BAHAN-BAHAN 200 gm Mentega 200 gm gula perang 1 bijik telur ayam 350 tepung gandum 2 sudu teh serbuk penaik (backing powder) 250 ml susu segar (aku pakai susu cair tu jek..hahah 1/2 tin) 1 sudu teh Esen Vanilla 3 sudu besar serbuk koko coklat utk hiasan Bahan2 Mentega Kacang (kalau tak de ni belasah je pakai Jem ke...ok pe..) 220 gm Mentega 130 gm Krim Keju 250 gm Gula Ising 125 gm Mentega Kacang 1 sudu teh Esen Vanilla 3 sudu besar Susu Segar Cara Buat KEK: 1-pukul mentega dgn gula perang hingga kembang dan masukkan telur...kemudian masukkan tepung gandum,susu segar,serbuk penaik pukul hingga rata.. 2- sediakan 2 acuan yg same besar...kalau tak ada, gune je hat satu tu..tp masak ler 2x...tak lame la 20 minit je pun..satu adunan campurkan ngan serbuk koko tuh...satu lagi tak payah.. 3- Bakar/kukus la sampai masak....
Cara buat KRIM: pukul mentega dgn krim keju hingga kembang dan kemudian masukkan mentega kacang,gula ising, susu segar dan esen vanilla...pukul hingga kembang... sapukan kat atas bahagian coklat/putih..tindih je ngan satu lagi tuh..pastu sapu rata atas dan keliling kek..hiaskan ngan coklat cair sikit2.
|
ADVERTISEMENT