View: 7309|Reply: 21
|
Tak Tahu Sediakan Fish N Chip? Lihat Resepi Mudah Ini
[Copy link]
|
|
Oleh Adib ZA
(Sumber foto: Carian google)
Minat dengan menu Barat, Fish and Chip? Tahu tak ia bukanlah terlalu susah nak disediakan. Jom cuba resipi yang disediakan ini. Selamat mencuba!
Bahan untuk diperap:
2 ikan dori sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya
Cara perap:
1. Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.
2. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
3. Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan. Ketepikan.
Bahan batter/adunan:
1C air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya
Cara:
1. Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.
3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.
4. Sedia dihidang dengan kentang goreng, coleslaw, lettuce, dan tomato segar. - CARI Infonet
Sumber resipi: Zachoes |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
nyammm nyamm sedapnye...leh cuba ni |
|
|
|
|
|
|
|
My style buat batter ikut british punya resepi...sedap mcm kt kedai fish n chips gak
Tepung gandum
Baking powder
Air soda
Garam
Air
Pastikan adunan jgn pekat atau cair sgt...asal boleh melekat pd ikan...mmg light dan crunchy gitu
|
|
|
|
|
|
|
|
Hmmm macam sedap je....
terbayang pulak fish n chip kat Fremantle Perth.... |
|
|
|
|
|
|
|
Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
Tak paham ayat yg ada garisan nyata tuh... |
|
|
|
|
|
|
|
kat tesco banyak..kat bhgn frozen ikan2..
|
|
|
|
|
|
|
|
cmf_jeangrey replied at 22-2-2016 05:07 AM
My style buat batter ikut british punya resepi...sedap mcm kt kedai fish n chips gak
Tepung gandu ...
Uols ada sukatan x
Sbb ada 2 liquid situ
Soda lebih ke, air lebih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Ni sukatannya...
1 cwn tepung
2 sudu besar baking powder
1/2 cwn fresh milk ( lupa nk mention earlier)
1/2 cwn air (1/4 air + 1/4 soda)
Garam
Masa tuang liquid tu sikit2 sampai jd batter yg likat mcm batter goreng pisang...
Since ai selalu goreng 2 filet, ai buat setengah sukatan je...kalau ada baki batter tu boleh guna utk cendawan celup tepung...atau sosej ke...goreng jgn guna api terlalu kecik atau besar, takut batter hangus atau batter serap byk minyak
|
|
|
|
|
|
|
|
cmf_jeangrey replied at 3-4-2016 02:55 AM
Ni sukatannya...
1 cwn tepung
Mekasih sis... |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau dah buat jgn lupa infm...
|
|
|
|
|
|
|
|
cmf_jeangrey replied at 3-4-2016 02:55 AM
Ni sukatannya...
1 cwn tepung
terima kasih. |
|
|
|
|
|
|
|
maaf nk tanya...air soda ni air apa?
|
|
|
|
|
|
|
|
Mcm sprinkling water atau carbonated drinks..guna lemonade drinks pun ok |
|
|
|
|
|
|
|
time study dulu guna ikan tilapia pon sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
kalo ais krim soda leh x? takut kalo salah nanti lain plak rasa dia
|
|
|
|
|
|
|
|
wajib try. nampak menyelerakan. |
|
|
|
|
|
|
|
Oo aku xpnh lg try this batter..biase just buat celup ngn tepung,telur n breadcrumb je.. mkn ngn tartar sauce.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|