CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Tun M perjelas sejarah Johor - “Negeri yang pertama menandatangani Perjanjian MacMichael iaitu menyerahkan Johor kepada British"

  [Copy link]
Post time 12-6-2024 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 12-6-2024 07:36 PM
cm_vungtau replied at 12-6-2024 03:25 PM
Masa perjanjian Malayan Union, British kata semua hak pemerintahan di bawah British kecuali adat r ...


Bertentangan dengan jangkaan British, penduduk Melayu yang kebiasaannya bersikap lemah lembut dan sering melakukan apa yang disuruh telah bangun bersama-sama untuk membantah skim yang baru itu. Komuniti Cina dan India juga tidak ghairah dan telah mengkritik sesetengah peruntukan yang terdapat di dalam kertas putih Malayan Union. Pemimpin-pemimpin Melayu dan pesara-pesara British daripada Perkhidmatan Awam di Tanah Melayu telah mengetuai bidasan terhadap rancangan Malayan Union, dan membidas MacMichael kerana menggunakan 'ugutan' untuk memperolehi persetujuan daripada sultan-sultan Melayu. Pegawai-pegawai ini bertindak melobi Tanah Melayu di Parlimen. Antara bekas pegawai-pegawai Perkhidmatan Awam Tanah Melayu yang mengambil bahagian adalah Frank Swettenham. Mereka turut menulis surat-surat kepada akhbar nasional dan untuk merayu kepada Perdana Menteri United Kingdom agar menghentikan usaha menukar status Tanah Melayu daripada negeri naungan kepada tanah jajahan. Kegiatan seumpama ini mewujudkan tanggapan bahawa terdapat tentangan yang hebat terhadap Malayan Union bukan sahaja daripada penduduk Tanah Melayu malahan daripada pegawai dalaman British sendiri.

Sultan-sultan Tanah Melayu juga telah terpengaruh oleh perasaan anti Malayan Union yang dianjurkan oleh pegawai-pegawai Melayu dan rakyat Melayu. Ini menyebabkan baginda sultan untuk membantah secara terbuka terhadap cara yang digunakan oleh MacMichael untuk memperoleh tandatangan baginda-baginda untuk perjanjian baru itu. Sultan-sultan tersebut menolak rancangan Malayan Union dan cadangan untuk menghantar satu perwakilan ke London untuk memansuhkan rancangan itu telah disuarakan. Bagaimanapun, sudut pandangan orang Melayu disampaikan dengan lebih berkesan selepas penubuhan UMNO atau PEKEMBAR yang telah muncul untuk menyuarakan bantahan Melayu terhadap Malayan Union.

Pihak British sangat terperanjat dengan perubahan sikap masyarakat Melayu. Selepas pendudukan Jepun orang-orang Melayu telah sedar bahawa pihak British tidaklah sekuat yang di sangka, ditambah pula oleh semangat untuk merdeka yang bertiup kencang dari tanah seberang iaitu Indonesia. Di atas kesedaran inilah Orang-orang Melayu telah bangun bersama-sama untuk menentang cadangan pihak British. Tindakan yang kemas telah dilancarkan melalui UMNO. Negeri-negeri Melayu yang selama ini terpisah dan tidak bersatu telah bangun bersama-sama, malahan sultan-sultan negeri-negeri Melayu juga turut bersama-sama bergabung dengan rakyat Melayu untuk menentang Malayan Union. Satu perkara yang tidak pernah terjadi di Tanah Melayu sebelumnya.

Perjuangan orang-orang Melayu tidak terhenti setakat itu sahaja, orang Melayu turut mengadakan ceramah-ceramah umum di seluruh Semenanjung Malaysia untuk menyedarkan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Selepas menerima tekanan yang begitu kuat, pihak British yang masih ingin meneruskan Malayan Union mencadangkan satu jawatankuasa dihantar untuk melihat reaksi masyarakat Melayu. Ahli jawatankuasa tersebut telah terkejut melihat reaksi yang amat kuat dari orang melayu untuk menghentikan Malayan Union. Di mana sahaja mereka pergi pasti disambut dengan ribuan umat melayu dengan slogan-slogan anti Malayan Union. Malahan mereka dan Gabenor Malayan Union ketika itu turut bersimpati dengan orang-orang Melayu. Pada akhir lawatan tersebut, ahli jawatankuasa terbabit telah mengambarkan sesuatu yang positif di dalam ucapan mereka. Ramai orang melayu dan UMNO sendiri yakin bahawa Malayan Union akan terbatal.

Penubuhan UMNO
sunting
Pada 1 Mac 1946, sebuah Kongres Melayu Seluruh Tanah Melayu diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur. Disertai oleh kira-kira 200 orang wakil Melayu daripada 41 buah persatuan, kongres itu membincangkan pembentukan gerakan nasional Melayu, serta kempen terselaras untuk menentang Malayan Union. Sebuah jawatankuasa dilantik untuk mendraf perlembagaan untuk penubuhan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Pada 1 Mei 1946, Kongres Melayu Seluruh Tanah Melayu Ke-2 diadakan di Johor Bahru.[1] Dalam kongres itu, pembentukan UMNO diisytiharkan dan Dato Onn Jaafar, Menteri Besar Johor, dipilih sebagai presiden pertama UMNO. Kongres itu juga mengisytiharkan bahawa perjanjian-perjanjian MacMichael tidak sah dan mendesak bahawa Malayan Union dimansuhkan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 12-6-2024 06:50 PM
Skrg ni pe atok ckp iolss percaya..sebab iolss dah penat kn kelentong gan Pak Non 24 tahun .. walaup ...

Atok orang yg paling kenal Bang Non Peliwat yg pernah jadi anak emas & protege Tun.Dan dia yg paling sedih & kecewa apabila dia discover perangai sebenar Non baik dari segi kerakusan politik mahupun kerakusan seksual. Tapi Tun berjiwa negarawan sejati, dia sanggup singkirkan anak emas politik dia sendiri demi menyelamatkan negara daripada kena liwat dek Gay Tua tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:40 PM | Show all posts
If i read it correctly, raja Johor pada masa tu ingat kalau British masih memerintah, komunis yg akan ambil alih dan hidup akan makin susah so nak let go murah je pd British. Tapi sebaliknya terjadi..bantahan dr raja2 lain telah menyelamatkan mereka semua dr jadi raja boneka dan juga Malaya dari jatuh ke tgn komunis..

Iols ni history dah berkarat..

No wonder Tun tanpa segan silu panggil dia little boy dan stupid..

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
bottombikini replied at 12-6-2024 06:32 PM
tq Tun
nak kena baca semula sejarah


itulah yg ditulis dlm buku sejarah dulu. zmn kbsm. dlm zmn klsm pun ada dlm buku sejarah tktn 3. buku yg tebal. akak aku punya. aku baca masa aku darjah 5 atau 4 x ingt dah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Meluat aku saka tua ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tun mmg hebat.. the one and only yg mampu ketuk kayangan

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-6-2024 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
yururi replied at 12-6-2024 05:54 PM
Iols doakan semoga Tun diberikan kesihatan yg baik dan umur yg panjang lagi. Sbb Tun sorang je yg ad ...

psst...negeri tu guna biru la. tak guna kuning.



huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 12-6-2024 07:35 PM
Atok orang yg paling kenal Bang Non Peliwat yg pernah jadi anak emas & protege Tun.Dan dia yg pali ...

Ye dia paling kenal anak emas dia .iolss bodo p percaya disebalik pidato yg degar2.. x pe la skrg ni iolss fkr btl la pe yg atok bt dl .gubal undang-undang di raja..sumbat pak Non dlm penjara cuma atok x bgtau kerakusan pak Non sampai kita tertipu konon2 bl dia jd PM akan turun minyak segala bagai...pdhal blm pe2 dah bergelak ketawa gan wak jahit perbodohkan kita semua sblm PRU terbaru ni...alih2 47kes x bersuara ..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun iols org Johor iols sokong Tun dan percaya kenyataan yang dikongsi oleh Tun. Umum tahu sejarah Malayan Union dan sultan Johor ketika itu merajuk
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
rosevelvet replied at 12-6-2024 07:23 PM
Kan. Teringin gak nk cop pasport bila smpai muar. Gituuuu


Aje ye….bertaun2 cakap hal yg sama. Gitu jugek. Fedap ah… layankan org yg eduksyen sebaris ginilah jadinya. Itu hari netizen ngokngek kata kes arwah adik Zayn naik semula sebab cover up kes sangkut paut dia ni. Tup2 dia pulak buat statement bab nak keluau federation bagai. Dia cuba steal limelight kes arwah adik Zayn ke? Ahh gitu mak berteka teki
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols bru tgok video pasal negara partner tu. Mengekek2 iols gelak. Mcm tgok maharaja lawak pulak feelingnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 12-6-2024 03:45 PM
it is best for Malaysia to become a republic sebenarnya, tiada keperluan bagi sistem monarki...Indon ...

Nope, Constitutional Monarchy is the best for our country...... Siapa kata tiada keperluan bagi sistem monarki?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 12-6-2024 07:40 PM
If i read it correctly, raja Johor pada masa tu ingat kalau British masih memerintah, komunis yg aka ...

Hat slatan tu tak berpikiran jauh sbb didikan, tgk la now didikan deme lagu mana.. hat deme sumer dari utagha ke slatan dok bertelagah sesama sendiri sbb nak reta kekayaan kuasa bagai pun benar..

Hat kisah komunis mmg betui tapi sbb deme yg memerintah bkn jenis nak bergabung tentang bersama..

Kita bernasib baik sbb ada yg pandai dan gigih nak slamatkan tanah melayu masa tu.. namun, kumpulan yg sama bila dah lama berkuasa pun 2x5 jahh.. power changes people
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 12-6-2024 03:45 PM
it is best for Malaysia to become a republic sebenarnya, tiada keperluan bagi sistem monarki...Indon ...

To be or not to be.. a republic..

Luah mati mak, telan mati bapak.. giteww..

Kaler kunen patut clean up their act..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramalan aku TMJ akan jadi punca raja-raja digulingkan dan sistem republik diwujudkan di Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
itik_magic replied at 12-6-2024 07:46 PM
itulah yg ditulis dlm buku sejarah dulu. zmn kbsm. dlm zmn klsm pun ada dlm buku sejarah tktn 3. b ...

hebat noh hg boleh ingat sampai la...

terpikir kalau diserah pada British time tu
negara kita jadi spt apa? HK kah

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 08:58 PM | Show all posts
cm_vungtau replied at 12-6-2024 07:20 AM
Dia tengah cakap pasal Malayan Union lah. Apa Singapore pulak. Singapore join masa dekat2 dah nak  ...

Singapore tu ada sejarah sebelum malayan union lagi. kena baca sejarah dari Empayar Johor Riau Lingga.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm ramai talam eh kat alam maya ni.. selalu baca org kutuk2 tun kata tua kutuk, mamak mcm tun tak de jasa langsung .. tapi bila tun bersuara bab ni, baru nak hargai..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:19 PM | Show all posts
cm_vungtau replied at 12-6-2024 07:25 AM
Masa perjanjian Malayan Union, British kata semua hak pemerintahan di bawah British kecuali adat r ...

Gelaran Sir Maharaja tu pun queen victoria yang beri. apa ade hal ?
kalau u tengok jata negeri johor dengan England kan tak jauh beza
yang england singa . yang johor harimau.

Lepas Sultan Ali meninggal baru la dapat gelaran Sultan. Sultan Ali ada waris yang sah
tapi semua dah jadi rakyat biasa sebab sewaktu arwah sultan ali hidup
ada sign agreement dengan temenggung ibrahim " gelaran sultan tak boleh di beri pada anak cucu "

Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim
dia dapat gelaran maharaja tu pada 1886 dan pada 1886 JMF ( askar timbalan setia di tubuhkan )
negeri lain takde askar sendiri. Hanya Johor je ada askar sendiri . sebab apa ?

a) Waris sultan Ali masih hidup.
b) Dia jadi Sultan atas iktiraf British.
c) Kejap ke kiri kejap ke kanan. Dulu ada british baik dengan british.
sekarang ada China baik pulak dengan china.


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:25 PM | Show all posts
nusi tersenyum sinis sambil melantak pasemboq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 12:47 AM GMT+8 , Processed in 0.229733 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list