View: 4657|Reply: 10
|
Sup Ayam Pekat Lagi sedap
[Copy link]
|
|
Oleh Fyruz Hanna
10 ketul ayam (dipotong kecil)
4 biji kentang
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar biji lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Secukupnya air
Cara Penyediaan
Tumbuk bawang besar, putih dan lada hitam bersama.
Tumis dan masukkan ayam bersama serbuk rempah kurma. Gaul hingga naik bau, masukkan air. Lebihkan sedikit dari cadangan hidangan.
Masukkan kentang, gula, garam dan lada sulah. Gaul rata dan biar mendidih. Tak perlu tutup periuk, biarkan air berkurang dari asal.
Ketika ayam sudah masak dan kentang sudah empuk, masukkan tomato dan kacau rata. Siap dihidang bersama sambal kicap.
Boleh ditabur bawang goreng jika suka. |
|
|
|
|
|
|
|
baru tau pakai serbuk kurma.. slama nie kalau ada pakai serbuk sup tu je.. leh try nanti. makan ngan kicap pedas, nasi pepanas sedap oooo |
|
|
|
|
|
|
|
ninjago: baru tau pakai serbuk kurma.. slama nie kalau ada pakai serbuk sup tu je.. leh try nanti. makan ngan kicap pedas, nasi pepanas sedap oooo
untuk pekatkan kuah sup..nanti cuba k.. kalau sedap boleh share review.. tq |
|
|
|
|
|
|
|
ok...mlm ni da tau nk masak ape...tq share resepi ni...hihihi |
|
|
|
|
|
|
|
cuba korang try serbuk rempah sup cap mak siti.. memang wangi dan sup sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
share resepi sambal kicap yg sedap pls... |
|
|
|
|
|
|
|
yg ni tak perlu pakai rempah empat sekawan bagai ek |
|
|
|
|
|
|
|
ohh rahsia kasi pekat letak serbuk kurma. |
|
|
|
|
|
|
|
klu masak sup guna sup bunjut tu, kena basuh dlu x sup bunjut tu?? |
|
|
|
|
|
|
| |
|