Oleh: Fyruz Hanna Ramai suri rumah mahupun mereka yang bekerja akan membuat stok bahan masakan untuk digunakan dalam seminggu. Sebagai contoh, cili kisar, bawang, sayur-sayuran, biasanya kita akan siap-siap potong dan simpan untuk memudahkan penggunaannya nanti. Ramai yang mengisar bawang dengan menambah air dalam bawang untuk melancarkan pengisaran. Tapi, air akan mengurangkan rasa bawang dan menyebabkan sukatan bawang dalam masakan juga berbeza. Jom ikut petua berikut:
-Kisar bawang dengan minyak masak, simpan dalam bekas ditutup. Dengan mengisar bawang bersama minyak masak. Anda bukan sahaja dapat aroma bawang asli malah, campuran minyak dan bawang akan membangkitkan lagi selera semasa memasak. -CARI Infonet. |
7
Bagus |
3
Marah |
4
Terkejut |
1
Sedih |
4
Lawak |
7
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
CARI-SFG replied at 30-12-2015 03:25 PM
sukatan minyak adalah, jika bawang tersebut penuh 1 blander, minyak setengah.. and jika setengah baw ...
CiliPadiSedap: bawang putih ke bawang merah?
pearl.silver replied at 30-12-2015 02:52 PM
Ohh...tambah minyak..
jazaa100 replied at 1-1-2016 06:26 PM
pearl...
akk blend cili kering pun dengan minyak...
Senang sgt nak buat sambal ke apa sbb cili c ...
pearl.silver replied at 1-1-2016 07:21 PM
Tambah minyak klu blend cili kering selalu wat time nk kenduri..
Mak ckp cepat hancur..
Tp klu n ...
jazaa100 replied at 1-1-2016 07:27 PM
dulu memang akk tambah minyak sikit utk hancurkan biji cili tu...
tapi skrg akk blend dgn bubuh ...
pearl.silver replied at 1-1-2016 08:11 PM
Ohh mcm tu ke..
Xbuh air langsung?
Kalu blend bawang pun mcm tu ke?
jazaa100 replied at 1-1-2016 08:23 PM
iya....klu nk bubuh pun sikit je...
dulu akk cukup malas nk buat sambal sbb nk kena dok dapur l ...
ADVERTISEMENT