CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: antikorok

[Tempatan] TERKINI: Ahli ekonomi jangka rasionalisasi subsidi RON95 dilaksana pada Julai atau Oktober - MIER. BERITA: Kerajaan akan putuskan subsidi RON95 selepas selesai proses diesel - Amir Hamzah.

[Copy link]
Post time 15-6-2024 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Radzor replied at 14-6-2024 09:27 AM
India anak kita, cina anak kita, iban anak kita, bidayuh anak kita, semua anak kita. Tp diesel anak  ...

jgn ckp camtu bang..'kami' takut sebenarnya...banyak jugok kerusi dr sana tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2024 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Seludup lagi minyak, padan muka!
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
X pyh spekulasi bln 7 bagai la......iols nk tggu media spore buat news dulu then anwart akan NAFIkan sekeras2nya.....baru percaya petrol naik rega
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh replied at 15-6-2024 01:32 PM
Seludup lagi minyak, padan muka!

mana aci...yg seludup tu abangla...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak zabar nak tunggu bolan doblas
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ron95 pun takde subsidi, gomen & xompany swasta kene naikkan mileage claim juga la kan. Especially bila job tu kene banyak outstation.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-6-2024 03:01 PM | Show all posts
kena naikkan harga RON97 lah sebab target kau org mahakaya kan...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:02 PM | Show all posts
TomyamPuteh replied at 15-6-2024 02:46 PM
Tak zabar nak tunggu bolan doblas

knp dgn bulan doblas
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Ron95 harga tanpa subsidi kurang 20sen dari Ron97, baik pakai Ron97 je
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Aamiiin.. alhamdulillah...

Hapuskan ketirisan subsidi kepada bangsa asing..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 13-6-2024 10:11 PM
Lagi cepat dapat dilaksanakan lagi bagus. Lebih banyak wang negara dapat diselamatkan dari terus-men ...

Aamiiin...

Semoga puak2 penyeludup celaka dekat sempadan tu melingkup terus bisnes haram depa
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
xy_daen replied at 16-6-2024 03:07 PM
Kalau Ron95 harga tanpa subsidi kurang 20sen dari Ron97, baik pakai Ron97 je


Kalo aku..

Bila tarik subsidi petrol nnti..

Patut lebih ekonomi kalo gomen perkenal RON92 semula... supaya lebih ekonomi vs premium...

RON 92 vs RON 97... baru buleh differentiated usage vs ekonomi... beza pun dalam 50-70 sen..

Setakat kereta jepun, motor2 kapcai.. ron92 dah cukup dah.. even ron 88 pun masih ok...


Kereta mahal conti etc pakai ron97 pun tak terasa terbeza sangat
Harga pun tidaklah distorted mcm sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 15-6-2024 02:15 PM
mana aci...yg seludup tu abangla...


No. Yang seludup2 tu adalah logistics company.. company2 yang konon2 bawak contena, forwarder ni...

Berbilion malaysia rugi setiap tahun sbb diroang lah pengkhianat negara

Takkan laaaaaa ornag seludup pakai kereta wira, pick up truck... itu pengabur sahaja

.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh replied at 15-6-2024 01:32 PM
Seludup lagi minyak, padan muka!

Betul... mmg diesel lah punca seludup banyak... negara rugi berbilion setiap tahun

Yang menggelupur sekarang are those logistics company
Buleh tengok memasing gelabah nak naikkan transportation cost sbb main income diorang (penyeludupan minyak) dah takde...


Mereka lah pencuri penyamun sebenar... logistics company
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
penyeludup buat salah rakyat kena hukum.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 16-6-2024 03:19 PM
Betul... mmg diesel lah punca seludup banyak... negara rugi berbilion setiap tahun

Yang menggelup ...



Semalam pakar formula minyak iaitu Rafizi dalam ceramahnya di Sungai Bakap cuba jawab ke mana subsidi diesel berbillion-billion selama ini kononnya hilang. Sebelum itu kerajaan (pengarah ekonomi Anwar) kata kerajaan telah hilang RM7-8 billion subsidi setahun (atau dianggarkan bersamaan 20 juta liter diesel sehari) akibat diesel diseludup keluar sempadan. Saya kata angka itu tidak masuk akal.

Rafizi kata ada dua cara penyeludup seludup keluar diesel. Satu jalan darat melalui sempadan, dan kedua melalui nelayan yang seludup diesel melalui bot-bot nelayan yang diisi dari skid tank. Dia salahkan nelayan pula yang kononnya seludup keluar diesel ini.

Rafizi, jika nelayan seludup keluar 20 juta liter sehari atau waima separuh dari itu pun dan jual diesel di laut, maka ada berpuluh-puluh ribu bot nelayan yang beroperasi curi, seludup dan jual diesel di atas laut setiap hari. Ini umpama mereka buka stesen minyak di atas laut dengan berpuluh ribu bot nelayan setiap hari berkumpul untuk seludup dan jual diesel di tengah lautan. APMM takkanlah tidak nampak berpuluh ribu bot ini berkumpul jual berpuluh juta liter diesel setiap hari? Ini tidak masuk akal.

Kelmarin saya telah tulis bagaimana angka RM7-8 billion (atau 20 juta liter diesel sehari) yang diseludup melalui sempadan darat seperti yang kerajaan kata itu pun tidak masuk akal, sebab jika ia benar akan ada berpuluh ribu atau 40,000 lori beratur untuk lolos sempadan setiap hari untuk seludup diesel. Jika mereka guna tanki IBC 1,000 liter pun, maka 10,000-20,000 lori diperlukan untuk seludup keluar diesel setiap hari. Jika mereka guna lori tanker 20,000 liter sekalipun untuk seludup diesel 20 juta liter, seribu lori tanker ini beratur di sempadan setiap hari untuk seludup diesel. Siapa ada nampak seribu lori tanker 20,000 liter beratur di sempadan masuk Thailand atau Singapura bawa diesel setiap hari dan setiap satu lori tanker ini lolos setiap minit? Dan mengikut andaian ini, penguatkuasa, polis dan kastam duduk sahaja tengok perkara ini berlaku setiap hari tanpa buat apa-apa..

Selepas itu di akhir ucapannya, Rafizi mungkin sedar dia telah terbelit kaki sendiri dengan angka-angka yang merepek tersebut. Dia akhirnya kata kononnya “tapi yang kebanyakan kes penyeludupan atau ketirisan ini berlaku di dalam negeri..” Dan dia kata kononnya subsidi-subsidi ini kebanyakannya hilang kerana ada orang pergi curi diesel dari pam stesen dan jual kepada industri.

Rafizi, pertama, kalau subsidi itu hilang akibat dalam negeri, ia bukan dipanggil penyeludupan. Penyeludupan ini merentas sempadan. Takkan ini pun kamu tak tahu? Sebelum ini kawan kamu di PMO yang kata RM7-8 billion subsidi ini hilang diseludup keluar. Siapa yang menipu ini?

Kedua, menteri-menteri kamu kata kita guna RM10.8 billion subsidi diesel dalam negeri satu tahun pada tahun 2023. Kalau RM7-8 billion subsidi diesel ini “kebanyakannya hilang dalam negeri” akibat orang pergi jual diesel kepada industri seperti yang kamu kata semalam, maksudnya dalam 70%-80% dari diesel yang diisi di pam-pam stesen di seluruh negara ini orang curi dan jual kepada industri. Takkan hanya 20-30% diesel yang diisi di pam itu diisi oleh pengguna sahih dan yang lain semua diisi pengguna haram? Ini kencing jenis apa? Saya lihat kamu sudah habis belit dan habis kencing. Kamu ingin tipu siapa lagi?

Cakap sahajalah kerajaan takda duit untuk beri kontrak-kontrak dan projek-projek, dan pelabur pun taknak masuk. Dan kerajaan takut untuk tangani masalah ketirisan SST berpuluh billion, oleh itu kena naikkan harga diesel untuk tambah duit.

Yang seludup diesel lepas. Yang lari dari bayar SST lepas. Yang kamu tekan dan suruh bayar adalah rakyat. Inilah ekonomi Madani cap Anwar dan Rafizi.

ISHAM JALIL
13 Jun 2024

p/s: Rafizi, saya ajak debat kamu takut dan tak berani. Oleh itu saya tulis sahajalah di sini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Perwira2022 replied at 16-6-2024 06:14 PM
Semalam pakar formula minyak iaitu Rafizi dalam ceramahnya di Sungai Bakap cuba jawab ke mana su ...


Rapizi amende plak..

Stakat copy paste... bende buleh google

Aiols tanak borak dengan parrot
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 16-6-2024 03:14 PM
Kalo aku..

Bila tarik subsidi petrol nnti..

Setuju. Kembalikan Ron92..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
penggunaan minyak petrol aku sebulan dlm rm300 rupanya lepas check kad kredit aku, ok lah untuk pengguna kereta b40 (bezza) dan motor kapcai
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada yg meroyan ka tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 11:54 PM GMT+8 , Processed in 0.064359 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list