CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 10696|Reply: 35

Malaysia tangga ke-10 paling aman di dunia

  [Copy link]
Post time 16-6-2024 07:07 PM | Show all posts |Read mode





PETALING JAYA – Malaysia berada di kedudukan ke-10 Indeks Keamanan Global 2024 (GPI) sebagai antara negara paling aman di dunia.


Menerusi data GPI 2024 yang dimuat naik oleh Institut Ekonomi dan Keamanan (IEP) pada laman web rasminya, Malaysia memperoleh skor sebanyak 1.427 dalam indeks tersebut.


Negara yang menduduki tempat pertama negara paling aman ialah Iceland, diikuti oleh Ireland dan seterusnya, Austria, New Zealand, Singapura, Switzerland, Portugal, Denmark dan Slovenia.


Dalam pada itu, GPI 2024 mendapati dunia menjadi kurang aman buat kali ke-12 dalam tempoh 16 tahun yang lalu dengan tahap purata keamanan negara merosot sebanyak 0.56 peratus berbanding tahun sebelumnya.


“Secara keseluruhan, keamanan bertambah baik melibatkan 65 negara dan merosot dalam 97 negara,” menurut rumusan keputusan GPI 2024.


Bagi negara jiran yang lain pula, Vietnam berada di tangga ke-41 GPI 2024, diikuti oleh Indonesia (48), Laos (49), Kemboja (70) dan Thailand (75).


Untuk rantau Asia Pasifik, Malaysia berada di tangga ketiga negara paling aman dengan kedudukan pertama ialah New Zealand dan kedua ialah Singapura, manakala tempat keempat ialah Jepun dan kelima Australia.


Terdahulu menerusi GPI 2023, Malaysia menduduki tangga ke-19 pada senarai global bagi kedudukan negara paling aman.


Berdasarkan data yang dikeluarkan pada tahun lalu, Malaysia antara 20 negara paling aman di dunia dan meraih kedudukan ketiga dalam senarai negara Asia apabila berada di belakang Singapura dan Jepun.


Sumber – KOSMO! ONLINE
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Syabas rakyat Malaysia dan PDRM
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah Malaysia!
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju.

At least weols belum hada (known) serial killer. Hokeh la tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia tanah airku.


Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Apasal la ko letak tarikh dan masa jauh sgt...sb nk thread ko kat atas ke TT ..yihhhhh
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-6-2024 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok la kan alhamdulillah masih aman
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg laaa iceland paling aman.. orang pun takdak..

Pekerja & locals pun marhaen nak jumpa orang2 kaya kasta tinggi jauh skali... hahahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2024 09:48 PM | Show all posts
batu kikir replied at 16-6-2024 06:20 AM
Syabas rakyat Malaysia dan PDRM



Alhamdulillah. Teruskan usaha agar makin aman dan berjaya. Dan moga2 rakyat makin kaya dan diberkati.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga aman wlp sapa yg perintah
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 10:52 PM | Show all posts
Edited by TOPwind at 16-6-2024 11:02 PM

JIka MALAY  sia ini
semuanya BUMIPUTRA


pasti Malay sia, no 1 didunia

paling aman serta harmoni
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 10:59 PM | Show all posts
Patutla..posting ni dibuat 17/6/2024
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita bergaduh bertumbuk byk kt ruang maya jer..kt real life semua org kosser nk berkonflik bagai
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2024 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenape aku tak rase aman?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah [em:17:]
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab apa aman? Sebab puak yg suka buat kecoh dan bagi imej buruk kat sini dah jadik kerajaan....cukai naik, aman....minyak naik, aman.....ptptn masih kena bayar, aman....harga barang naik, aman.....bantuan rakyat disekat2, aman....nilai ringgit merudum, amannnn.....formula sotong rupanya sembang babi, amaannnn.....takder pun demo bershit 2.0, 3.0, 4.0 bagai....jalan tar, sogo, amaannn, sepi dari monyet2 lawan fru, polis etc etc So, sebab apa aman? Sebab...........so, boleh rasa betul2 aman atau tidak ni.....hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-6-2024 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
adiwarna: Sebab apa aman? Sebab puak yg  ...


Oh yes. Aku masa belajar dulu semak dengan students yg aktif berpolitik. Habis di brainwashed nye bebudak baru baligh ni. Buat kecoh je. Sekarang pembangkang pun angin sepoi bahasa, aman la. Hahahah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 02:52 AM From the mobile phone | Show all posts
masih aman sbb rakyat tgh busy fikir pasal kenaikan diesel, beras dan segala mala subsidi yg telah ditarik dan akan ditarik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 05:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah aman
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
tapi kenapa aku takut jer bila berada dlm public area? rasa sgt tak selamat... nk cecepat balik rumah... tgk memcm insiden samun.. rampok .. culik selamba je kt memana
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 02:10 AM GMT+8 , Processed in 0.206470 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list