View: 8401|Reply: 24
|
Jom Berseronok Cuba #Shellout Dirumah
[Copy link]
|
|
Oleh : Fyruz Hanna
Nak harap #shellout dirumah memang alamatnya kopaklah duit anda. Jika shellOut dirumah boleh la dinikmati bersama seluruh keluarga dengan bajet yang terkawal.
Siapa gemar mencuba makanan laut, jom cuba resipi yang dikongsi oleh Kakak Faa dalam FBnya:
CREAMY BUTTER PRAWN
-Bersihkan 3 kg udang. Panaskan 1 cwn minyak. Goreng udang separuh masak. Bila merah je terus angkat n tapis.
-Tinggalkan minyak udang td dlm kuali,kalau sikit tambah 2-3 sudu lg minyak. Tambah 1/2 buku butter. Tumis 5 ulas bwg putih hiris,3-5 cili api hiris n segenggam daun kari sampai naik bau.
-masukkan 2 tin susu cair + 1tin air. Tambah 1 paket perencah nasi goreng cina adabi, 1 sudu susu manis, 1 sudu cuka makan. Masukkan udang td n kacau sampai mendidih. Perasakan garam. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu air. Bila dah pekat,tutup api.
CHILLIE CRAB
-Bersihkan 7 ekor ketam besar. Belah 2. Panaskan minyak. Tumis 2 cwn cili blender (blend cili kering + bwg besar + bwg putih smpai halus). Tumis smpai garing. Masukkan 5 biji telur n kacau rata. Masukkan 1 paket perencah nasi goreng kampung adabi n perasakan garam gula n cuka. Masukkan 1cwn air + 1cwn air dikacau dgn 2 sudu tepung jagung. Kacau smpai mendidih. Mssukkan ketam. Kacau smpai ketam masak.
LALA PADPRIK
-Rendam 2 kg lala dengan 5 serai ketuk selama 30minit. Tapis n cuci bersih. Hiris 2 bwg merah + 4 bwg putih n ketuk 3 serai. Panaskan minyak,tumis bwg2 + serai + 4 helai daun limau purut + 1/2 cwn cili blender sampai naik bau. Masukkan 1/2 cwn air + 1 perencah nasi goreng tomyam adabi + cili sos + sos tiram + sos tomato ikut citarasa. Perasa dgn garam n gula. Masukkan lala. Kacau n masak smpai kuah agak kering. Masukkan 1 sudu tepung jagung dibancuh 3 sudu air. Kacau smpai msak.
CRISPY SOTONG CELUP TEPUNG
- siang n bersihkan 2 kg sotong. Hiris sotong. Toskan smpai kering n lap dgn paper towel biar betul2 kering. Gaul dgn 4 biji telur dikacau. Pastu gaul dgn tepung goreng bistari. Panaskan 1kg minyak dlm periuk. Goreng sikit2 api besar smpai garing. Toskan.
PERSIAPAN UNTUK SHELL OUT @ HOME
-selotepkan surat khabar keliling meja. Nak selamat,lapik 2 surat khabar.
-lapik plastik. Kitaorang guna plastik apron. Kan ada jual apron plastik pakai buang. Separuh dibuat pakai masa makan,separuh utk alas meja.
-letak seafood pilihan tgh2 meja. Pastikan seafood ni dah disejukkan sikit sebelum letak,sbb tkut letak masakan panas2 atas plastik kan.
-ajak family pakai apron plastik n baca doa n makan!
-abah cakap mcm sunnah nabi jugak..yg makan dlm dulang tu.
-selamat bershell out! -CARI Infonet. |
|
|
|
|
|
|
|
oiii TT...........hidangan gout!!! |
|
|
|
|
|
|
|
sedappppnyaaaa!!!!!! ohh my.. nak suruh mama buat lah!
i loike seafood so much!!! |
|
|
|
|
|
|
|
cubalah dan rasai pengalamannya
|
|
|
|
|
|
|
|
Ada perisa apa ntah aku makan crab factory. Sauce tu sedap. Makan dua orang rm400. Nasib tak order alaskan crab tah hapa. Mau bill rm700-800. |
|
|
|
|
|
|
|
Kucing pon ada mangkuk makann |
|
|
|
|
|
|
|
bestnya.................... |
|
|
|
|
|
|
|
Oo...skang trend mkn shell out ni ya..
Mkn ats meja xda pinggan.. |
|
|
|
|
|
|
|
klu mkn berpinggan bersudu, kan blh hirup kuah. |
|
|
|
|
|
|
|
seronok makan camni sekali sekala....kalau hari2 makan kalu boleh kena GOUT |
|
|
|
|
|
|
|
Baru bershell out kat umah.nak Mkn kat luar xmampoo..
Lg pun mesti aku kaver2 nak gigit kopakkan jari jemari ketam tu.
So buat sendiri singapore Chilli crab,blackpepper crab,udang buttermilk,
Kepak ayam madu,Kepah halia,ngn braised veggie.
Lagi sedap melantak anak beranak sambil bersila depan TV.kihkih.. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya
tapi xbolehlah..alergi seafood...
rugi
|
|
|
|
|
|
|
|
erkk aku x gemar makan mcm ni...share2 ni buat aku erkk ekrkk cubit2 pakai tangan erkk erkk
|
|
|
|
|
|
|
|
sama la..
tak reti nak jamah pakai tangan food yg dah dijamah org..tak lalu rasa..
mcm jugak makan dalam dulang..
selesa pinggan aku..mangkuk aku..
gitu..
|
|
|
|
|
|
|
|
kalau dgn family rasanya ok jer..
|
|
|
|
|
|
|
| |
|