|
Bahan-bahannya:
Seekor ikan yang berkualiti 1500g
1/2 cawan sos tomato
2 ulas bawang putih
10g bawang hijau
sesudu wain memasak
2 sudu cuka
1/4 sudu perasa
3/2 sudu garam
1 inci halia
1/2 sudu serbuk lada
3 sudu gula
50g kanji kering
Cara-cara menyediakan masakan:
a Seluruh bahan disediakan. Ikan yang segar disiang dan dibersihkan. Kemudian mengelarkan permukaan ikan.
b Gaulkan ikan bersama wain memasak, 1/2 sudu garam dan 1/4 sudu serbuk lada. Kemudian menjeruk selama sepuluh minit.
c Dengan menggaulkan air dan kanji kering, berhasil kanji perekat.
d Menyirami ikan yang sudah disediakan dengan kanji perekat dengan penuh.
e Memotong bawang hijau, halia dan bawang putih dengan halus-halus.
f Panaskan minyak yang cukup di dalam kuali. Kemudian menumis ikan hingga masak.
g Meletakkan ikan yang sudah tumis di pinggan.
h Guna minyak sesak untuk menumis bawang hijau,halia dan bawang putih hingga bau wangi bernaik. Lalu memasukan sos tomato dan menggoreng sekejap. Kemudian memasukan garam, serbuk lada, gula, cuka dan perasa sehingga menggelegak. Akhirnya, memasukkan kanji perekat dan menggoreng hingga menjadi sup perekat.
i Langkah yang terakhir adalah menyirami sup yang disediakan di atas ikan yang tersebut.
Lebih maklumat, sila log masuk http://my.16lao.com/
ADVERTISEMENT