 baru baginda bagitau yg ahli2 syurga umur mmg dimudakan walaupun bila meninggal umur dah tua...so, tak jadi hal la bergurau tu asalkan gurauan itu atas perkara2 yg benar saja...
Netizen skrg ni terpaling beriman, terpaling polis, terpaling peguam, terpaling hakim semualah...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Cyempaka replied at 11-6-2024 07:06 PM
Thn ni turn ust don buat hal kena hentam..
Thn lps ust wadi . mcm2 hal dia thn lps, thn ni diam low  ...

Ustaz wadi tu, dia punya pegawai publisiti ke apatah jawatannya (yg John Wick Malaysia) tu, dah tak keje dgn ustaz wadi dah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 09:08 PM GMT+8 , Processed in 0.077526 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list