Kuih-muih sudah pastinya popular di waktu puasa ini. Kuih manis bersantan ini merupakan kuih yang berasal daripada pantai timur. Menggunakan acuan daripada kuih baulu atau acuan akok kemboja. Kuih ini menggunakan telur yang banyak, semakin banyak telur semakin sedap kuih ini , jika tak sedap tu maknenya kurang telur didalam adunan tersebut. JOm cuba buat kuih akok:
Kuih Akok Oleh:Azie Kitchen Bahan-bahan (21 biji) biji telur 200 ml pati santan 100 ml air 150 gram gula melaka 30 gram tepung gandum 3 helai daun pandan - disiat-siat 2 cubit garam halus Cara cara: Masak air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih. Tutupkan api. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan. Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
|
15
Bagus |
18
Marah |
8
Terkejut |
31
Sedih |
19
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT