Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8513
View
0
Reply

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

[Copy link]

Author: suhailinc       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-4-2015 11:36 PM | Show all posts |Read mode
Edited by suhailinc at 8-4-2015 08:13 PM

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27
Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 akan berlangsung pada 15 April 2015 ini mengikut jadual peperiksaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Calon boleh buat semakan segera di sini >> http://e-semakan.spa.gov.my/jadual/

Contoh soalan dan nota rujukan akan dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya dalam masa terdekat ini secara terhad untuk membantu calon exam. Untuk pengetahuan calon, contoh soalan yang pihak Tim Infokerjaya sediakan bukanlah soalan sebenar ataupun ramalan tetapi ia adalah contoh soalan sahaja. Tim Infokerjaya adalah sebuah Tim yang komited sejak tahun 2009 lagi yang telah membantu lebih dari 65,000 Graduan lepasan Universiti untuk lulus dalam exam kerja kerajaan berpandukan kajian-kajian soalan yang mereka kaji berdasarkan isu-isu semasa, sosial, ekonomi, budaya masyarakat dan banyak lagi.  


Untuk mendapatkan RUJUKAN PANTAS CONTOH SOALAN  PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN GRED S27 ini, calon hanya perlu mendaftar di dalam senarai menunggu kami di bawah ini:

>>DAFTAR DALAM SENARAI MENUNGGU EGERA NOTA EXAM PANTAS PEGAWAI PENERANGAN S27 DAN ANDA AKAN DIMAKLUMKAN DENGAN PANTAS APABILA DIBUKA NANTI <<Format Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27


Format Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini mengandungi tiga bahagian yang berasingan. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang terbaik di dalam semua bahagian jawapan. Calon-calon dinasihatkan untuk tidak hanya tertumpu kepada satu bahagian sahaja. Peperiksaan ini terbahagi kepada tiga seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C.


Format Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Seksyen A - Pengetahuan Am
Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen C - Ujian Psikometrik


CONTOH SOALAN SEKSYEN A - Pengetahuan Am

Bahagian A biasanya lebih menjurus kepada pengetahuan am calon. Ianya lebih berkait dengan soalan yang berbentuk pengetahuan global. Contoh soalan yang akan diberikan adalah seperti berikut :


1. Negara apakah yang menganjurkan Bola Sepak Piala Dunia 2014 pada kali ini

A C England

B C Brazil

C C Sepanyol

D C Perancis


2. Di Malaysia, apakah contoh organisasi yang paling besar dan banyak mengendalikan Pengurusan Sumber Manusia?


A-Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

B-Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia

C-Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

D-Kementerian Sumber Manusia


3.       Rekod merujuk kepada

I.       Bahandalam bentuk bertulis atau bentuk lain yang menyatakan fakta atau peristiwaatau selainnya merakamkan maklumat.
II.      Termasuklah kertas, dokumen, daftar,bahan bercetak, buku dan peta.
III.    Pelan, lukisan, gambar foto, mikrofilem, filem sinematograf dan rakaman bunyi.
IV.    Rekod yang dihasilkan secara elektroniktanpa mengira bentuk atau ciri-ciri fizikal atau apa-apa salinannya.


A.      I dan II
B.      I, II dan III
C.      II, III dan IV
D.      I, II, III dan I

4. Mengapakah rekod perlu diwujudkan?

A. Sebagai bahan bukti kepada sesuatu perkara yang berlaku sama adaperistiwa, arahan, keputusan, nasihat atau cadangan yang dibuat semasa melaksnakansesuatu tugas rasmi.
B. Untuk menyediakan maklumat dan rekod yang tepat dan memastikan rekoddisediakan pada individu yang tepat.
C. Memastikan rekod disediakan pada waktu dan tempat yang sesuai sertatepat  dan rekod diurus sebaik mungkindan mengurangkan bebanan kos.
D. Memastikan rekod yang tepat digunakan untuk proses memutuskankeputusan

5. Di antara fungsi Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah


I. Memberi perkhidmatan profesional dan berkualiti dalam melindungi negara dan menjamin persekitaran yang selamat bagi masyarakat.

II. Memastikan pengurusan daftar penduduk di negara ini teratur mengikut Perlembagaan negara

III. Memastikan pengurusan pendaftaran pertubuhan serta persatuan-persatuan teratur mengikut undang-undang berkuat kuasa sedia ada.

IV. Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan dan pengedaran filem.


A. I dan II

B. I, II dan III

C. II, III dan IV

D. I, II, III dan IV


CONTOH SOALAN SEKSYEN B - Daya menyelesaikan masalah

Bahagian B akan menguji calon dengan soalan-soalan yang menguji minda kreatif, logikal, matematikal, menginterpretasi dan lain-lain. Soalan pada bahagian ini melibatkan pengiraan dan cara seseorang calon itu berfikir.Kebiasaannya soalan yang melibatkan pengiraan ini diberikan dalam bentuk jadual bertulis ataupun perkiraan mudah tetapi agak mengelirukan calon. Soalan berbentuk pengiraan merupakan soalan yang biasanya ditanya dalam peperiksaan terutama sekali bagi jawatan seperti ini.CONTOH SOALAN SEKSYEN C - Ujian Psikometrik


1.      Apabila peluang ada, kita tidak perlu lagi berusaha

A.Ya               B. Tidak          C. Tidak Pasti


2.      Saya selalu didenda di zaman persekolahan dahulu

A. Setuju        B. Tidak setuju          C. Tidak Pasti


3.     Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berjaga-jaga

A. Setuju      B.Tidaksetuju C. Tidak Pasti


4.     Idea saya banyak tetapi saya sukar mengeluarkannya

A. Ya              B.Tidak          C. Tidak Pasti


5.     Mengambil risiko terhadap sesuatu tindakan adalah tidak menjadi masalah kepada sayakerana ianya kesukaan saya.


A. Ya             B.Tidak            C. Tidak Pasti


Di atas ini ialah sebahagian contoh soalan sahaja. Banyak lagi soalan yang anda perlu hadapi pada 15 April 2015 ini!


Jika anda tiada Nota Rujukan Pantas, anda mungkin mengalami masalah nak jawab dan "BLUR".


Oleh itu inisiatif Tim InfoKerjaya ialah untuk membantu anda lulus dalam exam nanti. Tim mempunyai pengalaman selama 6 tahun lamanya di dalam membuat contoh soalan dan kajian soalan.


PENTING!

Koleksi soalan dan jawapan serta contoh soalan exam S27 untuk Penolong Pegawai Penerangan akan diterbitkan oleh Tim InfoKerjaya pada 11 April 2015 ini. Di sini ialah gambaran awal yang Tim boleh dedahkan kepada anda yang bertuah menjumpai laman web ini:Panduan Lulus Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Untuk menjawab peperiksaan ini dengan baik, calon disarankan mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan oleh Tim InfoKerjaya yang saya nyatakan di awal perenggan tadi. Panduan ini adalah lengkap dari segi cara menjawab dan jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.


Calon haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya calon akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan. Isi kandungan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 adalah nota tambahan yang lengkap berkaitan dengan jawatan yang bakal disandang ditambah lagi dengan pelbagai koleksi soalan yang berpotensi dapat membantu calon dalam menjawab peperiksaan online dengan mudah.


Semasa calon berada di dalam peperiksaan online nanti, calon sudah semestinya boleh merujuk dari laman web seperti google tetapi calon tidak akan sempat untuk mencari maklumat yang diperlukan. Oleh itu, calon perlu gunakan kebijaksanaan sendiri untuk mendapatkan rujukan pantas dan tersusun iaitu Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 yang ditulis dan dikaji oleh Tim Infokerjaya.Cara Mendapatkan Panduan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27

Calon dinasihatkan untuk menjadi yang terawal kerana panduan ini adalah terhad dan ianya dikawal dan sentiasa diselia oleh Tim Infokerjaya untuk menjaga kualiti setiap Panduan dan Contoh Soalan Peperiksaan yang telah dikeluarkan. Oleh sebab itu, calon dinasihatkan untuk melanggan sebagai Waiting List dahulu untuk mendapatkan panduan ini dengan klik pada pautan "daftar" di bawah.

  

PENTING: ANDA CALON PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN GRED S27?


Anda perlukan:

#Bahan Rujukan Pantas!

#Puluhan Contoh Soalan Setiap Seksyen A, B Dan C!

#Tips Lulus Exam PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S27!

#Khidmat Nasihat Daripada Tim InfoKerjaya Secara Berterusan


#BONUS Tambahan GROUP PERBINCANGAN Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 untuk anda yang mendaftar dan mendapatkan NOTA PANTAS ini!

Berikan peluang untuk diri anda dibantu untuk LULUS Peperiksaan Online PENOLONG PEGAWAI PENERANGAN S27 dan Temu Duga dengan PERSEDIAAN Awal!

P.s: Tim Infokerjaya telah membantu lebih 65,000 Graduan untuk Lulus Exam SPA dan berpengalaman sejak 2009 membantu calon peperiksaan kerajaan dan temuduga.

Jika guna email Yahoo, hotmail atau rocketmail, semak Spam Box jika tiada di Inbox dan ELAKKAN guna email pejabat untuk elakkan kesulitan.

PILIH UNTUK LULUS Sekarang! Daftarkan Nama dan Email anda untuk dapatkan lebih maklumat daripada kami di bawah ini:


>>DAFTAR DALAM SENARAI MENUNGGU SEGERA NOTA EXAM PANTAS PEGAWAI PENERANGAN S27 DAN ANDA AKAN DIMAKLUMKAN DENGAN PANTAS APABILA DIBUKA NANTI <<


Atau, daftar di sini:


--->> http://kerjayamalaysia.com/NotaExamPenolongPegawaiPeneranganS27


Anda juga dijemput untuk menyertai mereka yang seramai lebih dari 4270 orang yang telah LIKE FANPAGE Rujukan Peperiksaan SPA di sini

-->> https://www.facebook.com/rujukanpeperiksaanspa untuk mendapatkan kemaskini panduan nanti.
"Orang yang berjaya tidak akan menangguh kejayaan mereka tetapi mereka pantas BERTINDAK membuat keputusan yang betul untuk mendapatkan maklumat secara pantas""Zaman ini siapa yang mempunyai maklumat yang pantas dan BERJAYA MEMPROSES MAKLUMAT ITU! merekalah yang akan menguasai sesuatu empayar"


Anda juga boleh dapatkan Rujukan Penuh Peperiksaan Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 dari sini http://kerjayamalaysia.com/2015/04/contoh-soalan-peperiksaan-online-penolong-pegawai-penerangan-s27/

Selamat Maju Jaya Untuk Anda. Saya doakan yang terbaik untuk anda.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101032s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list