CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1938|Reply: 0

Sambal Tumis Telur Burung Puyuh, Oh Enaknya!

[Copy link]
Post time 25-2-2016 06:19 PM | Show all posts |Read mode
oleh Adib ZA


(Sumber foto: Seleraputeri)


Telur puyuh memang merupakan satu menu yang jarang dihidangkan namun, sekali sekala dimasak, pasti menjilat jari dibuatnya.


Enak sekali dimasak sambal tumis, rasa pedas-pedas dan masam manis membuatkan masakan ini lebih ummph!


Ditambah dengan rasa lemak pada telur burung puyuh. jom, mencubanya!




BAHAN-BAHAN:
10 biji telur puyuh
1 biji bawang besar | dipotong bulat
1 sudu makan asam jawa | dibancuh dengan air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering | direbus
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu. Angkat dan ketepikan.
2. Kemudian tumis bahan kisar dan kacau sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan telur puyuh, bawang besar yang telah ditumis tadi bersama air asam jawa. Kacau rata.
4. Akhir sekali, perasakan secukupnya. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.- CARI Infonet


Sumber resipi: Rasa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-11-2024 06:34 AM GMT+8 , Processed in 0.305630 second(s), 12 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list