Oleh : TS LOO Permintaan terhadap masakan percik di bulan Ramadan begitu luar biasa sekali. Kelazatannya dirasakan berbeza andai dibandingkan dengan hari-hari biasa.
Selama ini, hanya menu ayam percik sahaja yang terbayang di kepala sedangkan kuah percik boleh dipelbagaikan menu lain. Apa kata cuba 'Percik Telur'- menu percik yang diilhamkan khas untuk santapan bersama keluarga tersayang. sumber foto: http://keluarga.karangkraf.com/ Bahan-bahan:
5 biji telur - direbus dan dikupas kulitnya 10 gm lengkuas } 10 gm bawang putih } 20 gm bawang merah } dikisar halus 10 gm kunyit hidup } 30 gm cili kering } 10 gm asam jawa - diperah airnya 10 gm serai - diketuk 10 gm serbuk ketumbar 20 gm halia 50 gm santan Cara-cara membuat: Panaskan minyak terlebih dahulu dan gorengkan telur sehingga bertukar warna keemasan. Toskan dan biarkan ia sejuk seketika. Panaskan minyak dalam, kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi. Masukkan serai, santan, serbuk ketumbar dan air asam jawa. Didihkan kuah tadi sehingga pekat dan tambahkan perisa secukupnya. Tuangkan ke atas telur yang digoreng dan sudah siap untuk dihidangkan. Bagi menambahkan selera, hidangkan lauk ini bersama nasi kerabu. sumber info: www.rasasedap.com.my
|
23
Bagus |
15
Marah |
12
Terkejut |
16
Sedih |
18
Lawak |
15
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT