CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-HBZ

Tun M perjelas sejarah Johor - “Negeri yang pertama menandatangani Perjanjian MacMichael iaitu menyerahkan Johor kepada British"

  [Copy link]
Post time 15-6-2024 12:30 PM | Show all posts
theotherfriend replied at 13-6-2024 12:33 AM
pada hemat iols, kalau banyak sangat bunyi, lagi banyak orang gali. Besar kemungkinan, takhta pun  ...

Aku tumpang gelak kalau jadi semua tu.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2024 12:52 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 15-6-2024 12:54 PM
haruslah replied at 13-6-2024 08:50 PM
Ade keluar sebelum isu adik rayan kan
Ade cobaan utk yada yada sistem raja...katanya...
Masa kes g ...

Bukankah brsikap patuh, menyembah dan menghamba kepada raja-raja melayu dengan cara menghilangkan maruah anda sebagai manusia yang beradab dan bermartabat adalah cerminan  "Malaysian Value"  yang selama ini anda anut dan agong-agongkan itu ?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
nusaraya replied at 15-6-2024 12:52 PM
Bukankah brsikap patuh, menyembah dan menghamba kepada raja-raja melayu dengan cara menghilangkan m ...

Apa ajelah kau merapik Malaysian Value tetiba ni. Mana ko dapat ni? Baca dari majalah indo ke cemana?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejarah Johor Moden aku tak boleh nak rasa bangga...Kalau Sejarah Era Bendahara Johor memang aku bangga, sebab berkait dgn nenek moyang orang Melayu Selangor.

Sejarah Kesultanan yang aku rasa sangat hebat adalah Kesultanan Negeri Perak. Sultan2 Perak pada aku semua bijak-bijak. Dinding Strait Settlement kerajaan Perak boleh dapatkan semula.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:36 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 15-6-2024 04:58 PM
cm_vungtau replied at 15-6-2024 01:14 PM
Apa ajelah kau merapik Malaysian Value tetiba ni. Mana ko dapat ni? Baca dari majalah indo ke cema ...

Bagaimana dengan politik racism, chauvinistic, apartheid dan politik perkauman yang selama ini masih terus dipraktekkan dalam kehidupan sehari-hari ?  Apakah itu juga bagian dari Malaysian Value karena itu sudah dilegalkan dan dijalankan oleh kerajaan ? ...
  
Saya yakin anda pasti tahu dan paham bahwa value itu sangat bertentangan dengan islamic Value dan mungkin juga dengan Rukun Negara  (Falsafah hidup Malaysia)...

Jadi ..... jika merunut fakta di atas  ...berarti  terkonfirmasi adanya gejala Bipolar atau Mentallity Disorder berjamaah di lingkungan anda  ....  


Dan jika kita merujuk kepada pengertian True Malaysian Values di bawah ini (salah satunya) https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/09/13/true-malaysian-values  ..

Maka akhirnya  Malaysian Value  (dan mungkin juga Rukun Negara)  itu hanya menjadi subject Utopia atau Mimpi Indah dan Halunisasi belaka  ... ..Akan sama akhirnya dengan halunisasi  anda  berupa klaim sebagai Bangsa Melayu Mahawangsa dan juga sebagai Pemilik Tamadun Melayu dan Kuasa seluruh Alam Melayu .... Hehehehe











Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
arnauld replied at 14-6-2024 09:28 PM
Zaman malayan union sultan2 dah melepak kat london time coti, dah tahu nikmat dunia mmg dah sign pun ...

Kalau ikut citer Raja Petra masa Sultan Johor "dipaksa" sign tu meriam2 British dah dihalakan ke arah Istana..... X sign mmg kena bunuh....

Raja Petra lah citer dlm video dia baru2 ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-6-2024 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 15-6-2024 02:49 PM
Kalau ikut citer Raja Petra masa Sultan Johor "dipaksa" sign tu meriam2 British dah dihalakan ke a ...

Sultan zmn tu were anglophiles boleh google. Tak yah tala meriam bang...dah merasa nikmat london, infact ada yang dpt sir dari queen bkn tupis...hahaha
Rpk pun lari dok landen what hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 04:52 AM | Show all posts
yururi replied at 12-6-2024 05:54 PM
Iols doakan semoga Tun diberikan kesihatan yg baik dan umur yg panjang lagi. Sbb Tun sorang je yg ad ...

Aamiin
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Tun saja yg boleh kontrol payung payung ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
nw111 replied at 12-6-2024 03:07 PM
Dia sekolah tak tinggi tun...mana dia tau sejarah...sombong je lebih

Tp mak dia sekolah tinggi..takkn la mak dia tk nasihat dia sblm dia bg apa2 kenyataan yg melucukan
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 01:44 PM | Show all posts
Perwira2022 replied at 12-6-2024 08:48 PM
Ramalan aku TMJ akan jadi punca raja-raja digulingkan dan sistem republik diwujudkan di Malaysia

Amin..... harap panjang umur nak tengok sistem beraja dihapuskan. Mengabiskan duit cukai
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni soalan me olls..serius..apa pro and con sekiranya sistem beraja dihapuskan..adakah kedudukan kita sebagai bangsa melayu akan tergugat? Adakah agama islam akan tergugat? Me olls serius nak tahu..sebab di dasar hati hitam me olls,me olls tak suka golongan payung kuning..me olls dari negeri kura-kura..tak suka payung kuning negeri me olls sebab rasa membazir duit rakyat buat istana berbiliyun tuh..tapi kalau dengan ketiadaan payung kuning buatkan kedudukan islam dan melayu tergugat,me olls is redhooo
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bottombikini replied at 12-6-2024 08:54 PM
hebat noh hg boleh ingat sampai la...

terpikir kalau diserah pada British time tu

mungkin kot. sbnrnya buku teks sejarah lama ada je tulis pasal benda2 yg skrg org kata disorokkn. mungkin x secara dlm. tp sikt ada je. zmn kakak aku siap belajar sejarah Amerika Syarikat. pelik jugak rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh replied at 15-6-2024 01:44 PM
Sejarah Johor Moden aku tak boleh nak rasa bangga...Kalau Sejarah Era Bendahara Johor memang aku ban ...

Pastu Sultan Perak siap suruh british nego dengan siam lagi utk dapatkan separuh wilayah Reman, jadinya punca hulu sungai perak berada dalam jajahan Perak sendiri, bukan negeri atau negara lain.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 06:47 PM | Show all posts
Edited by nusaraya at 17-6-2024 10:20 PM
itik_magic replied at 16-6-2024 05:35 PM
mungkin kot. sbnrnya buku teks sejarah lama ada je tulis pasal benda2 yg skrg org kata disorokkn.  ...

Mungkinkah semua itu disebabkan karena sejarah Malaysia adalah sejarah palsu atau sejarah yang sengaja dipalsukan ... padahal itu dasar untuk membentuk identity nasional atau identity kebangsaani ...

Berdasarkan observasi saya  ..Betolkah orang melayu lebih bangga dengan identitynya sebagai Bangsa Melayu dan karena disokong oleh tingkat  keyakinan dan percaya diri yang tinggi  sehingga merasa pantas dan layak dikategorikan sebagai bangsa yang maha haibat dan maha besar ...  maka kemudian di-upgrade dan  dibuat menjadi lebih megah dan flamboyan dengan nama baru ...Bangsa Melayu Mahawangsa ?..

Sebagai orang  luar dan pemerhati ...  banyak hal yang hingga kini masih membingungkan  .... Oleh karena itu ...Saya ingin jawaban jujur atau penjelasan dari anda ...

1.  Mana yang lebih besar dan tinggi peradabannya sesuai dengan yang anda harapkan .... Eksistensi anda sebagai Bangsa Melayu Mahawangsa  atau sebagai Bangsa Melayu Malaysia atau juga dengan eksistensi anda sebagai Bangsa Malaysia (itupun jika identity bangsa malaysia memang ada)?  

2.  Selain itu masih ada satu lagi yang mengganjal minda saya utamanya terkait  ruang lingkup wiayah "kuasa" atau"Pengaruh" Bangsa Melayu Mahawangsa ....   Apakah seluruh wilayah Alam Melayu seperti yang sering dipropagandakan itu atau  hanya terbatas di wilayah yang saat ini bernama Malaysia saja  ?  Apakah anda masih yakin bahwa semua hal yang terkait dengan Tamadun di Alam Melayu seperti bahasa melayu, kesenian, adat istiadat etc semuanya diasaskan atau dimulakan di pusat tamadun  melayu yaitu Tanah Melayu/Malaysia   ... baru kemudan  anda sebarkan ke seluruh alam melayu ?

Terkait masalah sejarah palsu atau yang dipalsukan .. apakah content video dan gambar di bawah ini valid?







This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 05:05 AM From the mobile phone | Show all posts
lucky_peace replied at 16-6-2024 06:07 PM
Pastu Sultan Perak siap suruh british nego dengan siam lagi utk dapatkan separuh wilayah Reman, ja ...

Ye betul, Raja Reman tu boneka Siam.

Sebab tu Perak convince British untuk ambil Reman masuk dalam jajahan Perak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-6-2024 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
syok jugak pagi2 raya ni baca sejarah
mengimbau zaman persekolahan

nanti nak tgk bedio raja Petra psl negeri J
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
noyurie replied at 16-6-2024 02:15 PM
Ni soalan me olls..serius..apa pro and con sekiranya sistem beraja dihapuskan..adakah kedudukan kita ...

Melayu akan jadi Indon kalau tiada sistem Monarki Berpelembagaan.

Maruah dah takde.

Sebab Melayu tu wajib Beraja...tiada Raja tiada Melayu

Sebab tu pepatah sebut.." Raja Adil Raja Disembah, Raja Zalim Raja Disanggah"

Apa maksud disanggah dalam kamus dewan.


[sang.gah] | سڠݢه

Definisi : ; menyanggah 1. membantah, me-nyangkal.

Ertinya raja yang zalim kena disangkal/bantah...bukan bermaksud Monarki itu perlu dibuang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 12:57 PM | Show all posts
axl_bach replied at 15-6-2024 02:49 PM
Kalau ikut citer Raja Petra masa Sultan Johor "dipaksa" sign tu meriam2 British dah dihalakan ke a ...

dah tgk pagi tadi
dia pun mcm cover2 gak nak komen negeri J tu
maklum la sek2 dia jugak khuens...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Cleocatra replied at 16-6-2024 01:44 PM
Amin..... harap panjang umur nak tengok sistem beraja dihapuskan. Mengabiskan duit cukai

Bukan dia saje nak dibela
Suku sakat semua nak mintak
X cukup yg berpayung, politician nye suku sakat lagi nak kena bela
Lemak semua nya....
Pastu lg nak tunjuk lagak kat rakyat konon usaha sendiri
Tunjuk segala kemewahan bila buat tour
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 12:10 AM GMT+8 , Processed in 0.062313 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list