Hari ni saya nak share satu resepi senang tapi confirm padu. Tak payah pening kepala nak blend dan kupas bawang dan lain lain, cukup guna paket Maggi je, dah jadi ayam goreng berempah yang garing di luar, juicy di dalam 
Gabung pulak dengan nasi lemak santan wangi + sambal pedas manis + bilis rangup… fuhh memang makan sampai licin pinggan! Resepi ni sesuai sangat kalau nak masak hujung minggu atau jamu family/kawan.


Bahan-bahan: 4 ketul ayam (peha/dada/drumstick) 1 paket rempah Maggi (contoh: Maggi Kari atau Maggi Ayam Goreng Berempah) 2 sudu besar tepung beras (bagi extra rangup) 1 sudu besar tepung gandum / tepung jagung 1 biji telur Garam & serbuk kunyit sikit (optional) Minyak untuk menggoreng
Cara: Perap ayam dengan rempah Maggi, telur, tepung beras + gandum / jagung. Kalau suka pedas, boleh tambah serbuk cili sikit. Kalau boleh ayam tu kelar kelar bagi rempah senang serap. Biarkan perap 30 minit – 1 jam (lagi lama lagi sedap). Panaskan minyak banyak, goreng ayam sampai garing luar, juicy dalam. Hidangkan bersama nasi lemak (santan + daun pandan), sambal, timun, kacang & bilis.
 Tips: kalau nak lebih kick, boleh tambah hirisan daun kari sekali masa goreng ayam tu. Bau dia memang naik!
|