Bahan - bahan yang diperlukan : 1 Ekor Ayam ( Ayam tua lagi sedap ) 2 Batang Serai 3 Ulas Bawang Merah 4 Ulas Bawang Putih dan Sedikit Halia 5 Daun Kesum 6 Bunga Kantan 7 Pucuk Ubi Sedikit Garam (agak - agak) Cara Membuat / Memasak : Pucuk Ubi Muda akan digosok bersama garam sehingga layu dan akan dijadikan penutup untuk Buluh nanti , anda boleh masukkan daun ubi juga kedalam buluh . Potong ayam dalam bentuk kiub . Tumbukkan Serai , bawang putih dan merah serta halia ( Jangan hancurkan dengan pengisar anda perlu menumbuk dengan cara tradisional ) Hiriskan Bunga Kantan serta Daun Kesum Masukkan ayam dan semua ramuan tadi berserta Pucuk Ubi kedalam Buluh . Daun Ubi selebihnya digunakan sebagai Penutup untuk Buluh tadi.
|
ADVERTISEMENT