Oleh : Dean BZ
Ayam Masak Merah sememangnya hidangan wajib ada setiap kali kenduri-kendara. Kebiasaan ayam masak merah dimakan dengan nasi tomato namun boleh juga dimakan dengan nasi putih. Cara masakannya juga tidaklah sukar dan ayam masak merah boleh di kategorikan sebagai masakan simple kerana ia sudah tersedia dengan kuah yang pekat. Jom cuba resepi ini Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit Jumlah Hidangan : 4 Bahan-Bahan: 1/2 ekor ayam 1 cawan santan (optional) Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ): 1 biji bawang besar 3 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 cm halia 2 cm lengkuas 1 ulas kecil kunyit 1 batang serai hiris nipis
10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji Bahan untuk ditumis : 1 biji bawang besar (dihiris nipis) 1 Kulit kayu manis Satu tangkai daun kari Cara Penyediaan: Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak. Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis. Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak. Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang Tips: Pastikan sambal dimasak sehingga betul-betul masak dan pecah minyak kerana kuah sambal yang tidak dimasak sempurna akan kurang sedap rasanyamewa di setiap kenduri dan juadah berbuka puasa. Sumber : iresipi.com |
9
Bagus |
4
Marah |
17
Terkejut |
12
Sedih |
16
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT