CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3723|Reply: 26

Ibu Bapa Yakin Buka Banyak Peluang Anak Di Masa Depan, Pelajar Bukan Cina Naik Mendadak Di SJKC

[Copy link]
Post time 10-6-2024 05:08 PM | Show all posts |Read mode






Melalui laporan Sinar Harian, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) difahamkan menjadi pilihan utama para ibu bapa yang bukan berbangsa Cina menghantar anak mereka.


Pada tahun 1989, hanya sebanyak 3.08 peratus saja pelajar sekolah yang bukan berbangsa Cina belajar di SJKC, tetapi pada 2020, ia melonjak hingga 19.75 peratus.


Difahamkan, antara faktor ibu bapa memilih SJKC sebagai tempat pendidikan anak-anak kerana yakin sistem pembelajaran lebih berkualiti dan disiplin murid yang tinggi.






Malah, mereka juga yakin bahawa penguasaan bahasa Cina akan membuka banyak peluang untuk anak-anak di masa akan datang.


Dalam pada itu, kehadiran SJKC yang berada di kawasan berdekatan perumahan juga merupakan salah satu faktor peratusan murid bukan berbangsa Cina belajar di SJKC.


SUMBER : Sinar Harian/Beautifulnara
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2024 05:37 PM | Show all posts
mandarin speaker only?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 06:55 PM | Show all posts
kalau ada SMK berdekatan dengan SJKC... aku sarankan reduce capacity SMK tu so that enrolmen bangsa lain masuk SJKC.. lama2 dilute lah.  Tapi aku rasa depa dah boleh baca, sebab tu nak mintak recognize UEC.. bila UEC recognize, depa buat full private maka bangsa lain selain bangsa depa susah nak masuk
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kwn aku 2 org sekolah sjkc
Suruh ckp mandarin malu
Dkt kwn cina pun ckp melayu je
Suruh translate paper cina gagap2
Dah tu apa guna ko p sjkc
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab diorang tak mampu masuk international school. Masuk sjkc english hauk, chinese hauk, malay pun hauk nak buat apa. Baik masuk aje sekolah gomen lepas tu study luar ambik chinese.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:29 AM | Show all posts
tak yah la terpedaya dakyah cina cina bodo sekalian
FYI , klu ko kerja dgn makhluk dr China deme pon cakap englishhh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-6-2024 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Ini org kt if you cannot beat them, join them
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Convert ja sekolah kebangsaan ke bahasa mandarin selain english. Soon to be the language of the world. Tak rugi pun kalau boleh master. Kalau berani lah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 08:38 AM | Show all posts
melayu ramai nak skjc dan skjt dihapuslan biar ada sk sahaja, tapi ada mak bapak melayu hantar ke sekolah cina juga, so... adakah mak bapak tersebut di kira spesies 'Buang'?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:10 AM | Show all posts
sjkc ni lidah jadi pelat sikit. plus english diorang hauk. tipikal chinese mmg hauk inggeris.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:49 AM | Show all posts
Aku baru tau antara sbb mak pak anto anak ke SKJC bukan sbb nk pun tp sbb terpaksa. Antara sbb SK kat kawasan tu terlalu padat sbb kwsn majoriti Melayu. Sekolah x tambah. bangunan x tambah. cikgu x bertambah. So terpaksa la divert g SJKC jauh sikit tp murid sikit sbb realitinya budak2 cina kat Malaysia ni dah banyak kurang terutama kat kwsn semi bandar
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
sjkc bkn ke silibus bm dia agak rendah? ke skrg sama je? (dulu anak kolig iols kata bm tak sama mcm SK - masa ni upsr wujud lg)

patutnya buat satu jenis sek sudah la, rasanya ramai dah kot membangkitkan tp dipandang enteng je dek kpm sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:09 AM | Show all posts
Alhamdulillah duduk kt Klang Valley byk dh pilihan sekolah swasta islamik. nk anta sekolah kebangsaan mmg tidak lah hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 10-6-2024 05:37 PM
mandarin speaker only?

Mandarin speaker muka Melayu: reject.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
apech replied at 11-6-2024 09:10 AM
sjkc ni lidah jadi pelat sikit. plus english diorang hauk. tipikal chinese mmg hauk inggeris.

Melayu pun pelat. Ada pelat jawa, ada pelat kedah, ada pelat kelantan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Triple_8 replied at 11-6-2024 10:15 AM
Mandarin speaker muka Melayu: reject.

Acamtu kn advertise la mandarin speaker + kulup tak shunattt only

Kohhh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah SK pun dah ada belajar mandarin la. Arab pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:40 AM | Show all posts
cm_vungtau replied at 11-6-2024 12:13 AM
Sebab diorang tak mampu masuk international school. Masuk sjkc english hauk, chinese hauk, malay pun ...

agreee sgt3...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tempat aiol pihak sjkc terpaksa menjemput student2 melayu belajar dgn diarg sbb jumlah students diarg sendiri tak mencukupi. Siap sediakan transport & makanan setiap hari tu  sbg tarikan. So idok le tepat beno dakwaan yinnih
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 10:01 AM | Show all posts
Triple_8 replied at 11-6-2024 10:15 AM
Mandarin speaker muka Melayu: reject.

Aku ler tuu... tambah lagi: Melayu perempuan pakai tudung. Lagi la depa reject. Depa nak pompuan Melayu yg free hair pakai skirt, bonus kalau kulit cerah. Senang kalau kena entertain client dari Taiwan/ China.

Lagi satu, kalau tau Mandarin ni senang nak cari kerja mcm customer service atau sales. Kalau nak masuk syarikat korporat kerja bahagian business partnership atau negotiation, takyah tahu Mandarin pun. Orang China/ Taiwan kalau dah pangkat tinggi macam ni nak sembang pasal JV, depa selalunya overseas graduate dan mmg terer cakap English pun. Jangan terkejut kalau English depa lagi terer dari kita orang Malaysia.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-7-2024 09:04 PM GMT+8 , Processed in 0.651531 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list