CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 15764|Reply: 2

CIRENG AYAM SUWIR PEDAS

[Copy link]
Post time 21-8-2024 09:48 AM | Show all posts |Read mode
Edited by dilaOHdila at 21-8-2024 11:19 AM

Ai nak share resepi  masakan Sunda Indonesia Cireng ni.Ai dah buat dah tapi ai tukar kulit popia potong 2 so agak lagi crispy.
You all boleh try. Ai beli cireng ayam suwir ni kat TT under nama Annish,
sebab ai nak rasa canner inti ayam suwir tu. So setelah ai dah rasa ai modified sikit inti tu
letak daun limau purut byk sikit, mushroom seasoning so memang rasa sedap.
Cireng Isi Ayam Suwir Pedas
Bahan-bahan



  • Adonan Cireng KULIT/Doh) mcm buat karipap tu boleh ganti dengan kulit popia potong dua
  • 250 gram tepung tapioka (tepung Ubi)
  • 1 sdm tepung terigu (tepung gandum)
  • secukupnya garam lada kaldu bubuk (serbuk perasa)
  • 300 ml air panas *(letak 5 biji bwg putih yang ditumbuk halus. masak sekali ngan air panas ni)
  • - Setelah tepung menjadi rata letakkan sedikit daun bawang yang telah diracik halus.
  • Isian Ayam Suwir (INTINYA)
  • ±250 gram dada ayam fillet
  • 1 batang sereh (skip)
  • 1 lembar daun salam/jeruk(skip)(Guna daun limau purut agak sedap rasanya)
  • 5 siung bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 5 buah cabe merah keriting
  • 5 buah cabe rawit merah
  • 2 butir kemiri (Buah keras) melemakkan dari segi rasa inti
  • secukupnya garam kaldu bubuk gula pasir
  • Cuci bersih ayam lalu ungkep dengan sedikit garam bubuk kunyit dan bawang putih yg dihaluskan setelah matang goreng hingga kecoklatan angkat biarkan dingin baru suwir" sisihkan, blender bumbu halus seperti duo bawang cabe dll setelah halus tumis dengan minyak secukupnya sampe harum


  • Tambahkan ±2-3 sdm air masukkan ayam suwir beri garam kaldu gula pasir aduk rata cek rasa

  • Didihkan air, campur bahan cireng aduk rata tuang air panas sedikit demi sedikit sambil diaduk hingga tercampur rata mudah dibentuk

  • Ambil secukupnya adonan lalu gilas hingga pipih beri isian ditengah kemudian cetak sesuai selera

  • Panaskan minyak goreng secukupnya goreng cireng hingga matang mengeras kulit kokoh angkat tiriskan siap dinikmati~

  • Credit to: Rika Erviana (Selamat  mencuba semua)




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2024 11:13 AM | Show all posts
wow nampak sedap and authentic! masak untuk i please
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2024 11:21 AM | Show all posts
bellaa replied at 21-8-2024 11:13 AM
wow nampak sedap and authentic! masak untuk i please

Bell.....
sedap gillerrrr bell
rasa daun limau purut tu mengasyikkan bak ang
Maih datang bangiiii
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

7-10-2024 02:41 AM GMT+8 , Processed in 0.043598 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list