CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3061|Reply: 9

Menghidangkan Ayam Ketika Hari Raya Aidiladha, Menggunakan Teknik Brine Untuk Rendaman!

[Copy link]
Post time 18-6-2024 01:33 PM | Show all posts |Read mode


SELAIN daging, ayam juga antara menu yang wajib dimasak ketika Hari Raya Aidiladha.

Menu berasaskan ayam menjadi kegemaran semua peringkat usia khususnya kanak-kanak kerana lebih lembut dan senang dikunyah.

Golongan ibu juga sering 'mengumpan' anak kecil mereka dengan ayam untuk menarik perhatian supaya menjamah makanan.

ARTIKEL BERKAITAN: Peniaga tak lokek kongsi resipi, ‘spill’ bahan rahsia sup daging... Confirm padu macam kedai makan

Kadang kala, hanya ayam goreng bersama nasi putih panas saja sudah cukup membuka selera si kecil.

Untuk menambahkan lagi selera anak, apa kata anda cuba tip menghasilkan ayam goreng kunyit yang garing di luar, tetapi juicy di dalam, sebagaimana yang dikongsikan oleh seorang pengusaha makanan, Mohd Haffiz Supai.

Cara-caranya:

1) Rendamkan ayam dengan air garam (teknik brine) dan biarkan sejam atau dua jam. Tapi sebaiknya semalaman dan letak dalam chiller.

2) Sebelum goreng, bilas dahulu ayam, kemudian lumur dengan kunyit dan garam. Nak tambah serbuk cili pun boleh.

3) Selepas itu, gorenglah seperti biasa.

Tip tambahan, sebaiknya goreng dalam minyak sampai ayam tenggelam sepenuhnya (deep fry).

Hasilnya, isi ayam goreng anda juicy dan kulitnya berkilat.

Menurut Mohd Haffiz, teknik brine ini juga boleh digunakan untuk ayam goreng bersalut tepung juga.

Silap hari bulan, selera anak kecil anda bertambah dan siap request ayam goreng setiap hari.

Selamat mencuba!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2024 02:44 PM | Show all posts
Minat dengan ayam goreng ni lebih-lebih lagi makan masa tengah panas
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak terlebih masin ka kalau rendam dalam air garam?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 06:10 PM | Show all posts
Cicah ngan hot sauce+mayo+ranch+sesame dressing nomsdotcom
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ooo kena rendam dgn air garam
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tk diatas info nye
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-7-2024 06:25 PM | Show all posts
dah try..memang menjadi..juicy dan tak kering
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2024 04:01 PM | Show all posts
That's a great tip for making turmeric fried chicken! The brine technique definitely helps in achieving juicy meat with crispy skin. For those looking to showcase their culinary creations, using Lightroom photo editor can enhance recipe presentations with vibrant colors and crisp details. It's a perfect combo for sharing delicious dishes visually!

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2024 10:11 AM | Show all posts
Ooo itu tipnya. Akan dicuba.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2024 05:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh lah cuba, makan ayam goreng ni dengan pulut kuning sambal bilis sedapnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

7-10-2024 03:54 AM GMT+8 , Processed in 0.042494 second(s), 24 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list