CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 7596|Reply: 85

[Tempatan] "Dia Belajar Dari Youtube" - Menggunakan Kedua-Dua Belah Tangan, Pak Guard Muda Helok Bermain Piano Lagu Golden Hour Dekat Perpustakaan Shah Alam!

  [Copy link]
Post time 14-6-2024 11:39 AM | Show all posts |Read mode


Umum mengetahui bermain alat muzik bukanlah suatu perkara yang mudah. Malah segelintir darinya perlu menghadiri kelas khas untuk belajar lebih lanjut mengenai sesuatu alat permainan yang ingin dimainkan.

Sebagai contoh, sebelum seseorang yang ingin belajar tentang alat muzik perlulah mengenali simbol-simbol ‘note’ terlebih dahulu.

Namun tak dinafikan ada juga yang mengambil inisiatif untuk belajar sendiri menerusi video atau rakan-rakan atas beberapa faktor seperti kekangan duit, masa dan sebagainya.
Pengawal keselamatan mahir main piano

Baru-baru ini, tular satu video di media sosial memaparkan seorang pemuda yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di Perpustakaan Awam Shah Alam sedang bermain piano.

Menerusi video yang dikongsikan oleh Umairah Bajrai, awalnya kelihatan lelaki lengkap memakai uniform pengawal keselamatan itu telah duduk di sebuah kerusi untuk bermain piano yang disediakan di perpustakaan berkenaan.
Kelihatan jari-jemari begitu mahir sewaktu memainkan lagu

Malah turut kelihatan jari-jemarinya menari dengan lancar sewaktu memainkan lagu Golden Hour dengan mengunakan kedua-dua belah tangan.

Selain itu, dia juga dilihat begitu mahir sewaktu menukar tangannya ke ‘note’ yang lain.

Menurut Umairah dalam video tersebut pengawal keselamatan itu mempelajari cara bermain piano dengan sendiri menerusi aplikasi YouTube.

Ramai teruja lihat lelaki main piano dan belajar dari YouTube

Melihat di ruangan komen, ramai yang teruja dan juga ada yang tidak percaya pemuda itu mempelajarinya menerusi YouTube memandangkan ia menggunakan kedua belah tangan untuk memainkan lagu berkenaan.

Ada juga yang mengatakan lelaki berkenaan sememangnya pandai bermain piano sejak dari dahulu lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-6-2024 11:39 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2024 11:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-6-2024 11:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Setelah bertahun2, viral jgk pak gad ni akhirnya
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 04:13 PM | Show all posts
Video ni baru lalu FYP I tadi. Penyanyi asal Jvke pun dah comment, thanks for playing my song katanya.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-6-2024 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada org mmg lahir gifted, ko tak perlu ke kelas music pun ko boleh baca note music. I plak mmg buta tone music, kalau belajar pun mungkin gagal.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 05:05 PM | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 04:14 PM
Ada org mmg lahir gifted, ko tak perlu ke kelas music pun ko boleh baca note music. I plak mmg buta  ...

ya betolll....ada budak kat sekolah aku dulu...dia dengar lagu je dah boleh mainkan lagu tu kat piano....tak belajar memana pun....iols is jelessssss....aku dah banyak kali masuk kelas....beljara kat you tube....belajar ka apps.....jari kayu betolllll
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2024 05:28 PM | Show all posts
Anak buah aku boleh main Fur Elise, Moonlight Sonata (first movement) dan dia kerja bawa lori kat port. Yes, dia belajar lagu tu kat youtube BUT dia ada basic piano (pernah belajar formal) dan dia talented.

Without any of those ko ingat boleh buta2 belajar dari youtube. Lupakan lah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 05:31 PM | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 04:14 PM
Ada org mmg lahir gifted, ko tak perlu ke kelas music pun ko boleh baca note music. I plak mmg buta  ...

Nak main tak perlu masuk kelas formal tapi nak baca note wajib belajar ya. Aku boleh read and write musical notes tapi nak main perlu latihan.

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk teknik mainan dia tu bkn beginner level ni. 10 jari hidup bai. Kalo ko 1st time pegang piano mmg x kan dpt main mcm ni. Bnd ni kena prektis bkn teori.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 14-6-2024 05:31 PM
Nak main tak perlu masuk kelas formal tapi nak baca note wajib belajar ya. Aku boleh read and writ ...

Belajar tu ya, tapi tak semestinya msk kelas kot. anak kwn iols kwn i je yg ajar, main piano lagi hebat dari anak2 kwn iols yg lain yg pegi kelas. Minat n practice main peranan jgk kot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
cantthinkofany replied at 14-6-2024 05:05 PM
ya betolll....ada budak kat sekolah aku dulu...dia dengar lagu je dah boleh mainkan lagu tu kat pia ...

Sama mcm kwn i yg i reply kat comment decaff lah. Dia tak msk kelas formal, takde bljr kt youtube ke ape (zaman ni youtube belum mendonia), tapi mmg terer, piano, keyboard, guitar bass semua boleh bawa, join battle of d band zaman2 yuna baru nk mendonia (nampak sgt i dah kertu) pun band dia boleh msk final.

Skrg dia sendiri ajar anak dia main piano. Mmg i kagum lah, sbb i mmg buta tone n note music.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makiting at 14-6-2024 06:04 PM
Decaffeinated replied at 14-6-2024 05:28 PM
Anak buah aku boleh main Fur Elise, Moonlight Sonata (first movement) dan dia kerja bawa lori kat po ...


Betul

Kena ada alatnya
Kena praktis jugak

Rasa budak ni ada piano kat rumah
Sbb pedal pun dia tekan sekali

Kalau hanya belajar ikut utube.. tangan aje gerak.. pedal kaki jarang orang nak guna sekali

Apa pun ok la bakat dia ada.. cuma jari tu masih perlu dipraktis lagi
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Whateverlah dek. Selagi kau tak main dalam keadaan bogel, akak is not impressed dekkk.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 08:14 AM
Ada org mmg lahir gifted, ko tak perlu ke kelas music pun ko boleh baca note music. I plak mmg buta  ...

Tapi security ni rasanya takleh baca note. Dia blaja melalui pendengaran. Kalau dengar betul2 hada not dia salah main.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2024 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
berbakat ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 09:26 PM | Show all posts
vanillaninja replied at 14-6-2024 04:13 PM
Video ni baru lalu FYP I tadi. Penyanyi asal Jvke pun dah comment, thanks for playing my song katany ...

Jvke?camna nak sebut sis
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
pooh~key replied at 14-6-2024 09:08 PM
Whateverlah dek. Selagi kau tak main dalam keadaan bogel, akak is not impressed dekkk.

Kalau kak pokey nk seperti yg dinyatakan, boleh PM tepi dgn guard ni kaka. Untung batu tenggelam gituh
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 10:11 PM
Kalau kak pokey nk seperti yg dinyatakan, boleh PM tepi dgn guard ni kaka. Untung batu tenggelam g ...

Nanti akak piyem tepi beliyau yach sissy.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 12:24 AM GMT+8 , Processed in 0.308421 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list