CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4576|Reply: 12

UNIC dituduh songlap muzik komposer Indonesia

[Copy link]
Post time 14-6-2024 10:53 PM | Show all posts |Read mode




Kumpulan nasyid UNIC didakwa menggunakan lagu hasil ciptaan pemuzik Indonesia tanpa kebenaran.


Menerusi satu pendedahan, kumpulan nasyid Indonesia iaitu Azwan sudah memberi nafas baharu kepada susunan lagu Ainul Mardhiah sekitar 2023 dan kemudian  digunapakai UNIC ketika konsert Mega Zikir baru-baru ini.


Dakwa wakil kumpulan Azwan, pihaknya masih menanti respons daripada UNIC selepas beberapa perbincangan menerusi aplikasi WhatsApp sebelum disekat.


“Susunan lagu ini dipinjamkan kepada kami dengan perjanjian profesional.


“Sehingga kini, kami masih menunggu jasa baik kumpulan UNIC untuk menyelesaikan hal ini. Mereka telah menyekat WhatsApp selepas kami menagih hak secara profesional memandangkan pada awalnya susunan ini adalah projek kerjasama.


“Setelah menerima demo, mereka menggunakan susunan lagu ini tanpa pengetahuan dan persetujuan kami,” katanya kepada Kosmo! Online.


Sementara itu, individu terbabit turut berkongsi beberapa tangkap layar perbualannya bersama anggota kumpulan UNIC iaitu Bazli yang didakwa hanya mahu membayar ganti rugi berjumlah RM800.


Bagaimanapun, pihak Azwan hanya bersetuju dengan bayaran tersebut sekiranya UNIC memuat naik video permohonan maaf secara terbuka atas apa yang berlaku atau harus membeli susunan tersebut dengan harga RM4,000.


Namun, sehingga hari ini UNIC tidak memuat naik sebarang penjelasan lanjut dan permohonan maaf berhubung dakwaan tersebut.


Sumber – KOSMO! ONLINE
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2024 11:38 PM | Show all posts
suara fitri ala2 chipmunk sangat yach, tapi masa zaman ngetop dulu iols layan jugak 3 album pertama
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke asalnya Ainul Mardhiah ni memang lagu UNIC?
Ke lagu AZWAN dinyanyikan oleh UNIC?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 15-6-2024 01:27 AM
Bukan ke asalnya Ainul Mardhiah ni memang lagu UNIC?
Ke lagu AZWAN dinyanyikan oleh UNIC?

Lagu UNIC. Rasanya kumpulan Indo ni kurang paham soal harta intelek kot, dia ingat kalau dia buat riffs sana sini dekat lagu orang, lagu tu jadi milik dia agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 09:59 AM | Show all posts
bukan ni mmg lagu asal UNIC ker...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 03:07 PM | Show all posts
yindon buat susunan baru... and UNIC guna susunan baru tu...
secara logik dan common sense nye hakcipta milik komposer asal la kan...

rasanya thats why AJL few years back tak boleh letak dalam youtube sbb ada recording company mcm universal ke apatah tak benarkan... unless dibayar royalti gitu... kalau tak untung siaran youtube tu tv3 yg kaut... walaupun sedikit arrangement lagu dalam AJL tu ditukar...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-6-2024 03:51 PM | Show all posts
New arrangement pun nak sampai ke indog..lagu nasyid dorang bukannya best sgt cam set-set raihan, rabbani or hijjaz tu. More to lagu konsep ketuhanan la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2024 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
phalanx replied at 15-6-2024 05:24 AM
Lagu UNIC. Rasanya kumpulan Indo ni kurang paham soal harta intelek kot, dia ingat kalau dia buat  ...

Tu lah pasal! Kenapa dorang pula yang melebih-lebih claiming?

Aku dulu pun kenal UNIC sebab lagu Ainul Mardhiah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 06:24 PM | Show all posts
konoha
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Pulakk dah
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpaham laa aku. So sekarang nie kira nya sapa tipi sapaa? Sapaa yg salah?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang satu negara kanoha ke kaki claim?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 11:30 AM | Show all posts
nmpk tak profesional both side
especially part bazli, despite dh duk dlm industri dkt 20 thn
& jgk sungguhpun tu lagu korang

now dah kecoh
cer bg pencerahan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 115839 Replies : 1015
Pelakon Beverly Hills 90210 & Charmed,  Shannen Doherty meninggal dunia
mojarean_XPelakon Beverly Hills 90210 & Charmed,
Views : 1421 Replies : 13
Kucing Rafizi nama Muffin hilang di Putrajaya
YgBenarKucing Rafizi nama Muffin hilang di Putr
Views : 27180 Replies : 40
Aishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebumbung?
mojarean_XAishwarya Rai, Abhishek tidak lagi sebum
Views : 1853 Replies : 8
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91679 Replies : 693
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 19109 Replies : 235
TERKINI! Trump ditembak ketika kempen
mojarean_XTERKINI! Trump ditembak ketika kempen
Views : 51889 Replies : 136
Ringgit mengukuh, hutang bon Samurai berkurang kepada RM6.26 bilion
AbahmungRinggit mengukuh, hutang bon Samurai ber
Views : 16646 Replies : 4
Ada KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Perasaan, Semua  Duit KWSP Kena Rembat Dengan Kekasih!
YgBenarAda KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Per
Views : 29355 Replies : 31
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 82828 Replies : 3548

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 10:27 PM GMT+8 , Processed in 0.068731 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list