Sehingga hari ini, ramai yang tidak tahu siapakah yang mula membuat nasi dagang. Sebut sahaja nasi dagang, hanya ramai yang tahu ianya berasal dari Negeri Terengganu, sebuah negeri yang berada di pantai timur Semenanjung Tanah Melayu. Mengikut seorang tua yang saya temui, nasi dagang pada mulanya tidak dibuat oleh orang tempatan negeri Terengganu tetapi ianya dibuat oleh orang Bugis yang datang berdagang. Nasi dagang mulanya dibuat secara tidak sengaja oleh orang Bugis yang berada di Terengganu. Ianya dikatakan terjadi semasa persediaan untuk menyambut hari raya aidil fitri. Telah menjadi kebiasaan rakyat akan memberi persembahan kepada istana. Bahan-bahan 1 kg beras merah (beras nasi dagang) 250 g (1 cawan) kelapa parut 100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak 100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang 10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus 10 g (2 sudu teh) garam A
10 g (2 sudu teh) gula 15 g (3 sudu teh) halba Cara memasak 1. Rendam beras selama 2 hingga 3 jam. 2. Toskan airnya dan kukus sehingga masak. 3. Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair. 4. Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair. 5. Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bahan-bahan (A) dan santan sehingga rata. 6. Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap. 7. Angkat dan hidangkan bersama lauk. Cadangan: Enak dimakan bersama lauk (kerutup ayam) dan acar timun. Berat satu hidangan: 200 g Acar Timun (untuk nasi dagang) Hidangan untuk 10 orang Bahan-bahan 500 g (2 biji kecil) timun 150 g (1 biji) lobak merah 120 g (2 biji) bawang besar 20 g (2 ulas) bawang merah 50 g (5 sudu makan) cuka 60 g (3 biji) cili merah 5 g (1 sudu teh) gula 3 g (1/2 sudu teh) garam Cara memasak 1. Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis. 2. Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut. 3. Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus. 4. Gaul kesemua sayur-sayuran di atas bersama cuka, gula dan garam. 5. Hidangkan bersama nasi dagang. Berat satu hidangan: 80 g KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN*: NUTRITIONAL CONTENT PER SERVING: Kalori/Calorie 311 kcal Lemak/Fat 11.9 g Protein/Protein 5.5 g Kalsium/Calcium 64 mg Kolesterol/Cholesterol 2 mg Zat Besi/Iron 3.1 mg |
18
Bagus |
8
Marah |
8
Terkejut |
21
Sedih |
23
Lawak |
15
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT