CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Tun M perjelas sejarah Johor - “Negeri yang pertama menandatangani Perjanjian MacMichael iaitu menyerahkan Johor kepada British"

  [Copy link]
Post time 12-6-2024 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 12-6-2024 11:01 PM
Kekayaan dia 2/3 dah di beri pada persekutuan. yang betul betul dia pegang cuma tanah sahaja.
lai ...

HAHAHA. Tak ada maknanya kekayaan dia. Keyword : salasilah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2024 11:38 PM | Show all posts
Biasa yang suka mengungkit2 ni pondan.

Berhujah ikut situasi semasa sahaja tak boleh ka?

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 13-6-2024 12:45 AM
bottombikini replied at 12-6-2024 06:32 PM
tq Tun
nak kena baca semula sejarah



Kalau ikut ingatan I Sultan Johor sign aje tanpa bantahan. Sultan melayu yang lain tandatangan juga tapi kesemuanya didesak dan diugut. Macmichael cakap tak akan iktiraf raja melayu kalau tak ditandatangan perjanjian Malayan Union.

Lepas daripada tu ramai bantah then diorang start buat Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 12-6-2024 02:52 PM
isu Malaysia-Johor partner ni satu hal...persoalan yg bermain di fikiran rakyat skrg ni, adakah sah  ...

pada hemat iols, kalau banyak sangat bunyi, lagi banyak orang gali. Besar kemungkinan, takhta pun terpelanting juga.

Sekian
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 12-6-2024 08:48 PM
Ramalan aku TMJ akan jadi punca raja-raja digulingkan dan sistem republik diwujudkan di Malaysia

Iols pun ramal macam ni. People around the WORLD needs punca je to change to republic. Belajarlah sejarah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 13-6-2024 12:54 AM
gigahertz replied at 12-6-2024 09:19 PM
Gelaran Sir Maharaja tu pun queen victoria yang beri. apa ade hal ?
kalau u tengok jata negeri joh ...


Entahlah. Tak minat sangat nak tahu pasal susur galur Johor. Cuma bab sejarah tu aku ingat la sebab kelakar. Dia sorang aje sign paling cepat. Ni Tun ulang balik pulak
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-6-2024 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 12-6-2024 03:28 PM
Mungkin pelan2 boleh lah cari balik cikgu sejarah.

Alahaiiiiii la tang mana nye johor bukan milik tanah melayu...lepas kesultanan melayu melaka collapse raja2 melayu passkan kerajaan tu ke kesultanan johor riau. Asal kerajaan melayu cuma berpusat je kt johor-riau. Mmg sah2 la johor milik tanah melayu or should we call it malaysia skang.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
cm_vungtau replied at 13-6-2024 12:13 AM
Kalau ikut ingatan I Sultan Johor sign aje tanpa bantahan. Sultan melayu yang lain tandatangan jug ...

Luckily masa tu sultan2 agak cerdik sbb ada yg belajar overseas dan dorg pun ada involved dlm pentadbiran british sipi2. So dorg drag kes mac micheal and malayan union ke mahkamah tinggi britian dan tulis surat bantahan ke london. Masa pesuruhjaya jaya tinggi british dtg utk pelantikan gabennor baru, satu malaya turun bantah. Tak jadi la pentadbiran malayan union kt bumi melayu ni. Dan yg berjuang utk tolak MU hanya org melayu ye, bangsa lain sunyi sepi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2024 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
bottombikini replied at 12-6-2024 06:32 PM
tq Tun
nak kena baca semula sejarah


Of course raja melayu menentang bersama sokongan SELURUH orang melayu at that time, maunya tak menentang kuasa depa hilang weiii.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 02:12 AM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 13-6-2024 12:33 AM
pada hemat iols, kalau banyak sangat bunyi, lagi banyak orang gali. Besar kemungkinan, takhta pun  ...

Iols dgr daeng sebenarnya yg paling kaya
Umo berapa daeng tu.. tertanya-tanya dari dulu
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 02:17 AM | Show all posts
green~tea replied at 12-6-2024 10:55 PM
Yes exactly ya..

Sbb itu pemberian cash ganti subsidi (BUDI  PAdU) hanya utk semenanjung

no wonder gomen sarawak hanya open jawatan untuk rakyat sarawak sahaja (diutamakan) bagi jawatan dalam kerajaan Sarawak. Sebab diorang yang keluarkan duit kekdahnya. Btw, Sabah pon sama ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 04:15 AM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 13-6-2024 02:17 AM
no wonder gomen sarawak hanya open jawatan untuk rakyat sarawak sahaja (diutamakan) bagi jawatan d ...

Diorang belum buat camtu... maybe start tahun depan.. bila diorang dah settle establish LHDN sendiri etc

Sekarang masih ramai staff gomen pusat.. cuma dah makin berkurang la.. its part of MA63 13 or 14 tuntutan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 07:43 AM | Show all posts
Bila baca dengar apa yang Tun cakap ni, memang agak sedih la kalau kenang balik. Kadang rasa marah juga.

Tapi, bagi aku dia satu-satunya anak rj yang lantang dan rajin bersuara. Apa yang dia cakap betul walaupun ramai kutuk. Nampak dia concern dengan negeri dia.

Isu dia sini ialah kerajaan yang memerintah tu. Negeri sekangkang kera dilaburkan berbilliyun2, pastu sampai congested. Negeri yang lain terpinggir..

Subsidi ditarik, suami, anak isteri dapat jawatan, haihh... x larat la politik ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Padan muka budak hingusan tuh . Tak habis2 dgn bangsa J.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Maksudnya keturunan johor pengecut? I tanya jah....
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 08:07 AM | Show all posts
Solokkk replied at 13-6-2024 07:46 AM
Padan muka budak hingusan tuh . Tak habis2 dgn bangsa J.

dia sibuk2 bangsa J sikit2 bangsa J yg aku tak pahamnya org johor tu banyak jawa

mana dtg nya jawa2 tu semua?
pasal johor-riau dlu tu mmg melayu
jawa tu bukan melayu, jawa yg jatuhkan melayu dlu
yg kerat2 melayu smpai jahanam tu

so bangsa j yg dia banggakan tu sapa sebenarnya?
jawa?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2024 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Silap di Malaysia ni mungkin di peringkat perlembagaan lagi. Semenanjung tanah melayu ni kecik aje tapi dipecahkan kepada negeri kecik. Atas kertas nampak bagus la ada separation of power antara federal dan state. Tapi realitinya akan ada negeri dapat tumpuan manakala negeri lain terpinggir. Ada pbt yang kaya manakala yang lain nak sediakan lori sampah pun tak mampu. Kan bagus seluruh tanah melayu ni diperintah oleh federal government sahaja? Tiada alasan lagi sesebuah negeri dipinggirkan. Tukar negeri kepada provinsi, dan MB kepada gabenor.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 08:14 AM | Show all posts
justchu replied at 13-6-2024 08:07 AM
dia sibuk2 bangsa J sikit2 bangsa J yg aku tak pahamnya org johor tu banyak jawa

mana dtg nya jaw ...

jawa kat johor tu ramai asal2 pendatang sistur, beranak pinak ramai2 kat johor pasal johor paling sng tembus sempadan zaman2 tu. tup2 ic melayu. org malaysia mana igt sejarah2 melayu kena sembelih dgn jawa smpai pupus ni. tup2 skrg bangga bangsa j, huk alorr. geli geleman tengkuk
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cm_vungtau at 13-6-2024 08:19 AM

Johor memang negeri dalam tanah melayu. Sebab dalam perjanjian apa entah, persekutuan tanah melayu kot, diorang agree tentang border negeri dan Raja-raja melayu dibenarkan untuk menjaga border tersebut.

Negeri pun bukan sultan punya. Dalam perjanjian perlembagaan sultan cuma tukang jaga aje dan diberi gaji.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2024 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Johor ni aku rasa melayu aje yang sibuk bangsa J bangsa J. Cina2 tu haram nak mengaku sebangsa dengan melayu. Lepas tu aku rasa Cina India dekat Johor ni jauh lagi racist dari negeri lain. So sebenarnya konsep Bangsa J ni menguntungkan non malay lagi dari melayu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 11:36 PM GMT+8 , Processed in 0.069272 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list