|
|
Kalau beli kat luar sepinggan dah RM15! Jom buat sendiri

Untuk ayam:
- 1 ekor ayam (potong 4 atau 8 ikut suka)
- 3 helai daun salam
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 inci lengkuas (diketuk)
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya untuk merebus
Bahan kisar (untuk rebus ayam):
- 5 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu kecil ketumbar (jika suka)
Untuk sambal gepuk:
- 10-15 biji cili padi merah (ikut tahap pedas)
- 3 ulas bawang putih
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu kecil air perahan limau (pilihan)
- Minyak panas secukupnya
Cara-cara:
Rebus ayam:
- Kisar bahan kisar dan tumis sekejap.
- Masukkan ayam, serai, lengkuas, dan daun salam.
- Tambah garam, dan air secukupnya. Rebus hingga ayam empuk dan air kering sedikit.
Goreng ayam:
- Setelah ayam empuk, toskan dan goreng dalam minyak panas hingga keemasan.
- Angkat dan ketuk sedikit ayam guna lesung batu (jangan sampai hancur).
Sambal gepuk:
- Tumbuk kasar cili padi dan bawang putih.
- Masukkan garam, gula dan limau jika suka.
- Siram dengan minyak panas, gaul rata.
Hidang:
- Letakkan sambal di atas ayam yang telah diketuk tadi.
- Makan bersama nasi putih, tempe goreng, timun, dan sambal lebih
- Kicap jangan lupa! Kicap mudim paling sedap
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Okay, boleh buat nanti makan2 dekat rumah. Aik menu sama je pun bosan jugak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya. Asyik laa teringin nk buat sendiri. Tak jadi2 lagi nk buat ayam gepuk ni |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saya letak kacang gajus dlm sambal. Ala2 sambal ayam gepuk top global. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tq untuk resepi sambal ayam gebuk..sambal tu mean hidangan..Dan penambah rasa.
pedas,masin, manis secukup rasa.. uihh sedap |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak pernah lagi try badam. Selalu gajus je. Nanti boleh try sebab badam pun berlemak juga
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|