CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Tun M perjelas sejarah Johor - “Negeri yang pertama menandatangani Perjanjian MacMichael iaitu menyerahkan Johor kepada British"

  [Copy link]
Post time 12-6-2024 02:47 PM | Show all posts
Jangan ada kenyataan balas pulak daripada mail. Tak baik tauuu lawan org tua
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 02:51 PM | Show all posts
Bangsa J tu apa Jowohore ka?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 02:52 PM | Show all posts
isu Malaysia-Johor partner ni satu hal...persoalan yg bermain di fikiran rakyat skrg ni, adakah sah susur galur kesultanan johor yg menjadi sultan melayu di sana?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 02:54 PM | Show all posts
If not because of org melayu yg tolak Malayan Union dan nak Sultan2 jadi ketua negeri. Sultan2 di Tanah Melayu akan jadi mcm Maharajahs di India.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah salah satu faktor Allah pjgkan usia tun & kuatkan ingatan dia utk ini? Membantu kerajaan muda skrg dlm membuat sbrg keputusan

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:00 PM | Show all posts
Tun M 1 - JDT 0
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-6-2024 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
relax je tun bagi fakta..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangsa johor bangsa johor
Nyampah aiol
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 03:02 PM | Show all posts
Orix replied at 12-6-2024 02:09 PM
bila org bercakap dengan fakta...... Burn lagi Tun, BURNNNNNNNNNNN them all hahahahaha

hahahaha
nak tengok je, agaknya ada berapa episode kisah ni ....




Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:07 PM | Show all posts
we want moreeeeeee tun. Kasi ajar budak mentah ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia sekolah tak tinggi tun...mana dia tau sejarah...sombong je lebih
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
TeropongThaico replied at 12-6-2024 03:01 PM
Bangsa johor bangsa johor
Nyampah aiol

Asobiyah


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:14 PM | Show all posts
manamana123 replied at 12-6-2024 03:02 PM
hahahaha
nak tengok je, agaknya ada berapa episode kisah ni ....

hahaha mampuih semua terlondeh.. elok2 org ramai x tahu pasal keturunan sbenar  habis terus semua tahu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-6-2024 01:20 PM
Temenggung lepaskan Singapore pada british untuk mengejar Johorsebab tanah Johor luas dan besar

Dia tengah cakap pasal Malayan Union lah. Apa Singapore pulak. Singapore join masa dekat2 dah nak merdeka. Ni sejarah Tingkatan 4
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kah kah kah...bukan setakat Johor je..Sejarah Perak pon lebih kurang.....smpai wujudnya Perjanjian Pangkor yg membuka laluan utk British mentadbir Perak kecuali hal istiadat dan agama..

Sebab raja-raja melayu Perak berebut nak berkuasa (Ngah Ibrahim vs Raja Abdullah)  sehingga berlaku perang Larut yg melibatkan gangster2 elit cina iaitu Geehin dan Haisan..

Jadi..kesimpulannya...

- Melayu minta tlg cina utk merebut kawasan cukai..(more power)

- cina sama cina bergaduh sb nk dptkan kawasan lombong yg besar..(more money)

- India..? baru turun dari kapal kut...(more opportunity)

Sama la jugak Malaysia moden 2024 ni...susah nk berjaya berdaya saing kalau mengharapkan 1 kaum je...sejarah dahulu telah membuktikan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 12-6-2024 03:27 PM
gigahertz replied at 12-6-2024 01:20 PM
Temenggung lepaskan Singapore pada british untuk mengejar Johorsebab tanah Johor luas dan besar


Masa perjanjian Malayan Union, British kata semua hak pemerintahan di bawah British kecuali adat resam melayu dan agama Islam aje dibawah sultan Melayu.

Time tu first yang sign ialah Sultan Johor. Lepas tu baru dapat signature sultan lain. Rasanya Perak pun lambat kalau tak silap. Maksud Tun M, Sultan masa tu rilek aje sign walaupun tahu negara nak jatuh ke British.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-6-2024 03:12 PM
Asobiyah

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:28 PM | Show all posts
Mungkin pelan2 boleh lah cari balik cikgu sejarah.


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
hashashes replied at 12-6-2024 02:46 PM
Jangan ada kenyataan balas pulak daripada mail. Tak baik tauuu lawan org tua

Ah ghisauuu. Sila perketatkan guard2 chedet.

Btw, british tu lepas dah puas haruk dan bolot semua kekayaan semenanjung melayu, baru la nak cabut balik negara dia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 03:45 PM | Show all posts
it is best for Malaysia to become a republic sebenarnya, tiada keperluan bagi sistem monarki...Indonesia, Singapore, Philippines semuanya Republic, tinggal Malaysia, Brunei dan Thailand shj system monarch

dekat europe pun sistem monarch sudah banyak di hapuskan, Germany, France, Russia dulu semua ada raja dan sistem monarch

pd masa akan dtg, UK, Spain, Netherlands, etc akan hapuskan sistem monarch atas tekanan rakyat

China, Korea, Japan semua ada raja, tinggal Japan shj raja skrg, itupun pelan2 rakyat dah tak mau
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 10:46 PM GMT+8 , Processed in 0.096901 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list