CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7179|Reply: 31

Harga kereta dah turun belum? Najib tanya Rafizi

[Copy link]
Post time 10-6-2024 10:41 PM | Show all posts |Read mode




KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memulangkan ‘paku buah keras’ kepada Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli terkait kenaikan harga diesel sebanyak RM1.20.


Kata Najib di Facebooknya, dulu Rafizi pernah membidas Najib tak turunkan harga kereta sebelum naikkan harga diesel 3 sen selepas subsidi dihapuskan.


“Kini harga diesel naik RM1.20 sen (40 kali ganda berbanding kenaikan masa Najib hapuskan subsidi diesel).


Jadi, harga kereta dah turun belum? MyVi baru RM25,000, Honda Civic RM63,000 boleh tempah kat showroom mana di Pandan? tempelak Najib.


Pada 13 September 2013, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi pernah menulis di blognya bahawa beliau akan terus bersuara menentang sebarang usaha menaikkan harga minyak selagi harga kereta tidak diturunkan, kalau benar Barisan Nasional (BN) mahu harga minyak mengikut pasaran dunia.


Katanya, BN sering mengungkit kononnya rakyat Malaysia tidak membayar harga pasaran bagi seliter petrol atau diesel, lalu dijadikan alasan untuk menaikkan harga minyak. Sebaliknya BN tidak pula mahu menurunkan harga kereta supaya rakyat Malaysia juga membayar harga pasaran bagi sebuah kereta, seperti mana rakyat negara lain.


“Sebenarnya, sebuah isi rumah purata rakyat Malaysia (keluarga berpendapatan bawah RM5,000 sebulan yang dianggarkan membentuk 70 peratus dari keluarga Malaysia) membayar lebih banyak cukai dan tol berbanding
jumlah subsidi minyak yang diperolehi.


“Secara purata sebuah isi rumah menggunakan 300 liter petrol sebulan. Dengan subsidi sebanyak 63 sen setiap satu liter, ini bermakna sebuah isirumah menerima subsidi minyak sebanyak RM189 sebulan.


“Bagi sebuah kereta berharga RM60,000 yang dibayar secara ansuran selama 7 tahun (seperti amalan biasa sebuah isi rumah), duti eksais kereta dan bayaran faedah ke atas duti eksais kereta dianggarkan sebanyak RM3,565 setahun, bersamaan sekitar RM300 sebulan,” catat Rafizi.


Dalam hantaran berikutnya, Najib juga menyindir Rafizi dengan mempersoalkan adakah tindakan Kerajaan Madani hari ini sedang menghukum rakyat atas kegagalan mereka sendiri?


Bahkan Najib menempelak Rafizi yang menyatakan kenaikan RM1.20 harga diesel sebagai formula terbaik pernah ada.


Sumber : Suara.TV
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2024 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
pru 13 najib ckp nak turunkan harga kereta sampai skrg xturun2 dah 10thn dah
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2024 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Najib tanya piji tu. Jawablah piji? Pertama, piji tanya adakah najib bertanya dari penjara?


Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 12:17 AM | Show all posts
Edited by kemaruk at 11-6-2024 12:19 AM

masih ingat tak lagi

dulu pensokong PH lah yang terpaling mewakili suara rakyat
terpaling di barisan hadapan dan vokal mempertahankan hak rakyat

sekarang segala keluhan rakyat diperlekehkan, diejek, dihina

mengapa bah kau berubah

sekali air bah sekali pantai berubah

sekarang tinggal nak cover malu jah
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa jawapan rafizi???
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 07:53 AM | Show all posts
klu kete turun harga maka semakin byk kereta mampu dibeli, akibatnya penggunaan petrol meningkat secara tidak langsung meningkatkan subsidi kerajaan- si sotong munafik
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-6-2024 08:04 AM | Show all posts
cpt triggered lah piji skrg. ke dr dulu mcm tu? emo tol jwp soalan pakcik tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:44 AM | Show all posts
Edited by tripleid at 11-6-2024 12:00 PM

bodoh punya banduan..ko pikir psl nak kete murah je..pasal lagi byk org beli kete bermakna jalan makin jem dan bumi makin tercemar dgn gas global warming ko tak pikir??



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
"... duti eksais kereta dan bayaran faedah ke atas duti eksais kereta dianggarkan sebanyak RM3,565 setahun, bersamaan sekitar RM300 sebulan...”

Belum cerita faedah keatas pinjaman. Yang untung nya bank lah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
pokokmeranti replied at 11-6-2024 07:53 AM
klu kete turun harga maka semakin byk kereta mampu dibeli, akibatnya penggunaan petrol meningkat sec ...

Aku rasa kadar pemilikan kereta di malaysia ni dah near saturation lah. Semua yang nak berkereta dah ada kereta walau pun tak berapa nak mampu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:28 AM | Show all posts
Kalau dibuang duti eksais pun harga kereta tempatan pun masih mahal bagi golongan marhaen. Kos nak produce kereta tu sendiri mahal. Kalau nak turunkan kos tiru cara Tesla . Nanti boleh buang ramai pekerja. Tapi benda ni contradict dengan hasrat kerajaan untuk produce lebih banyak peluang pekerjaan. Punca masalah adalah Malaysia ni tak ada economy of scale utk kilangkan kereta untuk pasaran tempatan.Kos lebih mahal untuk buat di Malaysia berbanding di China.

Jika nak kira tax berdasarkan consumption, maka adalah lebih wajar jika tax dikenakan ke atas bahan api itu sendiri. Ini bermakna petrol dan diesel dijual pada harga pasaran dunia dan selepas itu dikenakan tax pada federal level. Tiru mcm kat US.

Sebenarnya lebih cerdik jika duti eksais kereta dihapuskan dan diganti dengan cukai ke atas penjualan petrol dan diesel. Ini bermakna nak beli kereta itu lebih murah tetapi nak operate lebih mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:32 AM | Show all posts
ultra78 replied at 11-6-2024 09:28 AM
Kalau dibuang duti eksais pun harga kereta tempatan pun masih mahal bagi golongan marhaen. Kos nak p ...

Setuju. Orang mampu beli kereta tapi fikir 10kali nak isi minyak. Better guna public transport. Implikasi - kurang kemalangan jalanraya, jalan tak rosak selalu, pusat pelancongan tak diserbu macam semut.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 09:40 AM | Show all posts
hahahaha
Beni ingat lagi rafizi kata dia ada formula untuk turunkan harga kereta dulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum bercakap pasal public transport ke hulu ke hilir macam walanon seekor tu, biarlah public transport M'sia ni setaraf dengan Mesir dahulu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:00 AM | Show all posts
tripleid replied at 11-6-2024 08:44 AM
bodoh punya banduan..ko pikir psl nak kete murah je..pasal lagi byk org beli kete bermakna jalan mak ...
Pada 13 September 2013, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi pernah menulis di blognya bahawa beliau akan terus bersuara menentang sebarang usaha menaikkan harga minyak selagi harga kereta tidak diturunkan, kalau benar Barisan Nasional (BN) mahu harga minyak mengikut pasaran dunia.
kan dia perli piji tu, masa bangkang sembang boleh la.... da jadi menteri, masih sembang lagi aja.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
sama je la mana2 pun. bila jadi pembangkang dan2 bijak blake, bila berpeluang jadi gomen dan2 otak kat lutut blake.
dia ni maybe otak kembali berfungsi sejak register phd kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2024 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 10-6-2024 11:38 PM
Najib tanya piji tu. Jawablah piji? Pertama, piji tanya adakah najib bertanya dari penjara?

Semoga sihat walafiat lah najib walau di mana pun beliau berada. Btw setiap kali lalu taman duta iols mesti mengintai dari jalan blkg kediaman najib tu. Tp skang dh x bole sbb dh diblock oleh penghadang.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Najib mangsa scammer jho low...kesian dia klau x masih jadi pm lagi diesel pun murah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2024 11:31 AM | Show all posts
keta banyak2 kat malaysia ni nk buat apa? buat la public transport, bykkan lrt mrt kat semua ceruk supaya mudah org nk pg keje dan urusan harian


keta byk2, besar2 pun jalan jammed mcm jilaker nk buat apa? kita nak hidup lebih selesa, pg balik keje mudah boleh tido aman2 kat rumah bukan bercanda ria dlm keta berejam2 atas jalan raya

ala bodo menteri2 malaysia jaman now
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 54715 Replies : 108
‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak Boleh’ – Disindir Netizen Di TikTok, Syamimia Respon ‘Wah Cantik Bahasa’
dio5774‘Renovate Rumah Boleh, Beli Tudung Tak
Views : 18557 Replies : 115
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 231988 Replies : 4205
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 20727 Replies : 48
Lawak edisi PDPR
MistrezHermanazLawak edisi PDPR
Views : 22719 Replies : 93
Teka kerja apa
TomyamPutehTeka kerja apa
Views : 12663 Replies : 71
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92358 Replies : 1013
Fahmi’s public call-out of MCMC chief unnecessary, says Zaid
mojarean_XFahmi’s public call-out of MCMC chief u
Views : 2424 Replies : 0
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 39352 Replies : 328
(QUIZ) Which Disney Princess Are You Based on What You Eat?
Ladyreverie(QUIZ) Which Disney Princess Are You Bas
Views : 27839 Replies : 103

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-7-2024 11:49 PM GMT+8 , Processed in 0.397619 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list