CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Tun M perjelas sejarah Johor - “Negeri yang pertama menandatangani Perjanjian MacMichael iaitu menyerahkan Johor kepada British"

  [Copy link]
Post time 12-6-2024 09:26 PM | Show all posts
Orix replied at 12-6-2024 12:27 PM
Iols bru tgok video pasal negara partner tu. Mengekek2 iols gelak. Mcm tgok maharaja lawak pulak fee ...

Dia bengang la. Sepatutnya Johor di perintah bebas dan kaya-raya
seperti Singapore & Brunei. Tengok Brunei buat majlis kahwin grand2

pastu pelabur keluar masuk Singapore . ingat Johor tak tercabar ke ?

pastu sistem persekutuan pulak asal ada projek besar je KL - Selangor.
yang johor apa pun x dapat. lorong highway pun 2 je pastu gelap.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 09:26 PM | Show all posts
Edited by gigahertz at 12-6-2024 01:27 PM
Orix replied at 12-6-2024 12:27 PM
Iols bru tgok video pasal negara partner tu. Mengekek2 iols gelak. Mcm tgok maharaja lawak pulak fee ...

edittttt

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-6-2024 09:26 PM
Dia bengang la. Sepatutnya Johor di perintah bebas dan kaya-raya
seperti Singapore & Brunei. Tengo ...

Hm. Kalau korek salasilah sebenar xtahu la mcm mana. Syukur jela da ckup kaya tu.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:52 PM | Show all posts
ifanonline replied at 12-6-2024 03:45 PM
it is best for Malaysia to become a republic sebenarnya, tiada keperluan bagi sistem monarki...Indon ...

Orang melayu ni masih takut2 kalau takde raja tempat bernaung bang ipan. Jadi bangsat kata nya. Padahal dia xtau kalau tetiba lah negara berperang, raja2 ni lah yang cabut dulu gamak nya. Pacal2 hina marhaen ditinggal melopong
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 12-6-2024 01:11 PM
Bukan tok ke moyang dia dulu x setuju merdeka.. Ada clip suara dia.. Dia ckp klu kt merdeka x di baw ...


Siyes ah..? Asal xmasuk dlm buku sejarah.. mn nak tgk chuolz
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 12-6-2024 08:48 PM
Ramalan aku TMJ akan jadi punca raja-raja digulingkan dan sistem republik diwujudkan di Malaysia

mustahil...sampai kiamat mesia ada sultans

sebab sultan LUBUK EMAS

kaki ampu kaki kipas..nk projek nak lesen balak nak dato tansri...nak bulan bintang pun boleh


walo jumlah sikit..royalists ni tp depa pegang kuasa bnyak..senang bli macai

tenguk je YAHUDI..tun sendiri cakap ..6 juta Yahudi control the whole world

depa control USA ...brapa je jews kat sana? sapa control Hollywood???


so tak mungkin ...Vincent Tan pun pandai..anak agong jadi CEO kompeni dia..kroni tun paling kuat
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-6-2024 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
hashashes replied at 12-6-2024 09:52 PM
Orang melayu ni masih takut2 kalau takde raja tempat bernaung bang ipan. Jadi bangsat kata nya. Pa ...

Bukan sbb tu org2 melayu pertahankan sistem beraja..... Pergi belajar lg apa kepentingan Raja2 Melayu kita.....

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:30 PM | Show all posts
Orix replied at 12-6-2024 09:33 PM
Hm. Kalau korek salasilah sebenar xtahu la mcm mana. Syukur jela da ckup kaya tu.

......................
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 10:40 PM | Show all posts
axl_bach replied at 12-6-2024 10:26 PM
Bukan sbb tu org2 melayu pertahankan sistem beraja..... Pergi belajar lg apa kepentingan Raja2 Mel ...

Kot lah panjang umur 1 hari nanti dapat raja yang tak abis belajar jadi agong, ermm mana mau nya kaka. Sebab tu jangan marah kalau di panggil boneka. Even darı zaman British dulu lagi camni, boneka British

Anyway meols hormat pandangan chuols. Whatever rocks your boat
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-6-2024 09:19 PM
Gelaran Sir Maharaja tu pun queen victoria yang beri. apa ade hal ?
kalau u tengok jata negeri joh ...

Betul lah tu

Ramai cucu cicit dah tak nak letak gelaran kat depan nama

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts


Mampu ke?

Copy&paste dari fb

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
There you go!!!!

Adus malu nya that boy
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
hashashes replied at 12-6-2024 10:40 PM
Kot lah panjang umur 1 hari nanti dapat raja yang tak abis belajar jadi agong, ermm mana mau nya k ...


Skang ni golongan istana bukan dibesarkan mcm dulu2, org pun dah x hormat pada Raja2 Melayu...... Tp ramai terlupa yg kewujudan sistem beraja lah benteng terkuat yg jadi penghalang kpd usaha pihak tertentu yg nk ubah perlembagaan kita..... Kena igt Perlembagaan menjamin kedudukan istimewa melayu dan bumi, kedudukan Islam dll.......

Dan kena igt utk perkara2 hak istimewa tu, selain sokongan 2/3 ahli Dewan, utk buat pindaan tetap memerlukan persetujuan dari Majlis Raja2 Melayu......

Tp andai kata kita ditakdirkan menjadi sebuah Republic, maka apa2 juga perkara di dalam Perlembagaan, termasuk hak2 istimewa akan dpt diubah hanya dgn sokongan 2/3 saja, tanpa perlu lagi kebenaran Raja2 yg sudah tidak wujud.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
makiting replied at 12-6-2024 10:50 PM
Mampu ke?

Copy&paste dari fb


Yes exactly ya..

Sbb itu pemberian cash ganti subsidi (BUDI  PAdU) hanya utk semenanjung

Kesemua pembiayaan projek2 pembangunan di sabah sarawak dan kesemua staff, kecuali tentera di bayar gomen negeri


Kita tengok berapa actual income negeri pasni hahahahah

Welcome to autonomous state
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 11:01 PM | Show all posts
Orix replied at 12-6-2024 01:33 PM
Hm. Kalau korek salasilah sebenar xtahu la mcm mana. Syukur jela da ckup kaya tu.

Kekayaan dia 2/3 dah di beri pada persekutuan. yang betul betul dia pegang cuma tanah sahaja.
lain2 macam cukai , pelaburan etc etc mana dapat kat dia.

Umur TMJ ni 39 . tu sebab dia rajin berbunyik
dan bila dia berbunyik. bende yang betul.
rakyat boleh terima dan paham.

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 11:05 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 12-6-2024 11:14 PM

Topik menarik untuk didiskusikan terkait dengan sejarah masa lalu Malaysia ... Tetapi tampaknya semua yang ribut itu .... boleh dikatakan adalah PENDUSTA .. X bicara sejujurnya apa yang  sebenarya terjadi ....

Pihak di luar Malaysia pun tahu bahwa raja-raja melayu semuanya sebenarnya masih lebih senang dengan statusnya di bawah empayar britania raya  dibandingkan menjadi negara merdeka .... Mereka semua adalah Hamba dan Pemuja British ....

Kompromi dan negosiasi  yang bersifat ambigu dan kompromis pre merdeka yang dibuat  dan dirancang  oleh British untuk terus mempertahankan status quo era kolonialisme  harus tetap x berubah setelah Malaysia merdeka yang terus berasaskan racism, apartheid dan politik perkauman divide at impera dikekalkan ...tetapi dengan player yang berbeda ... bangsa melayu vs bangsa china vs bangsa india

Hasilnya ... Malaysia X akan pernah  atau gagal total menjadi Nation State seperti Indonesia karena kepentingan masing-masing kaum menjadi issue yang lebih penting dibandingkan rasa persatuan sebagai sebuah bangsa  ...

Permintaan Sarawak, Sabah .. dan sekarang Johor untuk memiliki akses kepada sumber daya yang dimiliki untuk kepentingan mereka sendiri adalah hal yang wajar  dan patut disokong oleh semua pihak ....

Bahkan jika anda pintar .. Jika anda adalah seorang reformist  yang mengingkan perubahan significant atas status quo  sisa tinggalan masa kolonialism  British maka situasi "KACAU dan GEJOLAK"  sekarang ini dapat anda gunakan sebagai pemicu untuk melakukan revolusi menjadikan Malaysia sebagai republik ... yang berarti menghapuskan institusi raja-raja melayu yang sangat feudalistic  dan merendahkan harkat hidup anda sebagai rakyat .....

Demikian juga unuk rakyat Sabah dan Sarawak ... maka gunakan peluang politik "Glastnost dan Perestroika"  PMX  untuk mencari peluang menjadi negara merdeka yang lepas dari Malaysia ...

Kotak Pandora telah terbuka ... Apakah anda mampu untuk  memanfaatkan itu untuk melakukan perubahan ?

     
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
lanacondor replied at 12-6-2024 09:55 PM
Siyes ah..? Asal xmasuk dlm buku sejarah.. mn nak tgk chuolz

Ko search je kat tt tu berlambak.. Siap ada yg bekap lg
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 11:11 PM | Show all posts
hashashes replied at 12-6-2024 02:40 PM
Kot lah panjang umur 1 hari nanti dapat raja yang tak abis belajar jadi agong, ermm mana mau nya k ...

Kalau Allah nak menduga kita ... Allah akan jadikan YDPA kita
seawal umur 20 tahun. Dalam perlembagaan takde tulis umur YDPA berapa.
Sultan Kedah dulu Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah adalah Raja pertama
yang pegang title YDPA 2 kali sepanjang hidup dia.
First pada 21 September 1970
Second pada 13 disember 2011

Sistem Raja ni masalah dia tiga je :
a) Naik taktha muda sangat . Sultan Mahmud Shah mangkat di julang
naik taktha seawal umur 19 tahun
b) Tiada waris lelaki dalam keluarga. Dalam islam pemerintah mesti lelaki.
c) tetiba ada org mengaku anak sultan . siap bukti .

dulu kat Wales ke mana ntah claim kata Anak sultan Negeri X.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 11:17 PM | Show all posts
Edited by blue_blur at 12-6-2024 11:21 PM
axl_bach replied at 12-6-2024 10:54 PM
Skang ni golongan istana bukan dibesarkan mcm dulu2, org pun dah x hormat pada Raja2 Melayu......  ...

tu kita pesan pada muda2 ni.... jangan bencikan nak buang sistem tu.... tapi siapa dalam sistem tu boleh diganti..... bersabar.... yang punca utama porak peranda adalah polishitians sekarang ni....


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2024 11:20 PM | Show all posts
gigahertz replied at 12-6-2024 11:11 PM
Kalau Allah nak menduga kita ... Allah akan jadikan YDPA kita
seawal umur 20 tahun. Dalam perlemb ...
dulu kat Wales ke mana ntah claim kata Anak sultan Negeri X.
........................  pasti ada yang terpelihara..............


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 11:26 PM GMT+8 , Processed in 0.068911 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list