CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1909|Reply: 0

Resepi Turun Temurun, Lepat Pisang Tokma

[Copy link]
Post time 24-2-2016 05:13 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy
Kuih tradisional, sedap dimakan tapi sukar untuk membuatnya. Anak dara hari ini kalau pandai buat kuih tradisonal dengan resepi turun temurun, bolehlah pinang cepat-cepat mereka ya.

Lepat pisang adalah salah satu kuih tradisional Melayu yang sering dijamu oleh mak-mak kita dahulu untuk santapan petang mahupun dihidang kepada tetamu.

Kuih lepat pisang ini masih ada dijual namun tidak banyak dan sesedap dahulu. Kenapa ya?

Penulis sertakan resepi kuih Lepat Pisang yang dikongsikan menerusi laman Sambal Hitam Tokma. Selamat mencuba ya! - CARI Infonet



Bahan-bahan


15 biji pisang saiz sedang
1 cawan tepung gandum
3 susu besar gula
3 susu besar santan
Kelapa putih parut
Garam
Daun pisang

Cara persediaan


1) Lenyek pisang dan tambah gula, tepung dan santan
(Kalau keras tambah santan, kalau cair tambah tepung, manis ikut selera masing-masing)

2) Layur daun pisang. Letak 2 sudu adunan pisang. Letak kelapa yang sudah dicampurkan garam

3) Lipat daun pisang dan kukus dalam 30 minit atau sampai masak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

1-10-2024 08:24 AM GMT+8 , Processed in 0.051337 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list