CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: EJALTI

[Tempatan] Mengapa harga minyak tak turun: Ini penjelasan Rafizi Ramli

  [Copy link]
Post time 11-6-2024 08:58 AM | Show all posts

Malaysia dah dua kali menghadapi kenaikan minyak mendadak.
satu zaman paklah 2008
satu lagi zaman ismail sabri 2022

zaman paklah ada konflik di iraq
zaman Ismail sabri konflik Russia vs Ukraine.

sekarang ni ada dua konflik besar bakal berlaku
Israel vs Iran
&
Ukraine vs Russia ( U.S dah beri lampu hijau ukraine serang wilayah Russia )
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 11-6-2024 08:58 AM
Malaysia dah dua kali menghadapi kenaikan minyak mendadak.
satu zaman paklah 2008
satu lagi zaman  ...

Dlm ertikata lain, brg naik rega lagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:03 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 11-6-2024 01:02 AM
Dlm ertikata lain, brg naik rega lagi

lagi buruk ...kerajaan tak tanggung subsidi lagi.
cuma tak pasti la kerajaan ada bagi bantuan lain ke tak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 11-6-2024 09:02 AM
Dlm ertikata lain, brg naik rega lagi

Bkn ke dulu2 ada ceramah si lapiji lah&$@+ seko ni kutuk gomen knp brg naik sbb minyak mahal, sibuk paksa rkyt suh pangkah parti dia dgn buat mcm2 ancaman/ugutan....skrg plk dia bagi naik minyak pun salahkan rkyt yg protes siap suh naik pentas plk, kan ke BANGANG nama dia
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:29 AM | Show all posts
Edited by tripleid at 11-6-2024 11:25 AM
karipap_sadin replied at 11-6-2024 12:09 AM
dulu masa jib tarik diesel subsidi naik 3 sen..korg x nak kata mcm ni plak? Pegi guling2 kt datara ...

Nmpak sgt ko tak baca pon apa yg Piji ni explain kan sis..asalkan boleh hentam je kann


'Zaman minyak dulu yang harga RM1.90 tahu tak berapa harga minyak mentah masa itu? Tahu tak berapa subsidi yang kerajaan kena belanjakan? Sikit saja (ditanggung kerajaan kerana) masa itu subsidi hanya kena belanja RM3 bilion daripada bajet RM200 bilion lebih.

"Sekarang ini subsidi RM60 bilion dengan harga minyak mentah AS$80 (setong)... saya sebut dulu (turunkan harga minyak) kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi itu masih lagi boleh ditanggung kenapa nak hapuskan subsidi..'

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 11-6-2024 10:29 AM
Nmpak sgt ko tak baca pon apa yg Piji ni explain kan sis..asalkan boleh hentam je kann

Lain kali janji jgn asal boleh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-6-2024 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 11-6-2024 10:29 AM
Nmpak sgt ko tak baca pon apa yg Piji ni explain kan sis..asalkan boleh hentam je kann

Bercakap mmg senang piji oi. Modal air liur.

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:38 AM | Show all posts

sharlenetexas

Edited by tripleid at 11-6-2024 11:40 AM
karipap_sadin replied at 11-6-2024 10:30 AM
Lain kali janji jgn asal boleh

dulu pembangkang masa tu termasuk PAS pun janji benda sama..nak turunkan harga minyak,nak hapuskan ptptn etc2..

sbb manifesto dorg based on keadaan pada masa tu yg mngizinkan..hutang ptptn masih rendah,sabsidi minyak masih rendah


skrg semua tu mana nak sama dah compere dgn 10,20 tahun dulu..







@sharlenetexas

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 01:43 PM | Show all posts
Bangla kerja kontrak gaji RM4000 tunjuk duit kat media social. Kedai runcit(Ali baba - owner lesen local) pasar, jual sayur, kerja penghantaran jadi kelindan lori pun geng dia juga. Sebab tu mereka boleh sorok barang sebelum ni contohnya minyak peket. Kalaupun nanti beras dan minyak masak ditarik subsidi mereka masih ada akses untuk dapat barang-barang. So, buat masa sekarang rasanya mereka tak terkesan pun.

Kalau kerajaan betuL-betul dapat control semua rantaian, barulah boleh kurangkan diorang ni. Pergi cari negara lain pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 10-6-2024 07:13 PM
Bangkem masih ingat lagi..

Antara hasutan mereka dulu, kalau harga minyak mentah dunia naik, sepatu ...

Dah la bang kem jgn ungkit2... Sakit ati ak di buatnya... Janji palsu jantan.. Mase blum dpt lautan api sanggup diredah dah dpt hilang ingatan....
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha kencing kuat laa dia ni…
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2024 06:33 PM | Show all posts
Antara scammer terpaling hebat di Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 11-6-2024 09:03 AM
lagi buruk ...kerajaan tak tanggung subsidi lagi.
cuma tak pasti la kerajaan ada bagi bantuan lain ...

Sabsidi bersasar la... tapi tatau la sapa penerima
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 11-6-2024 09:03 AM
lagi buruk ...kerajaan tak tanggung subsidi lagi.
cuma tak pasti la kerajaan ada bagi bantuan lain ...

Sabsidi bersasar tapi tatau sapa penerima
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 11-6-2024 09:25 AM
Bkn ke dulu2 ada ceramah si lapiji lah&$@+ seko ni kutuk gomen knp brg naik sbb minyak mahal, sibu ...

Dolu2 refleksologis iols soh tgk ceramah piji yg sampai mic drop tu... iols tak berminat.. cenggitu la level piji.. tarik minat refleksologis.. iols mmg tak heran dia ni sembang kencang.. dgq habaq citer pasai gaji dia masa kat petronas pun kena hype sampai wow.. sumer tu hype jahh
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:02 PM | Show all posts
Mengapa harga minyak tak turun: Ini penjelasan Rafizi



aku tau jwpan dia...sesungguhnya maleh aku nak baca formula2 dia

jawapan belaiu adalah.....

SEBAB SAYA TAK JADI PM....CUBA BAGI SAYA JADI PM....HARI NI NAIK....ESOK MIYAK AKAN TURUN....



HAHAHAHAHAAA
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 08:04 PM | Show all posts
tripleid replied at 11-6-2024 10:29 AM
Nmpak sgt ko tak baca pon apa yg Piji ni explain kan sis..asalkan boleh hentam je kann

TU SEBAB.....JANGAN JADI MUNAFIK....JANJI MCM2....
NI BEKAWAN PULAK DENGAN BAPAK RASUAH UMNO....
ELOK LA....KAKI KENCING KAWAN DGN KAKI SAKAU
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga semua politicians kaki kelentong ni kena rejam dlm neraka jahanam
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat tiktok ramai dok buat ucapan takziah kat gendut ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
2008 purata WTI USD 97. Diesel RM 1.85.

KAU kata buleh turun.


Hari ni WTI USD 78. Diesel RM 2.15.

KAU takleh turunkan pulak? Formula kau Salah ke piji???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 11:29 PM GMT+8 , Processed in 0.079899 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list