CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Betul Kisar Bawang

30-12-2015 02:29 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 16821| Komen: 21


Oleh: Fyruz Hanna

Ramai suri rumah mahupun mereka yang bekerja akan membuat stok bahan masakan untuk digunakan dalam seminggu. Sebagai contoh, cili kisar, bawang, sayur-sayuran, biasanya kita akan siap-siap potong dan simpan untuk memudahkan penggunaannya nanti.

Ramai yang mengisar bawang dengan menambah air dalam bawang untuk melancarkan pengisaran. Tapi, air akan mengurangkan rasa bawang dan menyebabkan sukatan bawang dalam masakan juga berbeza. Jom ikut petua berikut:

-Kisar bawang dengan minyak masak, simpan dalam bekas ditutup. 

Dengan mengisar bawang bersama minyak masak. Anda bukan sahaja dapat aroma bawang asli malah, campuran minyak dan bawang akan membangkitkan lagi selera semasa memasak. -CARI Infonet.

7

Bagus
3

Marah
4

Terkejut
1

Sedih
4

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (26 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 30-12-2015 02:35 PM
owh baru tahu! tq info
Quote yayangmama 30-12-2015 02:51 PM
good....good.....tq
Quote pearl.silver 30-12-2015 02:52 PM
Ohh...tambah minyak..
Quote krustykrab 30-12-2015 03:13 PM
byk mana minyak nak boh?

kalau boh sikit, karang blade tak moh gerak
Quote CARI-SFG 30-12-2015 03:25 PM
sukatan minyak adalah, jika bawang tersebut penuh 1 blander, minyak setengah.. and jika setengah bawang, minyak suku.. yang penting minyak tak melebihi bawang..
Quote CiliPadiSedap 30-12-2015 05:03 PM
CARI-SFG replied at 30-12-2015 03:25 PM
sukatan minyak adalah, jika bawang tersebut penuh 1 blander, minyak setengah.. and jika setengah baw ...

bawang putih ke bawang merah?
Quote CARI-SFG 30-12-2015 05:26 PM
CiliPadiSedap: bawang putih ke bawang merah?


ikut kesesuaian lah.. jika nak blender bawang putih.. jadi semua harus bawang putih.. dan jika nak blander bawang merah.. jadi semua kena bawang merah. tak boleh campur. nanti tak tahan lama
Quote mbhcsf 30-12-2015 05:52 PM
i see...now  i know....okay ....cool stuffs
Quote tipuware 31-12-2015 10:31 AM
cool stuff. skerang dah tau. kalau sblum ni letak air, tapi sblum tumis akan tapis utk kurangkan air dan air tu akan masukkan lepas tumisan garing
Quote tipuware 31-12-2015 10:31 AM
cool stuff. skerang dah tau. kalau sblum ni letak air, tapi sblum tumis akan tapis utk kurangkan air dan air tu akan masukkan lepas tumisan garing
Quote jazaa100 1-1-2016 06:26 PM

pearl...
akk blend cili kering pun dengan minyak...
Senang sgt nak buat sambal ke apa sbb cili cepat masak & tak yah duduk kat dapur lama-lama....
Quote pearl.silver 1-1-2016 07:21 PM
jazaa100 replied at 1-1-2016 06:26 PM
pearl...
akk blend cili kering pun dengan minyak...
Senang sgt nak buat sambal ke apa sbb cili c ...

Tambah minyak klu blend cili kering selalu wat time nk kenduri..
Mak ckp cepat hancur..
Tp klu nk blend masak sendiri kt umh xpnh pun buh minyak..hehe...
Quote jazaa100 1-1-2016 07:27 PM
pearl.silver replied at 1-1-2016 07:21 PM
Tambah minyak klu blend cili kering selalu wat time nk kenduri..
Mak ckp cepat hancur..
Tp klu n ...

dulu memang akk tambah minyak sikit utk hancurkan biji cili tu...

tapi skrg akk blend dgn bubuh minyak je...tak bubuh air, klu bubuh pun sikit je....so bila kita masak, tak perlu masa yg lama....
Quote pearl.silver 1-1-2016 08:11 PM
jazaa100 replied at 1-1-2016 07:27 PM
dulu memang akk tambah minyak sikit utk hancurkan biji cili tu...

tapi skrg akk blend dgn bubuh ...

Ohh mcm tu ke..
Xbuh air langsung?
Kalu blend bawang pun mcm tu ke?
Quote jazaa100 1-1-2016 08:23 PM
pearl.silver replied at 1-1-2016 08:11 PM
Ohh mcm tu ke..
Xbuh air langsung?
Kalu blend bawang pun mcm tu ke?

iya....klu nk bubuh pun sikit je...

dulu akk cukup malas nk buat sambal sbb nk kena dok dapur lama...nk kena tgu cili betul-betul masak kan....skrg tak lg...15min dah blh siap sambal akk...cili pun cepat pecah minyak & garing...

bawang akk tak pernah cuba, ni baru tau....
Quote pearl.silver 1-1-2016 09:41 PM
jazaa100 replied at 1-1-2016 08:23 PM
iya....klu nk bubuh pun sikit je...

dulu akk cukup malas nk buat sambal sbb nk kena dok dapur l ...

Boleh la try guna step ni..
Kalu nk wat sambal hitam, xsuka nk blend sbb kne buh air..nnt lmbt sambal nk kering..
Pasni bleh try blend guna minyak..haha...
Quote khairulazuan 3-1-2016 04:30 PM
oooooo..tq atas info
Quote alieyrina 6-1-2016 07:16 AM
Aku memg x suka bawang...heeheehe
Quote tudunglitup 7-1-2016 01:00 PM
baru tahu.

Lihat semua komen(21)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

2-10-2024 10:52 AM GMT+8 , Processed in 0.041660 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top