Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
6842
View
48
Reply

Pantang larang & ilmu org dulu2

[Copy link]

Author: msrosse       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-7-2013 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Edited by msrosse at 2-3-2020 02:53 PM

- EDITED -

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 9-7-2013 04:42 PM | Show all posts
ada certain ppl mmg tak boleh melawat jenazah atau ke kubur..
i dont think ni pasal ilmu ke apa..
ada my family mbr pun jenis mcm ni..
sbb utamanya mereka ini lemah semangat..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2013 04:59 PM | Show all posts
mula2 pk mender yg sama gak .. oo maybe dia lemah semangat .. takut itu takut ini ... tp bila kejadian berulang sy pun dah jd 50/50 camtu ... arwah abah rosse meninggal dia tak tgk, adik dia meniggal pun sama, ayah dia sendiri pun dia tak tgk & last abg ipar rosse ... cam sesuatu lah ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 11:18 AM | Show all posts
meme jenis lemah semangat kot..
mak aku pun xleh tengok sbb jenis lemah semangat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 11:40 AM | Show all posts
kalau nak kata takut lemah semangat mmg taklah ... dia bukan jenis org yg camtu ... mmg berani giler2 punyer ... nampak ular sawa kat depan rumah pun selamba ajer dia bunuh ... sy bukan apa sekadar nak tau ... klu mmg ada jenis2 pantang larang yg cenggitu yg berkait dgn ilmu salah ... sy nak cuba nasihat ... tu jerr
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 11:45 AM | Show all posts
Lemah semangat kot.

Ular lain, jenazah lain. I pun takut juga . Kalau I pergi menziarahi and tenguk jenazah- sah-sah 1-2 minggu takleh tidur malam sbb asyik terbayang aje. Ada orang  takut kena badi mayat.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 11:51 AM | Show all posts
aku x tau pon ada gak yg lemah semangat tgk mayat...
tp knp ye...mayat sah2 dlm keadaan dh bersih segala kan..
ye la memasing pya badan kan...
TT ko anggap je la dorang pon lemah semangat...jgn pikir yg buruk2...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 11:51 AM | Show all posts
i assume your family member tu pompuan...pompuan bukan x digalakkan pegi kubur ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 11:53 AM | Show all posts
maybe dia tak ada kekuatan untuk melihat jenazah...

macm ogata..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 12:00 PM | Show all posts
craduza posted on 10-7-2013 11:51 AM
i assume your family member tu pompuan...pompuan bukan x digalakkan pegi kubur ke?

mmg pompuan pun ...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 12:02 PM | Show all posts
uda posted on 10-7-2013 11:45 AM
Lemah semangat kot.

Ular lain, jenazah lain. I pun takut juga . Kalau I pergi menziarahi and ten ...

maybe dia takut kena badi mayat .. cuba pk positif kan ...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 12:03 PM | Show all posts
fifie_olin posted on 10-7-2013 11:51 AM
aku x tau pon ada gak yg lemah semangat tgk mayat...
tp knp ye...mayat sah2 dlm keadaan dh bersih s ...

tp klu ayah sendiri & sendiri meninggal pun tak nak tgk cemanalah tak pk yg bukan2 kan ...

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 01:09 PM | Show all posts
mak mertua aku pun mcm ni jgk..dia x pegi kubur... n aku yakin dia x amal kan apa2..just x nak pegi... even mak n bapak dia mmeninggal pun dia x pegi... so, fikir positif..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
perempuan tak digalakkan ke kubur kan? I tau benda ni pun sbb masa arwah mak i meninggal..mak cik i ckp x ikut pun xpe..kita pergi petang lepas dah selesai pengembumian..i tanya knp berdosa ke?mak cik i ckp takut mengganggu tugas org lelaki..tapi i pergi gak..sapa xnak tgk arwah mak sendiri sebelum masuk ke liang lahad..kan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 02:01 PM | Show all posts
Tak sanggup datang melawat sebab nanti tak dapat tahan sedih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 04:02 PM | Show all posts
belacan_gurl posted on 10-7-2013 01:54 PM
perempuan tak digalakkan ke kubur kan? I tau benda ni pun sbb masa arwah mak i meninggal..mak cik i  ...

a'ah mmg tak digalakkan ... tp klu nak tgk drp jauh blehlah ....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 04:03 PM | Show all posts
sasukekun89 posted on 10-7-2013 02:01 PM
Tak sanggup datang melawat sebab nanti tak dapat tahan sedih...

tak der maknanyer nak bersedih sasukekun sbb dia menyampah gilerr dgn arwah ... sampai ke akhir hayat dia tak nak tgk ...

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
dia tak tengok mayat ke atau dia tak pergi kubur?....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2013 04:42 PM | Show all posts
jazaa posted on 10-7-2013 04:34 PM
dia tak tengok mayat ke atau dia tak pergi kubur?....

dua2 ... dia hanya akan muncul bila semuanya dah selesai ... kiranya bila jenazah dah selamat dikebumikan ... dia buat camtu pd semua org ...

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2013 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mungkin dia ada ambik azimat/ilmu  yg pantangnya tak blh tengok mayat....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list