Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11904
View
117
Reply

Apa pendapat you all (perempuan), kalau housemate bawak hasben kat rumah sewa...

[Copy link]

Author: Minami2013       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2016 10:56 AM | Show all posts |Read mode

Assalamualaikum,

Ada kawan i asyik mengadu pasal housemate die bawak hasben stay kat rumah sewa... Derang tinggal berdua je kat rumah sewa tu. Housemate dia ni pjj la ngan hasben...hasben keje offshore... bile hasben cuti datang stay dok sekali. Kawan i dok komplen je... i pun tak tau nk respon mcm mana... utk pengetahuan, yg kwn i rase tak suke hsemate die bawak hasben tu sbb terpakse la die bertudung dlm rmh...nk masak, nk tgk tv, nk mkn, nk pegi bilik air... dah la dgn cuaca yg panas sekarang ni... kalau tk tutup aurat kang dosa free je kalau hasben hsemate die keluar... duit sewa bayar sama byk walaupun die dok bilik master bedroom, bil letrik n air pun bayar sama byk... ade satu time tu kwn i tertinggal docs penting kat rmh.. so, die nk blk rmh pun susah... kang tetiba kena tangkap basah pulak... hasben stay rumah time wife die keje...

So, soalan i kejam ke i kalau nk suggest kawan i sound je housemate die tu... suruh die pegi menumpang sedara ke.. instead of dok rmh sewa... tk pun cari rmh sewa lain kan...homestay ke...emmmm, normal ke utk masyarakat sekarang yg bawak hasben stay dgn hsemate perempuan yg lain?
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-3-2016 11:01 AM | Show all posts
Bukan sound, berbincang. Kan lebih bertamadun sebegitu. Masa arwah kakak aku kawen dulu pun, aku jadi tak selesa ada lelaki dlm rumah (bukan kisahkan aurat) tapi keselesaan. Adik beradik aku semua perempuan.

So seeloknya bagi tau lah elok2. Memang kena bagitau. Kalau tak bagitau makan hati. Bagitau rasa tak selesa bukan benci atau tak suka. Nanti jadi gaduh pulak. Tak elok bergaduh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 11:06 AM | Show all posts
Intanmahsuri replied at 10-3-2016 11:01 AM
Bukan sound, berbincang. Kan lebih bertamadun sebegitu. Masa arwah kakak aku kawen dulu pun, aku jad ...

Ya betul... i patut nasihatkan utk ajak berbincang

Kannnn, even ipar duai pun tak selesa... apatah lagi la orang yang tak de pertalian saudara...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 11:23 AM | Show all posts
I dah berkahwin (PJJ) dan mwnyewa bilik jugak... tapi husband I x pernah jejak masuk dalam rumah sewa tu. Kalau hantar barang pon sampai tangga je.. sebab apa? Malu & untuk elak fitnah masyarakat. I bet Housemate kawan u tu spesisi x tahu malu & Ignorant... camna la dia boleh bawak laki dia balik ke rumah yg ade perempuan ajnabi yg lain. Jgn cakap pasal duit, sbb husband tu kerja offshore ... boleh je lepak budjet hotel.

Kalau kawan u tu penyewa asal, boleh bincang suruh perempuan tu keluar atas alasan x selesa. Xpon pindah keluar & biarkan lakibini tu duduk sendiri. Tetibe teringat kat post viralpasal bangga kawen awal & menumpang kat bilik sewa bujang husband.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 11:33 AM | Show all posts
cakap dengan housemate dan check balik agreement masa sama-sama setuju untuk sewa bersama..
ada tak clause kata no man allowed bla bla bla..
kalau ada, then kawan awak tu dah langgar perjanjian dan awak berhak untuk tak membenarkan dia bawa masuk lelaki walaupun hubungan suami ke dalam rumah..
kalau tak ada clause tu, awak kena la berbincang dan cuba terangkan yang awak tak selesa kerana terpaksa jaga aurat 24/7 kerana hubungan bukan mahram..
kalau tak dapat kata sepakat, salah seorang kena pindah..
kalau agreement atas nama awak, minta dia je yang pindah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 11:38 AM | Show all posts
suami dia kalo bercuti dari offshore dok kat umah korang tu lama ke?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 11:43 AM | Show all posts
ahhh..tidak selesa sama sekali kalau ada lelaki lain dlm umah bujang walaupun hasben pd penyewa lain..bawak berbincang jek...mana tau kata sepakat membawa berkat..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 12:02 PM | Show all posts
bincang la kalau laki dia balik suruhla duduk hotel ke apa .
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 12:17 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 10-3-2016 11:38 AM
suami dia kalo bercuti dari offshore dok kat umah korang tu lama ke?

biasanya org keje offshore ni.. of cos paling2 cuti nya sebulan.. atau tunggu trip lain mau gak 2 3 bulan..
my advise-

option 1:
kawan TT  carik rumah lain. dlm erti kata lain, keluar dari rumah tu.

option 2:
atau bincang dgn dia suruh pi carik rumah lain je. aku selesa ngko pun selesa.


tapi aku paham perasaan kawan TT tu.. ditelah mati emak diluah mati bapak.

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols yg duduk umah family pon xselesa kalo abg ipar balik..mmg kna bertudung 24/7..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 12:54 PM | Show all posts
bincang la dulu cara baik.. kalau dia takleh terima, mintak kawan tu cari rumah lain. bior housemate dia tanggung la bayar rumah sorang2.

korang yg menyewa ni patut awal2 dah setuju/ bincang tiada lelaki dibenarkan masuk hatta ahli keluarga sendiri tanpa sebab yg munasabah.

prinsip nya sebagai rumah bujang wanita Islam (i assume), konsep no man allowed is common.

sebelum housemate kawan tu bawak laki nye masuk rumah, ada dia mintak izin kawan ke?

kalau takde--- itu kurang ajar dan tak hormat orang nama nya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 01:33 PM | Show all posts
masa aku study dulu, housemate aku ada gak bawak laki dia dok umah
tapi kejap je la, plg lama pun seminggu
masa dia nak bawak tu, dia ada mintak izin ngan aku
aku pun ok kan je la, sbb faham gak la
tapi dia pun faham gak la keadaannya
sbb waktu kelas tak sama
kalo aku balik awal, aku gitau dia
nanti dia suh husben dia kuar la lepak memane

ada gak aku cite kat membe baik aku (membe aku lelaki)
satu je soklan dia tanya
"memalam takde dengar bunyi katil bunyik ke?"
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
azimodin replied at 10-3-2016 11:23 AM
I dah berkahwin (PJJ) dan mwnyewa bilik jugak... tapi husband I x pernah jejak masuk dalam rumah sew ...

Haha. Teringt gk pos viral tu. duk sekali umh yg suami dia sewa masa bujang..ckp kawan2 suami memahami sbb last2 diorg kuar dr umh tu..cmne la kawan2 tu x kuar klau dh dia ppuan sorg duk bertapa dlm umh sewa skali dgn laki2 lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 04:26 PM | Show all posts
azimodin replied at 10-3-2016 11:23 AM
I dah berkahwin (PJJ) dan mwnyewa bilik jugak... tapi husband I x pernah jejak masuk dalam rumah sew ...

Ha... tu lah... i ni mase study je ade rase hsemate2 ni... dah keje dok ngan parents pas tu menyewa sendiri... tu yg tak tau nk kasi opinion macam mane... mase dgr die cite tu i faham lah situasi die yg tak selesa tu... lebih2 lagi sbb bertudung kan... mmg la tak selesa...
Tu yg i nak tanye forumer2 kat sini... i ingat mmg biase la situasi org sekarang bawak hasben dtg rmh sewa... sbb boleh pulak selamba je die surprise kan kawan i tu mase first time hasben die stay rmh sewa tu... ie hasben dah ade dlm rmh baru inform... masa i dgr tu pun i rase nak marah on behalf of my friend. Tak respect kan...


Ok, thanks for your opinion... nanti i bagitau kawan i tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 04:30 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 10-3-2016 11:33 AM
cakap dengan housemate dan check balik agreement masa sama-sama setuju untuk sewa bersama..
ada tak ...

Ooooo... rental agreement ye... betul jugak tu... yg tu tak soal selidik lagi ngan kawan i ...

Thank you
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja offshore banyak duit pun nak saving.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 04:35 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 10-3-2016 11:38 AM
suami dia kalo bercuti dari offshore dok kat umah korang tu lama ke?

Bukan rmh i... rumah kawan i... emmmm, ade kadang2 sampai seminggu... ade 3,4 hari... minimum 3 hari... maximum seminggu setakat ni... tak ke berapi kawan i tu dok rmh pun kena pakai tudung... I yg tukang dgr luahan hati die ni pun tak tau nk respon mcm mane...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 04:38 PM | Show all posts
mea replied at 10-3-2016 11:43 AM
ahhh..tidak selesa sama sekali kalau ada lelaki lain dlm umah bujang walaupun hasben pd penyewa lain ...

Kan... kesian kawan i tu... patut faham2 sendiri lah... tak sesuai bawak hasben, adik lelaki, abang dan seangkatan dgn nye kat rumah sewa perempuan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2016 04:40 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 10-3-2016 12:02 PM
bincang la kalau laki dia balik suruhla duduk hotel ke apa .

Betul tu... i cadangkan option hsemate die dok hotel je... duit byk kan keje offshore...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2016 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 10-3-2016 04:38 PM
Kan... kesian kawan i tu... patut faham2 sendiri lah... tak sesuai bawak hasben, adik lelaki, aban ...

Anggp je la kawan tu jenis kena bagi fakta baru faham..xpun dia anggp selagi kawan ko tu x bunyik,xde mslh wujud
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list