Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
47884
View
94
Reply

Ade tak skin care korang pakai? Better stop yer sebelum muka rosak

[Copy link]

Author: norrah_joe       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-6-2013 05:22 PM | Show all posts |Read mode
PRODUK KOSMETIK YANG DIBATALKAN NOTIFIKASI ATAS ISU CAMPURPALSU
Orang Awam dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan larangan, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.
Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.
Tahun 2013

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Cellnex Anti-Sensitive Essence TreatmentNOT120905219K Betamethasone
2Natural 99 Night CreamNOT120300526K Mercury  
3Natural 99 Day CreamNOT120300524K
Mercury  
4SF Beauty Night Cream (Facial)NOT120602462K Mercury  
5SF Beauty Day Cream (Facial)NOT120602461K Mercury  
6Acrena Pure Herbal Papaya SoapNOT100802337KTretinoin
7White ComplexNOT100801451KTretinoin
8SS Pearl CreamNOT110602263KMercury   
9SS Vita C Night RepairNOT110602264KMercury   

Tahun 2012

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Daily Protecting Cream - Joie et BeauteNOT100778850K /
NOT100602230K
Mercury
2La Bliss Skin Brightening CreamNOT100200697KTretinoin
3Sans Dynamic Intensive Light CreamNOT100400422KMercury
4Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion NOT100403485KMercury
5Bio-Clear Intensive Renewal ComplexNOT120503338KTretinoin
6MS Wellmood Enhancing CreamNOT100602405KTretinoin
7Renewing CreamNOT100101066KTretinoin
8E Beaute Total Revitalizer Night CreamNOT100601840KMercury
9MS Wellmood Lightening ComplexNOT100601840K
Mercury
10MULTI CREAMNOT100764415KTretinoin
11DQISTEE NIGHT CREAMNOT100802185KMercury
12DQISTEE BEAUTY DAY CREAMNOT100802184KMercury

Tahun 2011

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Sensual Whitening CreamNOT100751321KMercury
2Derma-Rx Arbutin-R CreamNOT090601556KTretinoin & Hydroquinone
3DS.1 BLEMISH CONTROL CREAMNOT091201931KAzelaic Acid
4EZEE SUNBLOCK CREAMNOT100601213KMercury
5MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUENOT090700043KLead

Tahun 2010

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1NV Toner Treatment No 1NOT05010130KEHydroquinone & Tretinoin
2NV Toner Treatment No 2NOT05010129KEHydroquinone & Tretinoin
3Zara Rejuvenation CreamNOT04081873KEHydroquinone
4Beauty Line Beautitude Multi-Purpose CreamNOT081201209KTretinoin
5Pigmentation Recovery ComplexNOT081200745KTretinoin
6De Putih Night CreamNOT05100878KETretinoin
7BML HB LOTIONNOT090701336KTretinoin & Hydroquinone
8Krim Malam ShanaNOT090600820KTretinoin & Hydroquinone
9Natasya Gold Krim HerbaNOT091100971KTretinoin & Hydroquinone
10Biotox Whitening Hydro CreamNOT007061310KDexamethasone
11Yoko Whitening CreamNOT080100330KTretinoin
12Sue Beauty Night Treatment CreamNOT080600138KTretinoin

Tahun 2009

BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Felisa Gentle Peeling SolutionNOT07080210KETretinoin
2Krim Malam Rahsia RimbaNOT080801112KHydroquinone
3Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KEHydroquinone
4~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KEHydroquinone
5Magixpress Lightening PlusNOT07121009KEHydroquinone
6A.Vant CreamNOT05022860KETretinoin
7Eriesya Spa Beauty CreamNOT07122412KEHydroquinone
8Natasya Krim HerbaNOT07090337KEHydroquinone & Tretinoin
9Temulawak Whitening Pearl Cream PapayaNOT03090150KETretinoin
10Ratna Sari Whitening Night CreamNOT080700826KTretinoin
11ATIKA BEAUTY Renewal Night CreamNOT04082451KEHydroquinone
12Chantique - Whitening Night CreamNOT04121404KETretinoin

Tahun 2008
BilNama produkNo. notifikasi (NOT)Bahan kimia yang dikesan
1Khazanah White Pembersih
Wajah
NOT05040954KEHydroquinone
2Gloskin Krim Malam & SiangNOT05082557KEHydroquinone
3Reena's Astringen LanjutanNOT05010659KEHydroquinone
4Skin Desires Deep Whitening
Cleansing Milk
NOT07020213KEHydroquinone
5EETYE Whitening CreamNOT06080859KEHydroquinone
6O'Lynn Skin Lightening CreamNOT06110164KETretinoin
Senarai ini dikemaskini pada April 2013
- See more at: http://portal.bpfk.gov.my/index. ... thash.UWuMjcqC.dpuf


SUMBER: http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm?&menuid=118&parentid=116

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 06:22 PM | Show all posts
sis, 2013 tu latest untill this month ke??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2013 09:21 PM | Show all posts
pelangisenja posted on 20-6-2013 06:22 PM
sis, 2013 tu latest untill this month ke??

April 2013
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 03:52 AM | Show all posts
tq sis for the info..

penah guna natural 99 krim warna kuning (tak tau krim siang or mlm) n sabunnya sekali..patut la muka makin sensitip skrg..pakai around 2009/2010 cmtu coz tukang urut sy yg syorkan. masa tu muka sunburn teruk coz masa zaman sekolah byk berjemur n kene matahari ( berjalan tgh2 panas nk tunggu bas + berkawad pg petang). tukang urut tu kesian tgk muka sy..tu yg syorkan mende ni.. mmg menjadi la.. putih berseri+gebu gitu (pakai seminggu dh nmpak kesan coz kulit mengelupas kaw2 nyer).. pakai dlm 2 3 bulan jgk la.. then stop sbb dh dpt hasil yg memuaskan hati (badan n muka tona dh sekata) + payah nk dpt stok sbb umah tukang urut tu jauh, malas nk pegi..

tapi yg sedih skrg, muka jadi sensitif.. tup2 tgk sini, ada merkuri bagai.. patut laaaa


p/s: tq mod kaka tab

Last edited by SaraNina on 22-6-2013 03:44 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 08:35 AM | Show all posts
takde pun tia amelia...kecoh org kata tia amelia bahaya...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 08:42 AM | Show all posts
tia amelia ok, tp kalo pakai jgn stop even untuk beberapa hari. macam sweetemp pakai TA, ramai yg puji kulit putih gebulah itulah inilah ... tp balik kampung lupa bawak TA, stop beberapa hari n then terus naik jerawat besar2 nonstop n xboleh nak cuba produk apa pon.
n now, i'm using sf beauty. the result ok n look naturally fair. ala... xboleh guna lak dah. nak guna apalagi lah sekarang ni?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 09:04 AM | Show all posts
Nouvelle Visage produk arwah Sosilawati tu pun tak elok kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 09:06 AM | Show all posts
sebenarnye byk...tp kita sendiri menafikan kewujudan bahan bahaya tu...dek kerana terlalu teruja ngan testimoni...dan seller pun dok kata semulajadi dari tumbuhan, x bahaya bla bla bla....termasuklah suree sendiri...ada gaj pernah pkai produk seperti di atas...dalam hati mmg tau bahaya...tapi still nk pakai...efeknyer kulit ku nipis..nmpak aurat...eh slh urat2....he3...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 09:22 AM | Show all posts
sweetemp posted on 21-6-2013 08:42 AM
tia amelia ok, tp kalo pakai jgn stop even untuk beberapa hari. macam sweetemp pakai TA, ramai yg pu ...

parah ni kalau tak boleh stop even a few days..

dh try detox dulu before try another product? try la dlm seminggu or lg elok sebulan.. then baru pakai produk lain

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 09:26 AM | Show all posts
suree_aa posted on 21-6-2013 09:06 AM
sebenarnye byk...tp kita sendiri menafikan kewujudan bahan bahaya tu...dek kerana terlalu teruja nga ...

nmpk aurat??? bahaya2..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 02:23 PM | Show all posts
SaraNina posted on 21-6-2013 09:26 AM
nmpk aurat??? bahaya2..

HOK ALOH....AURAT LA KEKDAHNYA...
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 02:27 PM | Show all posts
intanku posted on 21-6-2013 02:23 PM
HOK ALOH....AURAT LA KEKDAHNYA...

khennn
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 03:58 PM | Show all posts
baru sembang gan adik kat fb dia kata fasha sandha guna tabita dah lama...jual kat saloon dia lagi rm700 1 set..tu yg adik aku terikut2 tu....kat forum nie dah bincang dulu tabita tak elok kan...tp fs pakai ok jer muka dia sekarang nie pon nampak ok jer...ke mcm mn nie
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:11 PM | Show all posts
nsb produk yg sy guna x ada di ats.
sekarang ni dh pki berasaskan herba..nour ain.

x ada lg muka mengelupas2..merah2 mcm udang kene bakar
nk mkn pns2 time lunch pun segan sbb merah menyala muka

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:13 PM | Show all posts
poyohabis posted on 21-6-2013 03:58 PM
baru sembang gan adik kat fb dia kata fasha sandha guna tabita dah lama...jual kat saloon dia lagi r ...

batul ke dia pakai? enth2 dia jual je tp x pakai
kita pn x tau
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 04:24 PM | Show all posts
tak tau ler tp adik sy yg pakai dia kt fs pakai tu yg dia jual kat kwn2 artis dia tp arga mahal nak mampos ler rm700 dia jual kat salon dia...org lain kat sini jual rm300 lebih pon ada rasanye
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2013 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
saya serik dah guna produk2 macam TA, de putih natasya dll. baik pakai produk safi. murah dan berkesan juga walaupun lambat tak apa.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 01:06 AM | Show all posts
naq_j posted on 21-6-2013 11:47 PM
saya serik dah guna produk2 macam TA, de putih natasya dll. baik pakai produk safi. murah dan berkes ...

betul tu. sekarang saya guna produk safi or shurah je. yang mmg ada jual kat kedai2.
taknak la pkai mcm2 produk kecantikan bagai. krim malam ke krim siang ke. hape2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 03:42 AM | Show all posts
poyohabis posted on 21-6-2013 03:58 PM
baru sembang gan adik kat fb dia kata fasha sandha guna tabita dah lama...jual kat saloon dia lagi r ...

aku ada penah baca sorg forumer kat sini or fren kat fb ada tepek keratan paper yg mengatakan tabita bahaya coz ada bahan terlarang (mcm merkuri, paraben n so on..). utk more confirmation, ce ko gugel2..

btw, mahal gler pasha letak rege. kaw2 nyer coz dia glemer.. nasib la sape yg beli ngn dia.. org lain jual rm300++ je kot 1 set..

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 04:03 AM | Show all posts
crunchez posted on 22-6-2013 01:06 AM
betul tu. sekarang saya guna produk safi or shurah je. yang mmg ada jual kat kedai2.
taknak la p ...

sy pn setuju.. skrg nk pakai yg jual kat kedai2 je..(yg sesuai dgn masalah/condition kulit sy). skrg dh byk keluar produk yg bagus2 + dh byk pulihkan skin problem forumer dkt sini..mcm cetaphil, eucerin, cosmoderm, clinelle, nutox n so on... ada yg mahal, ada yg murah.. pilih yg sesuai n ikut kemampuan.. tapi kalau mahal, muka jadi elok n cantik, berbaloi jgk kn..

btw, sy skrg pakai sabun susu beras je..nanti nk try sabun susu kambing lak.. (omg..baru perasan sy lebih suka dgn produk susu2 bagai ni. hehe). dh beli cosmoderm set tea tree.. tapi hold dlu, coz nk habiskan yg skrg n nk try sabun susu kambing lak.. skrg sy bykkn rawatan pakai bahan2 semulajadi mcm pakai mask putih telur 2x seminggu, tenyeh limau nipis (yg ni baru try smlm sbb tergoda dgn thread pasal limau nipis tu..hehe), pakai bedak sejuk setiap masa kalau tak pakai apa2 (bedak happy skin solution..yg ni boleh buat foundation. tak bertepek2 n berkerak mcm bedak sejuk biasa), mlm2 pakai bedak sejuk kulit rambai/bedak sejuk biasa yg dlm bekas brand flower tu.. nanti nk try masker tomato, beras, timun, madu..

lebih percayakan bahan2 semulajadi sbb bebas dr chemical n takde side effect..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 12:03 PM | Show all posts
SaraNina posted on 22-6-2013 04:03 AM
sy pn setuju.. skrg nk pakai yg jual kat kedai2 je..(yg sesuai dgn masalah/condition kulit sy). sk ...

bedak happy foundation tu ok x ko pakai?
dia ada bau wangi tak?aku macam nk try...
putih melepak sgt tak kalu pakai?
sori byk lak soalan aku
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 12:24 PM | Show all posts
unagilagi posted on 22-6-2013 12:03 PM
bedak happy foundation tu ok x ko pakai?
dia ada bau wangi tak?aku macam nk try...
putih melepak ...

stakat ni aku pakai ok.. rasa best.. aku baru pakai seminggu. dulu tak berani pakai buat bedak sejuk sbb kat situ ckp buat "foundation". ni pn berani try wat bedak sejuk slps gugel2 review ada yg pakai buat bedak sejuk..
mula2 pakai mmg tak menahan baunya..wangi ya amat. bau klasik2 gitu(bau mcm minyak wangi nenek aku..ntah2 nenek aku pn pakai bedak happy ni..hehe).
bedak ni tak putih pn.. coklat je..muka jd gelap sikit bila pakai. kalau nk buat foundation elok sgt la. mmg kat situ tulis "foundation" pn.. pastu ko tepek2 la compact powder cm biasa.. kalau nk buat foundation pakai sikit2 je n ratakan.. aku pakai kat umah buat bedak sejuk..pakai byk2 n comot2..

no hal lah byk soalan. selagi aku blh jwb aku jawab je..hehe
Last edited by SaraNina on 22-6-2013 12:25 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ada kawan saya pakai tabitha ni.....harga beli rm300 ++ gitu. kulit nampak cantik pinkish. tapi dia tak boleh berjemur di bawah cahaya matahari. dia kata kulit rasa pedih.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 02:51 PM | Show all posts
SaraNina posted on 22-6-2013 12:24 PM
stakat ni aku pakai ok.. rasa best.. aku baru pakai seminggu. dulu tak berani pakai buat bedak sej ...

tu la pasal..nenek sedara aku tepek bedak happy ni kat muka dia...

aku tgk putih jek muka dia..sbb dia mmg putih lepak pun...
muka dia takde masalah pun..katanya dari muda dia pakai...

ko rasa bedak ni boleh kasi hilang parut2 muka tak?
aku nyampah tul parut2 ni...

semua pun aku nak letak..tanaka pun nak jugak..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2013 03:18 PM | Show all posts
unagilagi posted on 22-6-2013 02:51 PM
tu la pasal..nenek sedara aku tepek bedak happy ni kat muka dia...

aku tgk putih jek muka dia.. ...

hehe biasanya org putih kalau pakai bedak ni jd coklat warnanya.. kalau org yg hitam manis, maybe jadi putih sikit..
tapi apa2 pun kalau putih2 sikit tu biasa la..compact powder yg natural pn putih jgk sikit2 tapi tak nmpk sgt la kn..hehe

aku tak sure la blh tanggal parut ke tak.. kalau blh tanggal tu, 1 bonus la utk aku. aku pn ada masalah parut jerawat jgk..
actually aku pakai bedak ni pun sbb nk control minyak kat muka ni..too oily..+ nk jaga skin dr ada apa2 masalah..
masa beli dulu, aku ingat ni bedak sejuk la.. tu yg main sambar je tanpa baca botol tu. bila sampai umah, duk telek2 botol.. terbaca la "happy skin solution". kat situ ckp pakai buat foundation.. mula2 mmg tak jadi guna n simpan dlm almari.. dh la beli 6 botol (1 pack ada 6 botol). bila pikir2 syg lak tak guna.. tu yg gigih search pasal bedak ni.. ada a few blogs ckp buleh buat bedak sejuk.. terus teruja nk pakai. Alhamdulillah, tak la membazir beli  sampai 6 botol walaupun sebotol ni pun rasa lambat je nk habis..hehe

jom la try..kot2 blh hilangkan parut..kan happy "skin solution"..maybe blh bagi solution utk problem parut kita..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104093s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list