CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5059|Reply: 2

Kerutuk- Masakan Asli Kelantan Yang Menyelerakan!

[Copy link]
Post time 29-4-2016 04:29 PM | Show all posts |Read mode


Oleh : TS LOO








Kerutuk adalah antara masakan istimewa di Kelantan. Kebiasaannya, isi ayam, itik serati atau daging menjadi pilihan untuk hidangan ini. Namun, untuk kelainan apa kata cuba kerutuk salmon yang pastinya menambah selera anda.




BAHAN-BAHAN:


½ ekor ikan salmon
½ biji lemon-perah
Garam
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
Gula dan garam
Minyak






KUAH KISAR:


3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
4 cm lengkuas
3 sudu besar serbuk kerutuk
4 sudu besar sos tomato






Cara Menyediakan :


1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan garam dan gula.
3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga pekat. Masukkan pula kerisik.
4. Masukkan gula dan garam.
5. Perahkan lemon pada salmon dan taburkan sedikit garam.
6. Bungkus dengan gulungan aluminium dan kukus 10 minit sahaja.
7. Tuangkan kuah kerutuk.




Dah siap..senang je, jangan kecut perut tengok langkah-langkah tu hehehe. Macam kita masak kari je kan?. Kalau tak ada rempah kerutuk macam mana? Boleh cuba guna rempah kari daging tapi ditambah dengan ketumbar dan jintan manis yang telah disangai. - CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2016 05:54 PM | Show all posts
pernah dengar nama kerutuk nie tp tak pernah rasa..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2016 05:04 PM | Show all posts
serbuk kerutuk ni nk beli kat mana ye?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-11-2024 10:43 AM GMT+8 , Processed in 0.064535 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list