CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14099|Reply: 9

Harga Sardin Semakin Menjadi-Jadi, Kena Buat Sardin Sendiri!

[Copy link]
Post time 12-7-2024 04:24 PM | Show all posts |Read mode


Dulu, waktu dompet 'kering', sardin dalam tin selalu menjadi pilihan sebagai hidangan harian.

Tapi sekarang, sardin bukan lagi makanan biasa-biasa untuk ‘marhaen’ seperti kita.

Dengar cerita, harga sardin sekarang makin menjadi-jadi, nampaknya kena buat sardin sendirilah jawabnya.

Mudah dan sedap, ini resepi sardin "homemade" yang dikongsikan oleh Eniza M. Salim menerusi kumpulan Facebook MENU@KAMPUNG.

Sebelum memasak, pastinya kita perlu menyediakan bahan-bahan terlebih dahulu.

Untuk resepi sardin "homemade" ini, beberapa bahan asas diperlukan.

Jangan bimbang, semua bahan-bahan ini mudah didapati di pasar raya terdekat atau mungkin sudah tersedia di rumah anda.

Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:

    1 kg ikan sardin
    4 biji bawang besar
    4 ulas bawang merah kecil
    4 ulas bawang putih
    1 setengah inci halia (tidak perlu banyak)
    3 sudu besar cili kering kisar
    1 biji tomato (dipotong dadu)
    5 biji cili (dipotong dua)
    4 sudu besar sos cili
    Sedikit sos tomato
    1 setengah tin tomato puree
    Garam secukup rasa
    2 sudu besar gula
    1 sudu besar sos tiram
    2 cawan air (ikut kepekatan)
    2 biji limau nipis (untuk perapan)

Selepas semua bahan sudah disiapkan, kita mestilah perap ikan sardin terlebih dahulu untuk menghilangkan bau hanyir ikan itu.

Caranya mudah saja. Ikan dipotong ekor dan kepala, kemudian dibersihkan.

Selepas itu, perap selama 10 minit dengan satu setengah sudu garam dan dua biji limau nipis atau kasturi.

Selepas perap, basuh semula dan toskan air. Ketepikan.

Bila ikan sardin sudah diperap, barulah boleh mula menyediakan sardin "homemade" kita dengan menggunakan pressure cooker.

Pertama, kisar semua bawang dan halia bersama sepotong dua tomato. Tumis hingga wangi dalam minyak yang agak banyak, lebih kurang suku cawan.

Setelah garing dan wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga benar-benar garing dan pecah minyak.

Kemudian, masukkan pati kiub, sos tiram, tomato puree, tomato potong dan bahan-bahan lain kecuali air, dan kacau hingga sebati.

Periksa rasa masin, manis, dan masamnya. Jika sudah ok, tambah 2 cawan air. Kacau sebati dan masukkan ikan.

Seterusnya, tutup pressure cooker dan setkan masa dalam 80 minit sehingga tulang ikan agak lembut.

Bila sudah cukup masa, lepaskan wap tekanan (ikut arahan periuk tekanan masing-masing sebagai langkah keselamatan).

Akhir sekali, kacau sebentar dalam 2 minit untuk memekatkan kuah, dan sedia untuk dihidangkan.

Resepi sardin "homemade" ini sangat mudah untuk disediakan dan pastinya sedap.

Bila buat sendiri, pastinya ia menepati 'tekak' masing-masing dan kebersihan pun lebih terjamin.

Selamat mencuba.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-7-2024 04:49 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2024 04:53 PM | Show all posts
pny lah bnyk bahan
the steps nye ape lg



beli je lah dekkk

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2024 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Sardin pun harga kayangan skrg ni..beli 1 tin besar dah dekat nga RM10..baru ada berapa ketul isi dlm tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2024 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Harga kayangan dah ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2024 09:54 AM | Show all posts
ikan sardin segar yg sy beli bese rebus untuk kucing sy je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-7-2024 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi yg baru nak cuba, mohon jangan terbeli label ikan Mackerel ya sbb rasa tak sama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2024 06:19 PM | Show all posts
byk sgt bahan ni..cer simplify sket..confirm akan try
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2025 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak menarik
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2025 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Oleifera replied at 21-7-2024 02:51 PM
Bagi yg baru nak cuba, mohon jangan terbeli label ikan Mackerel ya sbb rasa tak sama.

Mmg pon. Yg makerel tu letak ikan makerel, ikan tu keras skit. Kena make sure tulis ikan sardin… btw ade je peminat ikan makerel ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV
al.ta.raz.adi.oVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV
Views : 0 Replies : 0
tatata travelll
r.ebe.c.ca97.1.tatata travelll
Views : 0 Replies : 0
TRAVEL
5675H5DFSDF23TRAVEL
Views : 0 Replies : 0
EDINROSE
edinrose474EDINROSE
Views : 0 Replies : 0
Nak jadi Sister Hong jugak ke? Jho Lo menyamar di China, guna nama palsu!
pengecattaikNak jadi Sister Hong jugak ke? Jho Lo me
Views : 213 Replies : 5
Viral semula, Yahudi meludah ke muka Kristian satu budaya
pengecattaikViral semula, Yahudi meludah ke muka Kri
Views : 59 Replies : 1
CEO kantoi sedang “meramas” di Konsert Coldplay letak jawatan!
pengecattaikCEO kantoi sedang “meramas” di Konsert
Views : 2117 Replies : 39
TRAVEL
5675H5DFSDFd323TRAVEL
Views : 0 Replies : 0
BEING TRAVEL.....
john897BEING TRAVEL.....
Views : 0 Replies : 0
TRAVELL . TRAVELL ...
john897TRAVELL . TRAVELL ...
Views : 0 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2025 07:36 AM GMT+8 , Processed in 0.059977 second(s), 29 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list