CariDotMy

 Forgot password?
 Register
CARI sedang mencari rakan kongsi yang berkongsi matlamat sama untuk meneroka lebih banyak peluang bersama. Untuk maklumat lanjut: Klik sini
View: 761|Reply: 9

Rendam daging dengan sudu nak cepat lembut hanya mitos

[Copy link]
Post time 9-6-2025 01:51 PM | Show all posts |Read mode





PETALING JAYA – Sempena sambutan Hari Raya Aidiladha semalam, pelbagai petua dikongsikan orang ramai untuk melembutkan daging korban dengan cepat.


Ada juga yang mendakwa bahawa merendam daging bersama sudu logam, terutama jenis ‘stainless steel’, boleh mempercepatkan proses melembutkan daging.


Bagaimanapun, Public Health Malaysia (PHM) dalam satu perkongsian di Facebook memaklumkan kaedah itu tidak mempunyai asas saintifik dan hanya sekadar mitos.


“Tips melembutkan daging yang tidak berkesan dan sekadar mitos adalah rendam dengan sudu, rendam dengan biji kurma, peram dengan gula atau madu, masak dengan batu atau syiling,” kongsi PHM.


Menurut portal kesihatan itu, antara kaedah yang sesuai digunakan untuk mempercepatkan proses melembutkan daging korban adalah rendam bersama hirisan nanas.


“Letak daging bersama hirisan nanas selama 15 hingga 30 minit sahaja. Jangan perap terlalu lama boleh menyebabkan daging jadi lembik atau hancur.


“Selain itu peram dengan betik muda, daun betik atau salut dahing bersama lemon atau cuka serta boleh menggunakan kaedah ‘slow cook’,” kata PHM.


Jelas PHM, buah nanas dan betik mengandungi enzim yang membantu memecahkan serat otot daging sekali gus menyebakan perapan bersama dia bahan tersebut menjadikan daging cepat lembut.   


Sumber – KOSMO! ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-6-2025 02:29 PM | Show all posts
biasa rendam dengan hirisan lemon ja. ada orang tuang cuka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2025 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
masuk je pressure cooker settle

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2025 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Pressure cooker dah muuuuraaah laa skg ni..beli jaa laa satu..senang nk masak..campak2 tekan tunggu siap ja. Dulu yaa la xbanyak pilihan..skg ni bersepah brand keluarkan pc dgn harga mampu milik. Zaman aii dulu ada brand noxxa & Philip jaa..mampu beli Philip ja sbb noxxa mahai ; over periuk dia plastic xmacam philip stainlesstail

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2025 08:22 AM | Show all posts
masuk pressure cooker je la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2025 10:32 AM | Show all posts
Bila masuk pressure cooker kat kg lah sbb rumah x ada pressure cooker then mereka masak daging goreng kunyit mcm dah lembik sgt pulak. Rasa juicy tu dah kurang walaupun bahan masakan tu mantap huuh...
Mcm x enjoy nak makan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-6-2025 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 10-6-2025 10:32 AM
Bila masuk pressure cooker kat kg lah sbb rumah x ada pressure cooker then mereka masak daging goren ...

Biasa nk masak daging goreng kunyit @ daging belengas tu mmg xperlu pun masuk pc sbb daging akan lembut sendiri masa kita keringkan air daging dlm kuali tuu.. kalau masak sup mmg terbaik laa pc.. 20minit jaa dah lembut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2025 01:38 PM | Show all posts
orkid_amani replied at 10-6-2025 11:31 AM
Biasa nk masak daging goreng kunyit @ daging belengas tu mmg xperlu pun masuk pc sbb daging akan l ...

Hu hu kita bukan tuan rumah...tulah pelik kenapalah masuk pressure cooker. Keputusan kakak ipar kot gitulah. Kalau tengok kejadian masa masak goreng kunyit tu keadaan daging bukan dah lembik tapi tekstur dia dah berderai hmmm...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2025 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 13-6-2025 01:38 PM
Hu hu kita bukan tuan rumah...tulah pelik kenapalah masuk pressure cooker. Keputusan kakak ipar ko ...

Biasa yg masuk pressure cooker ni utk lembutkan daging utk masak sup,rendang,buat dendeng..xpenah laa lg nk goreng daging kena lembutkan dulu guna pressure cooker kalau nk cepat pun biasa guna kpt 20 minit tu ja.manual adjust.. condition daging masih ok..xdak laa lembut sgt.. salah tekan mode kot tuu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2025 10:19 PM | Show all posts
kite biasa rendam dgn soda bikarbonat. tp takde la lembut sgt dggnya... unless klu beli daging batang pinang mmg confirm lembut takyah rendam mcm2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2025 06:03 PM GMT+8 , Processed in 0.046195 second(s), 22 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list