CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: DidiAndFren

[Tempatan] "Dia Belajar Dari Youtube" - Menggunakan Kedua-Dua Belah Tangan, Pak Guard Muda Helok Bermain Piano Lagu Golden Hour Dekat Perpustakaan Shah Alam!

  [Copy link]
Post time 14-6-2024 11:14 PM | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 05:42 PM
Belajar tu ya, tapi tak semestinya msk kelas kot. anak kwn iols kwn i je yg ajar, main piano lagi  ...

Komen aku pasal kena belajar sebelum ni merujuk pada baca note. Belajar tak semestinya dalam kelas tapi kena berguru. It's very academic and I don't see how anybody can self learn on musical theory. Tapi untuk main instrument you can belajar sendiri kalau you have the talent dan minat. Kalau ada basic lagi membantu.

Sorry if I sound to be repeating myself.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2024 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 14-6-2024 11:14 PM
Komen aku pasal kena belajar sebelum ni merujuk pada baca note. Belajar tak semestinya dalam kelas ...

Ya i paham maksud u. Untuk i yg buta note n tone nih, i mmg kagum dgn org yg boleh main instrument.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 14-6-2024 05:28 PM
Anak buah aku boleh main Fur Elise, Moonlight Sonata (first movement) dan dia kerja bawa lori kat po ...

anak buah uols tak buat part time job jadi pianist untuk majlis2 macam wedding ke?

masyuk kan. sebab iols bayar RM6000 untuk 2 jam pianist main masa wedding iols
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 14-6-2024 12:30 PM
Setelah bertahun2, viral jgk pak gad ni akhirnya

uols kenal ke pak guard ni?

kalau ya, suruh lah dia hafal beberapa lagu nak buat part time job jadi pianist untuk wedding/special event. bayaran pon mahal (by hour). mana tau, boleh ubah kehidupan dia. mahal nak bayar pianist ni. iols dulu bayar RM6K untuk pianist perform dekat wedding iols
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2024 11:42 PM | Show all posts
Bergosip replied at 14-6-2024 11:25 PM
anak buah uols tak buat part time job jadi pianist untuk majlis2 macam wedding ke?

masyuk kan. se ...

Tah lah dia start main pun sebab mak dia yang push asalnya. Actually bukan seorang bbnu yang aku kenal belajar piano sampai bergred2 tapi lepas tu let it to waste. Tapi mostly sebab ada kerjaya bagus2 lah.

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 12:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Aigooo
Mamat ni kan uitm grad, he studied music
Bukan self-taught musician pon
Lorat betholll acik umairah bajrai neh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-6-2024 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by fattymah at 15-6-2024 12:04 AM
Decaffeinated replied at 14-6-2024 05:28 PM
Anak buah aku boleh main Fur Elise, Moonlight Sonata (first movement) dan dia kerja bawa lori kat po ...


Tok laki iols panggil prime mover bukan lorry
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Jari tu punya laju, confirm pernah belajar music. Yang dia blajar YouTube tu utk tau chords je laa tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2024 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
MarryPottet replied at 15-6-2024 12:01 AM
Aigooo
Mamat ni kan uitm grad, he studied music
Bukan self-taught musician pon

Chiss betul pun. Nak amik course music kat UiTM pun kena ada basic, zaman iols dulu kena dah amik abrsm grade 4 ke gitu. Budak ni mmg kerja security ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 12:41 AM | Show all posts
bunyi berterabor je

bangkem tengah belajar main la campanella dan rush e





Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
PinkyPie replied at 15-6-2024 12:37 AM
Chiss betul pun. Nak amik course music kat UiTM pun kena ada basic, zaman iols dulu kena dah amik  ...

Mungkin jadi pakgad sementara nak dapat keje tetap kot
Dia ada jadi sessionist jugak
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 12:55 AM | Show all posts
Okey jua baca berita begini sekejap. Tak tenteram hati baca berita penganiayaan budak-budak sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 14-6-2024 01:38 AM
Tgk teknik mainan dia tu bkn beginner level ni. 10 jari hidup bai. Kalo ko 1st time pegang piano mmg ...

Perlu belajar theory lah... Belajar theory ini untuk beginners... Boleh belajar theory class saja... The rest mahu terer kena practice... Effort ber tahun untuk master...selalu nya student yang belajar sendiri yang terer akan main music piece yang susah seperri chopin and bach... If tahu main semua bach memang gifted lah... Cekgu music akan suka ajar students yang sudah terer main bach... Seperri depa boleh bawa hampir semua music composser lain... Pianist ini limited seat dalam symphony orchestra but banyak talent... Audition cari pianist paling tough cookie selain violinist... Majority yang ada sekarang pilih solo or kerja freelance
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 14-6-2024 11:40 PM
MarryPottet replied at 14-6-2024 04:01 PM
Aigooo
Mamat ni kan uitm grad, he studied music
Bukan self-taught musician pon


Dah keras tangan lama tak main ke sebab tak smooth dia main? Takajut juga baca ada background music, ingatkan self taught blaja by listening ja sebab cara main tu tak macam orang yang blaja muzik.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku self taught .main piano lagi hebat dari budak yang gi kelas. Bab teori memang sapa gi kelas lagi hebat. Cikgu siap minta buat persembahan kat sekolah. Memang dia gifted. Skali dengar lagu..terus boleh main .

Ok done puji anak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
fattymah replied at 15-6-2024 12:03 AM
Tok laki iols panggil prime mover bukan lorry

Crane yang angkut kontena tu ka? Operate menatang tu boleh la kot sambil fefeeling main piano
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2024 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PinkyPie at 15-6-2024 12:39 PM
dua_chzy replied at 15-6-2024 07:38 AM
Dah keras tangan lama tak main ke sebab tak smooth dia main? Takajut juga baca ada background musi ...


Jari heols ok, bunyi out tu sebab heols tak jaga tempo. Macam rushing nak habiskan lagu, maybe gelabah sebab awek tengah record.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 10:29 AM | Show all posts
allshares replied at 14-6-2024 08:14 AM
Ada org mmg lahir gifted, ko tak perlu ke kelas music pun ko boleh baca note music. I plak mmg buta  ...

Baca note mmg kena belajar. Kalau by ear tu lain cerita. Note togeh kena masuk class belajar dik.

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Lingling yg dianggap pemain piano no 1 dunia pun praktis 40 jam sehari
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus dekk, drp buang masa tak tentu hala baik ko tambah skill cmni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-7-2024 12:39 AM GMT+8 , Processed in 0.068105 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list